Rezina, Basarabia: Monumentul eroilor din Primul Război Mondial, ridicat în perioada interbelică și distrus de sovietici, a fost reinaugurat în prezența oaspeților de pe ambele maluri ale Prutului

Un monument închinat eroilor din Primul Război Mondial și grănicerilor din Compania VIII Rezina căzuți la datorie a fost inaugurat marți, 10 decembrie 2019, la Rezina. Monumentul a fost restabilit prin reconstituire la inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi, reprezentantul Asociației Monumentum, în colaborare cu Primăria Rezina. Înalt de 7 metri, obeliscul din piatră este străjuit de un vultur cruciat și împrejmuit cu 9 piloni sculptați la Cosăuți, fiind amplasat pe locul său de altădată.
La eveniment au fost prezenți elevii Liceului cu predare în limba română Evrika din Râbnița și liceeni din Rezina. Monumentul a fost sfințit de un sobor din 5 preoți veniți de la Iași, Suceava și Chișinău, cu binecuvântarea ÎPS Petru Păduraru, Mitropolitul Basarabiei (B.O.R.), și ÎPS Teofan Savu, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei (B.O.R.).
De la București a fost prezent deputatul Constantin Codreanu (P.M.P.), care, alături de d-l Marcel Gherboveț, reprezentantul Consulatului General al României la Bălți, a îndemat românii basarabeni să păstreze memoria eroilor. La rândul său, istoricul Ion Negrei a numit acest monument o piatră de hotar, o bornă care are menirea să dea mărturie generațiilor viitoare despre eroismul celor care au căzut în luptele de reîntregire.
La 85 de ani împliniți, văleanca Marina Cernega a povestit cum a copilărit lângă acest monument și a prins distrugerea acestuia de ocupantul sovietic în anii 1940, mulțumind lui Dumnezeu că a fost binecuvântată să vadă cum a revenit vulturul cu crucea în cioc la locul său, acest vultur care dispăruse în 1945, însă care acum s-a reîntors, iar, odată cu el, au revenit amintirile din copilărie, dar și o parte din istoria românilor basarabeni.
Avocatul Iulian Rusanovschi a mulțumit persoanelor care au susținut inițiativa de reabilitare a monumentului și a îndemnat tinerii să nu părăsească țara:
„Eroii care au murit în cele două războaie mondiale au avut convingerea că într-o zi la noi acasă se va trăi bine. Niciunde în lume nu e mai bine ca aici. Toate hoardele de venetici au râvnit acest pământ, pentru că este bun și frumos. Asistăm la o emigrare masivă a populației, pe care aș numi-o deportare benevolă, și care va lăsa răni adânci în trupul Țării noastre. Țineți-vă cu dinții și nu plecați din țară! Haideți să păstrăm această palmă de pământ moștenită de la voievozii noștri, chiar dacă este ciuntită și la nord, și la sud! Să arătăm înaintașilor noștri că nu au murit degeaba!”, a îndemnat avocatul Iulian Rusanovschi în discursul său.
„Astăzi, 10 decembrie 2019, în orașul Rezina a fost dezvelit monumentul închinat grănicerilor Companiei VIII Rezina și eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Monumentul a fost ridicat inițial în 1936 și distrus în 1945. Peste tot în Europa, vulturii de bronz ai Victoriei și ai încetării focului din Cel Dintâi Război Mondial, veghează amintirea eroilor sacrificați trecerii macabre dintre epoci. Rezina se alătură omagiului celor ce au dat dovadă de curaj și patriotism.Străbunii noștri nu vor fi uitați, iar copii, vor sesiza importanța Păcii. Glorie eternă celor răposați, slavă libertății și bunei înțelegeri între națiuni!”, se arată în descrierea evenimentului de pe pagina de social media a Primăriei Rezina.
Arhivele timpului mărturisesc următoarele: în fața bisericii din Rezina-târg s-a ridicat monumentul eroilor căzuți pentru Întregirea Neamului; monumentul are înălțime de 6 m; a fost construit cu concursul material și moral al corpului didactic și al elevilor. Grupul de inițiativă a solicitat autorităților în drept aprobarea a două tunuri vechi și a 8 proiectile de la Arsenalul Armatei, necesare pentru înfrumusețarea monumentului. La 14 octombrie 1935, au demarat lucrările pentru edificarea monumentului.
Dintr-un raport al Inspectoratului Artelor, adresat Ministerului Cultelor și Artelor în 12 februarie 1936, aflăm că proiectul Monumentului Eroilor din Rezina urmează a fi examinat în baza cererii depuse la 25 octombrie 1935. La ședința Comisiei Monumentelor Publice din 22 iunie 1936, proiectul a fost aprobat fără intervenții. Deși comitetul de inițiativă a solicitat Comisiei să intervină la Arsenalul Armatei pentru niște tunuri vechi și proiectile, în cele din urmă aceasta a înștiințat că nu poate face nicio intervenție la Arsenalul Armatei pentru piesele decorative ale Monumentului.
Proiectul acestui monument reprezintă un obelisc cu un vultur cruciat în vârf. Inaugurarea monumentului a avut loc la 21 mai 1936, fiind amplasat lângă cimitirul ortodox vechi.
Mulți oameni de vază din Rezina au sprijinit financiar inițiativa d-lui A. Apostol. Printre donatori se numărau deputatul și avocatul V. Ojog, căpitanul Nicolau – comandantul Companiei de Grăniceri, căpitanul I. Beldiman, prim-pretorul comunei Rezina, Gr. Roșca, primarul Vladimir Pavlov, ex-senatorul Șireaev Constantin și inginerul agronom E. Pavlovschi.
Pe același subiect

Republica Moldova - Candidată la UE, dar împotmolită în reforme. Ce se întâmplă în realitate cu reforma Justiției de peste Prut. Semne de întrebare pentru capacitățile Maiei Sandu

Maia Sandu și Alexander Soros la Davos. PRICELESS!

CALENDARUL MĂRTURISITORILOR - 2023 - Cadoul ActiveNews de Ziua Unirii Principatelor Române - PDF/FOTOGRAFII. La Mulți Ani!

3 mai 1997: 25 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

Dr. Adrian Cacovean: Unde este zidul la care ne veți împușca?
Recomandările noastre
Secțiuni: Basarabia
Persoane: Constantin Codreanu Ion Negrei ÎPS Petru Păduraru ÎPS Teofan Iulian Rusanovschi Marcel Gherboveț Marina Cernega
Subiecte: cultul eroilor manifestare culturală
Organizații: Asociația Monumentum R.Moldova Biserica Ortodoxă Română Consulatul General al României la Bălți Liceul cu predare în limba română Evrika din Râbnița Mitropolia Basarabiei Mitropolia Moldovei și Bucovinei Partidul Mișcarea Populară (PMP) Primăria Rezina
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)