Statuia Reginei Maria - sau istoria unui monument

În anul 1939 un grup de inițiativă din Chișinău și-a propus să edifice o statuie Reginei Maria în centrul orașului, semnând un contract cu sculptorul Oscar Spaethe. Cu regret, inițiativa nu a fost finisată din cauza raptului Basarabiei din vara anuui 1940.
La 27.03.2018, doctorul în științe juridice Iulian Rusanovschi a reactualizat această inițiativă și împreună cu Asociația „Monumentum” a început un proces amplu de ridicare a monumentului și obținere a actelor permisive, după cum urmează:
1. La 12.10.2021 a fost adoptată Decizia Consiliului municipal Chișinău (supusă consultărilor publice) privind edificarea monumentului în scuarul fostului Gimnaziu de fete „Regina Maria”
2. La 9 martie 2022 a fost adoptată Hotărârea de Guvern (supusă consultărilor publice) privin ridicarea monumentului Reginei Maria
3. În iunie 2023 am obținut avizul favorabil al CNMI (Consiliul National al Monumentelor Istorice) cu privire la stabilerea axelor centrale și locul exact de amplasare a monumentului în incinta scuarului
4. Pe parcursul anilor 2022-2024 proiectul de executie a fost coordonat cu toate institutiile responsabile (Liceul „Gheorghe Asachi”, Directia Generală Educatie Tineret si Sport, Pretura sectorului Centru a Primăriei Chișinău, Uniunea Arhitecților etc.)
5. În decembrie 2024 am obtinut multașteptatul aviz al CNMFP (Consiliul National al Monumentelor de For Public) de pe lângă Ministerul Culturii prin care se afirmă respectarea tinutei artistice a lucrării.
6. În acest răstimp au fost obtinute și alte avize cum ar fi cel al Casei Regale a României, Academia de Stiinte a Moldovei, Mitropolia Basarabiei, Ministere de Resort și alte institutii de profil.
7. Trebuie de mentionat și faptul că sculptorul acestui monument a fost ales prin concurs international organizat de Asociația „Monumentum” în parteneriat cu Ministerul Culturii și Primăria mun. Chișinău, concurs la care au participat sculptori din R. Moldova și România. După ce domnul Veaceslav Jiglițchi a fost desemnat câștigător al concursului, execuția lucrării a fost supravegheată de o comisie internațională formată din sculptori, arhitecți și urbaniști din R. Moldova, România, Ucraina și Turcia.
PIATRA - a fost lucrată de meșterul popular Marin Lozan din Cosăuți.
BRONZUL - a fost lucrat de Veceslav Jiglitchii și echipa sa din cadrul turnătoriei J&B STUDIO din Chișinău.
SCUARUL - a fost amenajat de Primaria Municipiului Chisinau sub supravegherea Pretura sectorului Centru, pretor Vlad Hincu
PROIECTUL - a fost elaborat de arhitectul Mihail Andries
COMITETUL DE INIȚIATIVĂ, pe lângă membrii fondatori (avocat Iulian Rusanovschi, ofițer Ion Deli, arhitectul Mihail Andrieș și secretar Covali Sergiu) A FOST COMPUS DIN:
MEMBRI DE ONOARE: PROF. UNIV., DR. Grigore Tinica, MANAGER INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE IAȘI; DR. PETRIȘOR IONEL DUMITRESCU, MINISTRU PLENIPOTENȚIAR; Iuliana Gorea Costin, AMBASADOR EXTRAORDINAR ȘI PLENIPOTENȚIAR; ACAD. PROF. Ioan Aurel Pop, PREȘEDINTELE ACADEMIEI ROMÂNE; DR. PROF. Igor Șarov, RECTORUL USM; PROF. UNIV., DR. Ilie Badescu, MC ACADEMIA ROMÂNĂ; PROF. UNIV., DR. HAB. Alexandru Arseni; PROF. UNIV., DR. HAB. ANATOL PETRENCU; Veronica Roșca, DEPUTAT ÎN PARLAMENTUL REPUBLICII MOLDOVA; Ion Ceban, PRIMARUL MUNICIPIULUI CHIȘINĂU; Dogotaru Svetlana, ARHITECT-ȘEF AL ORAȘULUI CHIȘINĂU; DR. NARCIS DORIN ION, DIRECTOR GENERAL AL MUZEULUI NAȚIONAL PELEȘ; Lilian Zagnat, ANTREPRENOR; Mocanu Nicolae, DIRECTOR TVR MOLDOVA; DR. Boris Volosatîi, DIRECTORUL LICEULUI „GHEORGHE ASACHI; Ion Stefanita, ȘEFUL AGENȚIEI DE INSPECTARE ȘI RESTAURARE A MONUMENTELOR.
MEMBRI ACTIVI: PREASFINȚITUL VENIAMIN, Episcopia Basarabiei de Sud; ARHIM. MELCHISEDEC VELNIC, STAREȚUL Mănăstirea Putna; PROF. UNIV., DR. Viorel Cojocaru, PREOT; PROF. UNIV., DR. HAB. Sergiu Musteata; DR. VeaCeslav Cebotari, ANTREPRENOR; Silviu Tabac, HERALDIST DE STAT AL REPUBLICII MOLDOVA; CONF. UNIV., DR. Varvara Buzila, ETNOGRAF; ION NEGREI, ISTORIC; Rosian Vasiloi, COLONEL (REZ.); Iulian Capsali, PUBLICIST; ADRIAN BOLDURESCU, ANTREPRENOR; Lîsenco Sergiu, CONSILIER EPARHIAL; Iurie Gutu, antreprenor.
Monumentul a fost ridicat prin subscripție publică, iar listele tuturor donatorilor vor fi făcute publice pe parcursul acestui an, odată cu publicarea unui album închinat monumentului Reginei Maria.
De asemenea, menționăm că acest monument a fost ridicat și cu aportul, sprijinul și implicarea altor buni români, numele cărora va fi amintit cu recunoștință în lucrarea menționată mai sus.
Mulțumim bunului DUMNEZEU că ne-a ajutat ajutat să ridicăm monumentul Reginei Maria, primul monument de acest fel la est de Prut.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Soluția Casei Regale pentru unirea imediată a Basarabiei cu România

Martirul Gheorghe I. Brătianu, ucis de bolșevici la Sighet pentru Basarabia și Bucovina (+23 / 27 Aprilie 1953)

2 martie 1992: 33 de ani de la începutul războiului ruso-român din Transnistria. VIDEO

Ce a fost Masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941? NKVD-ul a vrut să scape de românii patrioți, anticomuniști. Supraviețuitorul Petru Huțan: ”Trăgeau după noi ca după iepuri”. Victor Roncea: O mărturie video pentru ISTORIE

Incursiune in Transnistria, bastion al secerii sovietice și ciocanului rusesc. FOTO-REPORTAJ din TIRASPOL și TIGHINA

DE CE TREBUIE DENUNȚAT TRATATUL CU UCRAINA. Florin Constantiniu: Pentru prima dată de la constituirea României Mari, un guvern român a cedat părți ale teritoriului național fără a fi amenințat cu agresiunea (7 iulie 1997)
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Persoane: Iulian Rusanovschi
Subiecte: statuia Reginei Maria la Chișinău
Organizații: Asociația Monumentum Asociația Monumentum R.Moldova Monumentum
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)