Voluntarii Paraclisului CMN au venit în sprijinul a 130 de familii afectate de inundațiile produse în județul Botoșani de viitura creată de râul Prut, oferindu-le 5,4 tone de pachete cu alimente și produse de igienă, în valoare de 20.000 de lei, potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, pe adresa redecției, de Voluntarii CMN.

Astfel, în perioada 27-29 iunie, voluntarii  s-au  mobilizat pentru a veni în sprijinul sinistraților din Baranca, de la granița cu Ucraina, din Rădăuți-Prut și Rediu, ambele situate la frontiera cu Republica Moldova. Viitura creată de râul Prut și afluenții acestuia, au adus pagube mari în localitățile botoșănene. Mai multe gospodării au fost inundate, fiind distruse aproape în totalitate, iar drumul național Darabani – Rădăuți- Prut a fost blocat.

Primii care au venit în sprijinul oamenilor afectați de furia naturii din județul Botoșani au fost voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale care au oferit pachete cu alimente, produse de igienă, ajutoarele însumând 5,4 tone. Acțiunea a fost posibilă cu sprijinul Jandarmeriei Române care au oferit articole de îmbrăcăminte.  

"Mulțumim voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale care prin acest demers au oferit bătrânilor o rază de speranța și totodată, un ajutor nesperat. Sunt primii care ne-au pășit pragul casei, daca pot spune așa, pe meleagurile râului Prut și revărsarea acestuia. Au oferit acestor batrâni un ajutor nesperat, o bucurie, un zambet și nu numai atat. Și au fost mereu alături de ei. Mulțumim, Doamne Ajuta! Sperăm să ne vedem în alte circumstanțe. Unele mai fericite, în care acești oameni să nu mai simta nevoia sau lipsa unui om aproape”, a spus preotul Costel Rumegă, de la Parohia Rădăuți-Prut.

Totodată, Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisul Catedralei Naționale, a ramas marcat de suferința oamenilor.

”Apele s-au retras, dar au lăsat în urmă prăpăd. Am întalnit gospodării în care nu se mai poate locui, chiar un pod luat de ape, drumuri care au devenit inaccesibile, terenuri agricole inundate, animale luate de viituri. Un dezastru total. De mare folos este faptul că și de aceasta dată am colaborat cu Jandarmeria Română, care a adus pachete cu haine pentru persoanele sinistrate. Aceste pachete, pe langa produsele alimentare și de igiena achiziționate de noi, voluntarii, sunt de mare folos pentru cei sinistrați. Dar ceea ce a contat cel mai mult a fost faptul că le-am arătat că suntem solidari în aceste momente dificile prin care trec, că le suntem alături și îi sprijinim, distanța nefiind un impediment.”

Campania "Implică-te! Împreună reușim mai mult!”, extensie a campaniei "Caravana Bucuriei”, a fost inițiată de Patriarhia Româna și sprijinită de Jandarmeria Română. Valoarea ajutorului material oferit de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale a fost în cuantum de 20.000 de lei.