ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Sinod a ales joi doi episcopi pentru scaunele vacante din Mitropolia Basarabiei și un arhiereu vicar la Episcopia Maramureșului și Sătmarului, informează agenția Basilica.

Este vorba despre Arhimandritul Veniamin Goreanu, ales Episcop al Eparhiei Basarabiei de Sud și de Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, care va conduce Eparhia de Bălți.

Momentul este crucial, întrucât astfel s-a asigurat crearea Sinodului Mitropoliei Basarabiei, format din Arhiepiscopul de Chișinău, Episcopul Basarabiei de Sud și Episcopul de Bălți, afirmă cunoscutul luptător pentru drepturile românilor din Basarabia, Vlad Cubreacov.

De asemenea, ierarhii l-au ales pe arhimandritul Timotei Bel în demnitatea de Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Iată profilul noilor ierarhi, prezentat de Basilica.ro:

Episcopia Basarabiei de Sud, cu sediul în orașul Cantemir, este continuatoare a Episcopiei de Cetatea Albă-Ismail înființată în anul 1923 în cadrul României Mari. A fost reactivată la 14 noiembrie 2006 și a fost recunoscută de autoritățile din Republica Moldova în același an.

Noul Episcop Ales al Eparhiei Basarabiei de Sud, Arhim. Veniamin Goreanu este originar Republica Moldova, fiind născut în Com. Puhoi, Raionul Anenii Noi, în anul 1975.

A intrat în viața monahală la Mănăstirea Neamț în anul 2007, iar un an mai târziu a fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah pe seama mănăstirii Antim. În 28 noiembrie a fost hirotesit arhimandrit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala Patriarhală.

Din anul 2003 până în prezent a îndeplinit numeroase funcții în cadrul Administrației Patriarhale.

Este triplu licențiat în Drept, Teologie și Științe Politice și Administrative. Din anul 2006 este doctor în Telogie.

Episcopia de Bălți, cu sediul în orașul Bălți, este fosta Eparhie a Hotinului, înființată la 8 martie 1923 în cadrul României Mari. Aceasta a fost reactivată în 14 septembrie 1992.

Episcopia de Bălți a fost recunoscută de către autoritățile Republicii Moldova ca persoană juridică și parte componentă din cadrul Mitropoliei Basarabiei în data de 17 decembrie 2004.

Preasfințitul Părinte Antonie s-a născut în 29 mai 1963 la Hârbovăț, raionul Anenii Noi din Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie din Chișinău, precum și Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași. Din anul 1995 acesta a îndeplinit responsabilități administrative, misionare, culturale și mediatice în Mitropolia Basarabiei.

În ședința din 22 mai 2014, la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Antonie Telembici în postul vacant de episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului cu titulatura Antonie de Orhei.

Hirotonia a avut loc în data de 24 mai 2014, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Catedrala Patriarhală din București. Sfânta Liturghie și hirotonia au fost oficiate de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu mai mulți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Arhiereu vicar pentru Episcopia Maramureșului și Sătmarului
Arhim. Timotei Bel s-a născut în localitatea Rohia,  județul Maramureș,  în data de 13 ianuarie 1974.

A depus voturile monahale la Mănăstirea Rohia în 1994, fiind hirotonit ieromonah în anul 2005.  Din anul 2006 a îndeplinit funcția de exarh al Mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Din anul 2006 este doctor în Teologie – Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesalonic.