Chișinăul cere asigurarea unei vizite a reprezentanților negociatorilor și mediatorilor din formatul 5+2 la depozitul de muniții de la Cobasna, din regiunea separatistă de dincolo de Nistru, a declarat sâmbătă vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic în cadrul unei conferințe comune de presă cu Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, informează Radio Chișinău.

„Nu există niciun raport exact despre ce se găsește în acest depozit, iar aceste muniții pot provoca o situație de criză și este important să verificăm cum pot reacționa autoritățile constituționale pentru a asigura securitatea. Cred că o inspecție efectivă cu participarea persoanelor interesate, inclusiv OSCE, ar putea asigura că lucrurile sunt corect administrate și ne va ajuta să cunoaștem ce am putea face cu muniția care nu mai corespunde criteriilor de întreținere”, a declarat Cristina Lesnic, explicând că subiectul a mai fost abordat și la întrevederile de anul trecut.

Franco Frattini a declarat că în prezent se discută posibilitatea unei vizite în formatul 3+2 (mediatorii și observatorii în procesul de reglementare) în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Potrivit acestuia, și în 2018 au fost făcute demersuri pentru obținerea accesului liber la depozitul de muniții, însă autoproclamatele autorități transnistrene au refuzat.

„Vom reveni la acest subiect. Există mai multe probleme acolo. Inclusiv cea a munițiilor învechite care nu pot fi transportate pentru distrugere și reprezintă pericol pentru populația din zonă”, a declarat Frattini.

Vicepremierul Republicii Moldova și reprezentantul OSCE au informat că discuția avută a cuprins atât problemele, cât și realizările procesului de reglementare transnistreană. Francio Frattini a precizat că merge și la Tiraspol, unde va aborda inclusiv probleme ce țin de localitatea Varnița și așa-numită vinietă impusă șoferilor din Republica Moldova de autoritățile separatiste de dincolo de Nistru.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews