ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua Eroilor a fost sărbătorită joi de autoritățile române și dincolo de Prut, prin vizita Secretarului general al M.Ap.N., Codrin-Dumitru Munteanu, la Ministerul Apărării de la Chișinău, precum și prin participarea acestuia la ceremonia de comemorare de la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români de la Țiganca. La cimitirul românesc din raionul Cantemir au fost prezenți și Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, și atașatul militar, colonelul Cristi Ladaniuc.

Secretarul general al Ministerului Apărării Naționale al României, Codrin-Dumitru Munteanu, a efectuat joi o vizită la Ministerul Apărării de la Chișinău, unde a avut o întrevedere cu ministrul moldovean Eugen Sturza, potrivit Radio Chișinău.

Discuțiile s-au axat pe cooperarea dintre instituțiile de apărare ale R.Moldova și României, cooperare atât bilaterală cât și în cadrul organizațiilor internaționale. Eugen Sturza l-a informat pe Codrin-Dumitru Munteanu despre cele mai recente reforme ale sectorului moldovean de Apărare, în ceea ce privește profesionalizarea și transformarea Armatei R.Moldova.

„Ministrul Apărării a apreciat sprijinul constant acordat de România pentru dezvoltarea și modernizarea Armatei Naționale, în special pe segmentul de pregătire a cadrelor militare și civile în instituții de învățământ din România și în cadrul exercițiilor bilaterale și multinaționale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării din R.Moldova.

Secretarul general al M.Ap.N., Codrin-Dumitru Munteanu a participat joi și la ceremonia desfășurată cu ocazia Zilei Eroilor la Cimitirul de Onoare al Ostașilor Români de la Țiganca, raionul Cantemir.

La această manifestare au luat parte și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, împreună cu atașatul militar, colonelul Cristi Ladaniuc, relevă Ziarul Național

Potrivit sursei citate, cimitirul din satul Țiganca, raionul Cantemir, a fost inaugurat pe 1 iunie 2006 de către Oficiul Național pentru Cultul Eroilor. În iulie 1941, la capul de pod de la Țiganca au avut loc cele mai sângeroase lupte pentru eliberarea Țării din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Mii de ostași români au căzut atunci la datorie în doar câteva zile. Armata Română era la acea dată aliată cu Armata Germană, luptând pe frontul de Est împotriva U.R.S.S., scopul participării române fiind eliberarea județelor de dincolo de Prut și din Nordul Bucovinei, anexate de U.R.S.S. din teritoriul Regatului României ulterior ultimatumului sovietic din 26 iunie 1940.

Ziua Eroilor este o sărbătoare națională pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce slujeau Patria în forțele armate. În România, la 4 mai 1920 s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie comemorată în fiecare an cu prilejul sărbătorii Înălțării Domnului. La aceeași dată, România îi comemorează și pe soldații străini morți pe teritoriul ei, laolaltă cu cei români.