Vineri, 14 decembrie 2018 în incinta Sălii Sinaxar a Muzeului Mitropolitan din Iași a avut loc lansarea cărții Războiul Monumentelor - soarta monumentelor din Basarabia, Bucovina de Nord și Transnistria în perioada 1918 - 1944. Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală, cu binecuvântarea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.

Această carte reprezintă rodul a 6 ani de cercetare prin arhivele de la București, Iași, Vaslui, Cernăuți, Suceava, Ismail și Chișinău cu ocazia campaniei de restabilire a monumentelor înălțate în perioada interbelică în Basarabia. 

ImunoMedica

Volumul are peste 700 de pagini și 900 de poze, fiind structurat pe județe, iar fiecare localitate este inclusă în ordine alfabetică. Lucrarea a fost editată și redactată de Editura Cu Drag, fiind tipărită la Tipografia Centrala din Chisinau într-un tiraj de 1 000 exemplare.

Ideea titlului îi aparține regretatului arhitect Eugen Bâzgu, care a proiectat Monumentul celor Trei Martiri: Alexei Mateevici, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea, instalat în parcul Catedralei mitropolitane ”Nașterea Domnului” din Chișinău.

Cartea cuprinde materiale de arhivă privind soarta monumentelor interbelice, însă autorul nu s-a oprit aici ci a mers personal în Bucovina de Nord, în Bugeac și în zeci de localități din Republica Moldova pentru a reconstitui soarta unor monumente a căror memorie părea pierdută. De asemenea, Iulian Rusanovschi a restabilit 20 de monumente în Basarabia, relatând despre acest fapt în paginile lucrării.

Cartea reprezintă un omagiu adus Centenarului Marii Uniri și o rază de speranță că într-o bună zi, Basarabia va reveni acasă. Ea poate fi achiziționată de pe rafturile Librăriei Sophia.2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.