ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 22 septembrie, la Chișinău a fost sfințit monumentul ridicat în memoria Bisericii „Sfântul Prooroc Ilie” din localitate, a anunțat avocatul Iulian Rusanovschi, artizanul proiectului,  pe facebook.

Monumentul are o înălțime de 4 metri și e sculptat în piatră de Baschioi la Cluj Napoca. Acesta e amplasată pe locul unde sa aflat altarul vechii Biserici demolata de bolșevici în 1960, iar pe monument a fost instalat basorelieful lui Paul Gore, care în 1925 era înmormântat lângă zidul Bisericii.

Slujba de sfințire a fost săvârșită de ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului din partea Bisericii Ortodoxe din Moldova. Pe lângă oficialități locale, la eveniment au mai fost prezenți și deputatul Daniel Gheorghe și publicistul Iulian Capsali, de la București.
 
În discursul său, deputatul Daniel Gheorghe a apreciat faptul că în ciuda încercărilor regimurilor totalitare de a distruge creștinismul, oamenii se întorc la Dumnezeu. El a mai spus că în viitor, locuitorii de pe cele două maluri ale Prutului vor fi din nou împreună.
 
„Cred că într-o zi, toți cei care trăim la București și la Chișinău, pe un mal sau altul al Prutului, vom ajunge să fim iarăși împreună, așa cum am fost înainte de declanșarea ororilor bolșevice care au însângerat Basarabia. pe calea dialogului, a respectului, a iubirii frățești, putem construi un viitor comun și putem fi din nou împreună doar dacă vom ști să înțelegem traumele trecutului și să depășim acele lucruri care pe undeva care pe undeva ne întunecă dintr-un trecut istoric care trebuie depășit”, a declarat parlamentarul român.