Vineri, 14 decembrie 2018 în incinta Sălii Sinaxar a Muzeului Mitropolitan din Iași a avut loc lansarea cărții Războiul Monumentelor - soarta monumentelor din Basarabia, Bucovina de Nord și Transnistria în perioada 1918 - 1944. Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală, cu binecuvântarea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.

Această carte reprezintă rodul a 6 ani de cercetare prin arhivele de la București, Iași, Vaslui, Cernăuți, Suceava, Ismail și Chișinău cu ocazia campaniei de restabilire a monumentelor înălțate în perioada interbelică în Basarabia. 
Volumul are peste 700 de pagini și 900 de poze, fiind structurat pe județe, iar fiecare localitate este inclusă în ordine alfabetică. Lucrarea a fost editată și redactată de Editura Cu Drag, fiind tipărită la Tipografia Centrala din Chisinau într-un tiraj de 1 000 exemplare.

Ideea titlului îi aparține regretatului arhitect Eugen Bâzgu, care a proiectat Monumentul celor Trei Martiri: Alexei Mateevici, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea, instalat în parcul Catedralei mitropolitane ”Nașterea Domnului” din Chișinău.

Cartea cuprinde materiale de arhivă privind soarta monumentelor interbelice, însă autorul nu s-a oprit aici ci a mers personal în Bucovina de Nord, în Bugeac și în zeci de localități din Republica Moldova pentru a reconstitui soarta unor monumente a căror memorie părea pierdută. De asemenea, Iulian Rusanovschi a restabilit 20 de monumente în Basarabia, relatând despre acest fapt în paginile lucrării.

Cartea reprezintă un omagiu adus Centenarului Marii Uniri și o rază de speranță că într-o bună zi, Basarabia va reveni acasă. Ea poate fi achiziționată de pe rafturile Librăriei Sophia.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews