ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Soldații americani au ajuns în această dimineață în Chișinău. Militarii Regimentului 2 Cavalerie și-au expus vehiculele și echipamentele în Piața Marii Adunări Naționale, din fața sediului Guvernului, alături de cele ale Armatei Republicii Moldova. Vizita trupelor americane nu a rămas fără ecou în tabăra pro-rusă.

Soldații americani vor lua parte la ceremoniile de comemorare dedicate celor care și-au pierdut viața în cel de-al Doilea Război Mondial. Vehiculele și echipamentele militare expuse în centrul Chișinăului vor putea fi vizitate de către public.

Prezența americanilor în capitala Republicii Moldova a provocat, cum era de așteptat, vii reacții printre politicienii pro-ruși. Pe Facebook, socialistul Igor Dodon a comparat acțiunea de azi cu bombardamentele NATO din fosta Iugoslavie, scrie moldova.org.

Liderul socialiștilor a declarat că „militarii NATO și-au demonstrat încă o dată în plus intențiile de ocupanți”. Mai mult, politicianul a îndemnat moldovenii să participe luni, 9 mai, la un Marș apolitic al Victoriei, care s-ar finaliza cu „alungarea tehnicii militare străine din Piața Marii Adunări Naționale”.

„Astăzi, într-o zi când întregul popor ortodox al Moldovei sărbătorește Paștele Blajinilor și își pomenește rudele, trecute în lumea celor drepți, tehnica militară NATO a intrat în capitala Moldovei – Chișinău”, se arată într-o declarație a Partidului Socialiștilor distribuită de Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Socialiștii au declarat că pentru blocul militar NATO nu este o premieră săvârșirea unor astfel de acțiuni în raport cu lumea ortodoxă. În anul 1999, în timpul sărbătoririi Sfintelor Paști, forțele aeriene NATO bombardau Iugoslavia.

„Militarii din țările NATO au săvârșit un nou act simbolic de batjocură față de credincioșii ortodocși, demonstrându-le o dată în plus intențiile de ocupanți”, se menționează în declarația PSRM.

În context, formațiunea a chemat cetățenii țării la Marșul Victoriei –„ un marș nepartiinic, al întregului popor”.

Marșul va începe cu acțiunea „Regimentul nemuritor”, la care cetățenii țării vor trece prin tot orașul purtând fotografii ale rudelor și persoanelor apropiate – veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

„Marșul se va finaliza printr-o demonstrație populară a protestului împotriva invaziei trupelor militare NATO în capitala Moldovei și pentru alungarea tehnicii militare străine din Piața Marii Adunări Naționale – Piața Victoriei”, se mai spune în declarația socialiștilor.

De asemenea, un apropiat al lui Renato Usatâi, a venit în piață și i-a reproșat unui ofițer american că ia parte la un joc politic, conform deschide.ro.

Dialog Ilian Cașu - ofițer american:

Ilian Cașu: Sunteți apolitici și în afara politicii dar ceea ce se întâmplă în piața centrală este gest politic. Mâine, țara celebrează Ziua Victoriei.

Ofițer american: Suntem aici la invitația guvernului. Nu vrem să facem niciun fel de declarație politică. Vrem doar să oferim oamenilor așa ca dumneavoastră ocazia să vadă cum arată echipamentul american.

Militarii americani participă la un exercițiu comun alături de soldații moldoveni, până pe 20 mai. Este prima astfel de aplicație ce se desfășoară pe teritoriul Republicii Moldova.