ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a admis că nu a reușit să devină președintele tuturor cetățenilor moldoveni, așa cum a promis în perioada electorală, într-o emisiune la un post de televiziune din Chișinău, relatează portalul IPN.

„Este foarte dificil. Ca să fii președinte al tuturor trebuie să fii mut, să nu ai poziția ta", a spus Igor Dodon. Cu toate acestea, a spus el, sondajele arată că tot mai mulți moldoveni au încredere în instituția prezidențială și în președinte.

El s-a declarat convins că Partidul Socialiștilor, al cărui lider a fost până a fi ales președinte al republicii, va deține majoritatea în viitorul parlament în urma alegerilor legislative de anul viitor și că atunci se va face lumină în cazul devalizării sistemului bancar cu un miliard de dolari. "Ancheta privind furtul miliardului bate pasul pe loc. Pentru aceasta trebuie schimbată clasa politică de la guvernare, procurorul general, pentru ca toți cei implicați să ajungă la pușcărie", a spus Dodon.

Potrivit acestuia, sistemul mixt oferă o șansă reală socialiștilor să obțină majoritatea în parlament. "Inițiativa de modificare a sistemului electoral nu a venit de la noi. Ea a venit de la oponenții noștri politici. Atunci când a venit ideea de vot uninominal, noi am venit cu o altă idee — votul mixt, doar pentru a stopa votul uninominal", a adăugat el, referindu-se la faptul că ideea de vot uninominal a fost avansată de Partidul Democrat, la guvernare la Chișinău.

„Cunoaștem cât de abili sunt cei care conduc acum Republica Moldova — democrații, Plahotniuc (Vlad, controversatul lider al Partidului Democrat). Cu sistemul mixt, socialiștii au șanse reale să obțină majoritatea în parlament", a mai spus el.

Președintele moldovean, abia întors de la Moscova, unde a participat săptămâna aceasta alături de Vladimir Putin la parada militară din Piața Roșie, s-a arătat optimist și în privința reușitei referendumului inițiat de socialiști pentru demiterea primarului capitalei Dorin Chirtoaca și a spus că purtătorul său de cuvânt, Ion Ceban, va fi unul din candidații Partidului Socialist care să-l înlocuiască pe actualul edil al Chișinăului.

„Dorin Chirtoacă va fi demis. Și are două căi: ori va ajunge la pușcărie până a fi demis, ori va ajunge la pușcărie după demitere', a declarat președintele moldovean.

Socialiștii au anunțat la 11 mai începerea colectării semnăturilor pentru referendumul de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. Primul cort de colectare a semnăturilor va fi instalat vizavi de Primăria Chișinău, conform portalului Moldova.org.

Socialiștii îl acuză pe liberalul Chirtoaca de delapidări de fonduri și de administrarea proastă a orașului.

Curtea de Apel Chișinău a acceptat la 27 aprilie cererea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor de organizare a referendumului local de revocare din funcție a primarului Dorin Chirtoacă.Astfel, în termen de 60 de zile, grupul de inițiativă respectiv trebuie să prezinte numărul necesar de semnături.