ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a propus marți, într-o declarație făcută pentru agenția de presă rusă TASS, organizarea la Chișinău a unui Sinod panortodox pentru a discuta problemele care au apărut între Patriarhia Moscovei și cea a Constantinopolului, după decizia acesteia din urmă de a recunoaște o Biserica ortodoxă independentă în Ucraina, informează presa de peste Prut, scrie Agerpres.


Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat marți seara ruperea relațiilor cu Patriarhia Constantinopolului, ceea ce practic oficializează schisma în lumea ortodoxă.

„Propun desfășurarea unui Sinod panortodox pe teritoriul (Republicii) Moldova. Situația care s-a produs în cadrul lumii creștine mă îngrijorează personal, ca pe un creștin ortodox', a spus Dodon, comentând ultimele evoluții din relația dintre patriarhiile Moscovei și Costantinopolului.

Totodată, Dodon a ținut să asigure cu această ocazie Moscova că Republica Moldova va rămâne în sfera canonică a Bisericii Ortodoxe Ruse. „Mitropolia Moldovei a fost constituită în 1813 cu străduința marelui Gavriil Bănulescu-Bodoni ca parte a Bisericii Ortodoxe Ruse și așa va rămâne', a spus președintele moldovean.

Dodon susține pe deplin inițiativa convocării unui Sinod panortodox, exprimată de Patriarhul Antiohiei Ioan al X-lea și susținută de cercuri largi de clerici și laici ai bisericilor ortodoxe din Rusia, Serbia, Bulgaria, Polonia, Alexandria, Ierusalim, precum și Biserica Ortodoxă din America.

„Suntem o țară ortodoxă unicat, situată în inima lumii ortodoxe. Astfel, Republica Moldova poate deveni o platformă pentru o întâlnire între toți șefii bisericilor ortodoxe într-o perioadă atât de responsabilă. Sunt sigur că împreună putem găsi modalități de a rezolva această situație dificilă', a mai spus președintele moldovean pentru TASS, care nu specifică dacă Igor Dodon a făcut din proprie inițiativă aceste declarații sau la solicitarea agenției.