ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriitorul basarabean Ion Moraru, fost deținut și deportat politic, a primit vineri, 8 martie, ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni din partea Patriarhului Daniel, înmânat de starețul Mănăstirii Putna, la Mîndîc (Republica Moldova), cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani.

Patriarhul Daniel a oferit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni scriitorului Ion Moraru din Mîndîc, Basarabia, la împlinirea vârstei de 90 de ani. Distincția și diploma au fost înmânate de către arhimandritul Meschisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, pe 8 martie, la Mîndîc.

Cu același prilej a fost înmânată domnului Ion Moraru o scrisoare de felicitare din partea Președintelui Academiei Române, academicianul Ioan-Aurel Pop.

Starețul Mănăstirii Putna i-a oferit o diplomă pentru contribuția la activitățile Mănăstirii Putna din Anul Centenar 2018.

Asociația Culturală „Conta” i-a acordat diploma „Vrednicie și Credință” pentru opera literară memorialistică de excepție, pentru demnitate și curaj civic, prin președintele asociației, scriitorul Adrian Alui Gheorghe.

Asociația Obștească „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Basarabia i-a oferit scriitorului nonagenar insigna de aur „Ștefan cel Mare și Sfânt”, acordată de președintele asociației, Andrei Batereanu,  și de vicepreședintele acesteia, Dumitru Coroi.

Ion Moraru s-a născut în 9 martie 1929 și în 1950, la 21 de ani, a fost arestat de NKVD și a fost închis în pușcării din Chișinău, Odessa, Moscova, Ruzaevka (pe Volga) și în lagărele Dubovka, Maikaduk, Ekibastus, Spassk, Aktas. A fost eliberat în 1956. După căderea comunismului a scris trilogia autobiografică „Pustiirea. Treptele infernului. Fata cu miros de busuioc”, un adevărat imn închinat jertfei românilor din Basarabia pentru a-și apăra identitatea, demnitatea și credința după ocupația sovietică. Cartea a fost publicată în mai multe ediții în Basarabia, iar în România a fost publicată pentru prima dată de Mănăstirea Putna în anul 2018 și reeditată în 2019.