ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii din Ucraina trimit o scrisoare deschisă ministrului Educaţiei din România, Sorin Câmpeanu, ministrului Învăţământului din Ucraina, Serghii Kvit şi ministrului Educaţiei din R. Moldova, Maia Sandu, privind situaţia învăţământului în limba română din Ucraina.
 
În urmă cu două luni Asociaţia Basarabia a făcut un memoriu, în care se cere ca cele două programe de învăţământ existente, pentru instituţiile şcolare cu predare în limba română şi „moldovenească” din Ucraina, să fie unificate într-o singură programă de învăţământ.
 
Redăm mai jos, integral, scrisoarea deschisă:

"Stimată Doamnă Ministru, Domnilor Miniştri,

Prin prezenta scrisoare Asociaţia „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa se adresează Excelenţelor Voastre, solicitându-vă expunerea poziţiei oficiale a ministerelor pe care le conduceţi în ce priveşte situaţia învăţământului în limba română din Ucraina, divizat în continuare conform practicilor regimului comunist din URSS în învăţământ în limba română pentru şcolile din comunităţile cu populaţie majoritară românească în regiunile Cernăuţi şi Transcarpatia, şi în învăţământ într-o limbă „moldovenească” pentru şcolile din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa.

Acest demers succede Memoriului Asociaţiei „Basarabia” din 31 Martie 2015, privind unificarea celor două programe de învăţământ existente, pentru instituţiile şcolare cu predare în limba română şi „moldovenească” din Ucraina, într-o singură programă de învăţământ, prin trecerea tuturor acestor instituţii şcolare la învăţământul conform programei pentru instituţiile şcolare cu predare în limba română, pe care îl anexăm prezentei scrisori.
 
Cu părere de rău, la solicitarea noastră ne-a fost adusă la cunoştinţă doar poziţia şefului Departamentului Învăţământ Mediu şi Preşcolar al Ministerului Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina dl. Iuryi Kononenko (anexat), prin care demnitarul ucrainean nu acordă importanţă cuvenită subiectului expus şi argumentat în memoriul din 31.03.2015, eschivând, în cele mai bune tradiţii ale regimului totalitar comunist condamnat recent de statul ucrainean prin pachetul de legi anticomuniste, de la răspunsuri şi soluţii concrete la solicitarea noastră.
 
Conform unui comunicat de pe pagina oficială a Ministerului Educaţiei din România (la această adresă), reiese că în cadrul întâlnirii bilaterale româno-ucrainene de la cea de-a IX-a Conferinţă Ministerială a Procesului Bologna şi a IV-a ediţie a Bologna Policy Forum de la Erevan din 14 Mai 2015 domnul Serhii Kvit, Ministru al Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina, „a afirmat că nu există diferenţe între limbile română şi moldovenească”. 
 
Asociaţia „Basarabia” salută o asemenea abordare verbală la nivel interministerial şi interstatal oficial, de recunoaştere de către înaltul demnitar ucrainean a adevărului că aşa zisa limbă „moldovenească” este, în fapt identică limbii române.
 
Totodată, prin intermediul acestor rânduri solicităm în mod repetat Domnului Ministru Serhii Kvit să iniţieze procedura de unificare a celor două programe de învăţământ existente, pentru instituţiile şcolare cu predare în limba română şi „moldovenească” din Ucraina, într-o singură programă de învăţământ, prin trecerea tuturor acestor instituţii şcolare la învăţământul conform programei pentru instituţiile şcolare cu predare în limba română, astfel încât în cel mai scurt timp – pe perioada vacanţei de vară, până la începutul noului an şcolar 2015-2016, şi în şcolile din Sudul Basarabiei să se studieze după aceeaşi programă şcolară în care studiază, spre exemplu şi conaţionalii elevilor sud-basarabeni din şcolile raionului Noua Suliţa, regiunea Cernăuţi – în limba română.

Rămânem ferm convinşi că o abordare duplicitară în domeniul denumirii limbii române din Ucraina nu corespunde tendinţelor actuale de decomunizare şi desovietizare a statului ucrainean şi a societăţii civile ucrainene, exprimate printr-o serie de adoptări legislative recente ale Parlamentului Ucrainei, legi semnate şi puse în aplicare de preşedintele Petro Poroşenko – vorbitor de limbă română, nu de una "moldovenească”. În condiţiile unei politici declarative democratice şi pro-europene abordate la nivel central este inadmisibilă sustragerea tezelor convenabile unei politici asimiliaţioniste privind minoritatea naţională română şi/sau "moldovenească” din Ucraina, din contextual general al politicii de condamnare a regimurilor totalitare.

Prin urmare, cerem sprijinul univoc al celor trei ministere ale educaţiei din Ucraina, România şi Republica Moldova, în vederea salvgardării învăţământului în limba română din Ucraina, în regiunile adiacente hotarului comun dintre cele trei state vecine şi prietene – regiuni în care tradiţional locuieşte o comunitate de peste 400.000 de cetăţeni ucraineni de origine etnică română.

Limba "moldovenească” este o reminiscenţă a politicii de deznaţionalizare a românităţii de fostul regim sovietic-comunist, reminiscenţă fructuos folosită de către neprietenii statelor noastre de cetăţenie sau de rudenie şi în perioada de independenţă a Ucrainei şi Republicii Moldova.

În perspectiva bunei vecinătăţi trilaterale statul ucrainean trebuie să renunţe la propagarea mitului sovietic al "moldovenismului” în relaţiile cu România şi Republica Moldova, şi să respecte limba oficială a acestor două state – una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene - inclusiv prin implementarea unicei programe de învăţământ în limba română pentru minoritatea naţională română şi/sau moldovenească din Ucraina.
 
Cu aleasă consideraţie,
Anatol POPESCU
Preşedinte al Asociaţiei Naţional-Culturale
a Românilor din regiunea Odesa BASARABIA"