ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, 2 iulie, la Putna a avut loc slujba dedicată Sf. Ștefan cel Mare, aceasta fiind oficiată, pentru prima oară din 1992, în absența  celui care a întocmit-o, Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților, după cum a remarcat starețul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic.

Starețul Putnei a deplâns și absența de la hram a „fraților români din Nordul Bucovinei” (Regiunea Cernăuți), a celor din Basarabia, precum și lipsa paradei militare organizate în 02 iulie, an de an, din 1996, după a relevat agenția Basilica.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, actualmente și Locțiitorul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei și Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Damaschin Dorneanul.

Reflectând la textul evanghelic al sărbătorii (Ioan 10:1-9), Mitropolitul Teofan a spus că Biserica îl identifică pe Sfântul Ștefan cu „Păstorul cel Bun”.

„Și atunci, și acum, Biserica și neamul îl recunosc pe Măritul Voievod ca ‹Păstorul cel Bun›. Moldovenii atunci îl socoteau tată, părinte, stăpân și, mai presus de toate, voievod”, a spus IPS Teofan.

La momentul împărtășirii cu Sfintele Taine, Episcopul Andrei a rostit un cuvânt despre viața și virtuțile Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare. Ierarhul a subliniat credința puternică, iubirea față de neam și demnitatea Sf. Ștefan.

Cuvântul de final a aparținut starețului mănăstirii care a exprimat bucuria, dar și durerea ce au însoțit hramul din acest an.

„Chiar dacă în această zi suntem departe poate unii de alții, avem nădejdea, avem credința că Ștefan, cel care apăra neamul și țara și a intrat în inima poporului se va îngriji de acest popor. Vedem că evlavia și cinstirea pe care le avem către Sfântul Ștefan ne unesc sufletește oriunde ne-am afla și bariere între noi nu sunt. Ștefan ne unește pentru că este un reper, un model pentru noi toți”, a spus Arhim. Melchisedec Velnic.

Părintele stareț a menționat apariția publicației anuale „Cuvinte către tineri” și a adresat mulțumiri celor care au susținut evenimentul.