S-a lansat cartea: Războiul Monumentelor - soarta monumentelor din Basarabia, Bucovina de Nord și Transnistria
Vineri, 14 decembrie 2018 în incinta Sălii Sinaxar a Muzeului Mitropolitan din Iași a avut loc lansarea cărții Războiul Monumentelor - soarta monumentelor din Basarabia, Bucovina de Nord și Transnistria în perioada 1918 - 1944. Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală, cu binecuvântarea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.
Această carte reprezintă rodul a 6 ani de cercetare prin arhivele de la București, Iași, Vaslui, Cernăuți, Suceava, Ismail și Chișinău cu ocazia campaniei de restabilire a monumentelor înălțate în perioada interbelică în Basarabia.
Volumul are peste 700 de pagini și 900 de poze, fiind structurat pe județe, iar fiecare localitate este inclusă în ordine alfabetică. Lucrarea a fost editată și redactată de Editura Cu Drag, fiind tipărită la Tipografia Centrala din Chisinau într-un tiraj de 1 000 exemplare.
Ideea titlului îi aparține regretatului arhitect Eugen Bâzgu, care a proiectat Monumentul celor Trei Martiri: Alexei Mateevici, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea, instalat în parcul Catedralei mitropolitane ”Nașterea Domnului” din Chișinău.
Cartea cuprinde materiale de arhivă privind soarta monumentelor interbelice, însă autorul nu s-a oprit aici ci a mers personal în Bucovina de Nord, în Bugeac și în zeci de localități din Republica Moldova pentru a reconstitui soarta unor monumente a căror memorie părea pierdută. De asemenea, Iulian Rusanovschi a restabilit 20 de monumente în Basarabia, relatând despre acest fapt în paginile lucrării.
Cartea reprezintă un omagiu adus Centenarului Marii Uniri și o rază de speranță că într-o bună zi, Basarabia va reveni acasă. Ea poate fi achiziționată de pe rafturile Librăriei Sophia.
Pe același subiect

Și a fost 7 aprilie

27 martie: Basarabia „se unește pentru totdeauna cu Mama sa, România”. Aproape toți cei care au votat Unirea au fost apoi vânați de bolșevici și au sfârșit în lagărele sovietice. Ei sunt Martirii Basarabiei, Martirii Unirii. Să nu-i uităm niciodată!

Cum a fost la comemorarea Martirilor de la Fântana Albă din fața Ambasadei Rusiei de la București la 80 de ani de la Masacrul Armatei Roșii din Bucovina ocupată. „Să vă cereți iertare!” FOTO / VIDEO
Recomandările noastre

Teoria Conspirației devine realitate: Pentagonul a creat Cipul care detectează COVID-ul

Vine valul trei: ȘI VACCINAȚII VOR MURI! Scenariul oficial al Guvernului de la Londra care a speriat toți britanicii vaccinați cu o doză sau chiar două: 60-70% din morții valului trei vor fi din cei injectați. GRAFIC / DOCUMENT OFICIAL

Câți bani a primit președintele Colegiului Medicilor de la Big Pharma, inclusiv producători de vaccinuri Covid. De ce doctorul Daniel Coriu, autor de știri false, nu-i poate judeca pe cei peste 70 de medici care au făcut Apelul contra Dictaturii Covid

Adrian Pătrușcă: Iohannis i-a înfipt un cuțit în spate poporului român
Persoane: ÎPS Teofan Iulian Rusanovschi
Locații: Iaşi
Subiecte: Basarabia e Romania Istoria României
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)