Duminică, 22 septembrie, la Chișinău a fost sfințit monumentul ridicat în memoria Bisericii „Sfântul Prooroc Ilie” din localitate, a anunțat avocatul Iulian Rusanovschi, artizanul proiectului,  pe facebook.

Monumentul are o înălțime de 4 metri și e sculptat în piatră de Baschioi la Cluj Napoca. Acesta e amplasată pe locul unde sa aflat altarul vechii Biserici demolata de bolșevici în 1960, iar pe monument a fost instalat basorelieful lui Paul Gore, care în 1925 era înmormântat lângă zidul Bisericii.

Slujba de sfințire a fost săvârșită de ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului din partea Bisericii Ortodoxe din Moldova. Pe lângă oficialități locale, la eveniment au mai fost prezenți și deputatul Daniel Gheorghe și publicistul Iulian Capsali, de la București.
 
În discursul său, deputatul Daniel Gheorghe a apreciat faptul că în ciuda încercărilor regimurilor totalitare de a distruge creștinismul, oamenii se întorc la Dumnezeu. El a mai spus că în viitor, locuitorii de pe cele două maluri ale Prutului vor fi din nou împreună.
 
„Cred că într-o zi, toți cei care trăim la București și la Chișinău, pe un mal sau altul al Prutului, vom ajunge să fim iarăși împreună, așa cum am fost înainte de declanșarea ororilor bolșevice care au însângerat Basarabia. pe calea dialogului, a respectului, a iubirii frățești, putem construi un viitor comun și putem fi din nou împreună doar dacă vom ști să înțelegem traumele trecutului și să depășim acele lucruri care pe undeva care pe undeva ne întunecă dintr-un trecut istoric care trebuie depășit”, a declarat parlamentarul român.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews