Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a propus marți, într-o declarație făcută pentru agenția de presă rusă TASS, organizarea la Chișinău a unui Sinod panortodox pentru a discuta problemele care au apărut între Patriarhia Moscovei și cea a Constantinopolului, după decizia acesteia din urmă de a recunoaște o Biserica ortodoxă independentă în Ucraina, informează presa de peste Prut, scrie Agerpres.


Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat marți seara ruperea relațiilor cu Patriarhia Constantinopolului, ceea ce practic oficializează schisma în lumea ortodoxă.

„Propun desfășurarea unui Sinod panortodox pe teritoriul (Republicii) Moldova. Situația care s-a produs în cadrul lumii creștine mă îngrijorează personal, ca pe un creștin ortodox', a spus Dodon, comentând ultimele evoluții din relația dintre patriarhiile Moscovei și Costantinopolului.

Totodată, Dodon a ținut să asigure cu această ocazie Moscova că Republica Moldova va rămâne în sfera canonică a Bisericii Ortodoxe Ruse. „Mitropolia Moldovei a fost constituită în 1813 cu străduința marelui Gavriil Bănulescu-Bodoni ca parte a Bisericii Ortodoxe Ruse și așa va rămâne', a spus președintele moldovean.

Dodon susține pe deplin inițiativa convocării unui Sinod panortodox, exprimată de Patriarhul Antiohiei Ioan al X-lea și susținută de cercuri largi de clerici și laici ai bisericilor ortodoxe din Rusia, Serbia, Bulgaria, Polonia, Alexandria, Ierusalim, precum și Biserica Ortodoxă din America.

„Suntem o țară ortodoxă unicat, situată în inima lumii ortodoxe. Astfel, Republica Moldova poate deveni o platformă pentru o întâlnire între toți șefii bisericilor ortodoxe într-o perioadă atât de responsabilă. Sunt sigur că împreună putem găsi modalități de a rezolva această situație dificilă', a mai spus președintele moldovean pentru TASS, care nu specifică dacă Igor Dodon a făcut din proprie inițiativă aceste declarații sau la solicitarea agenției.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews