Suferințele românilor basarabeni și drepturile Mitropoliei Basarabiei, analizate într-o ediție specială Omul și Timpul realizată de Rafael Udriște la TVR (VIDEO)

O ediție specială „Omul și timpul”, de la Chișinău, a analizat situația de astăzi a drepturilor patrimoniale ale românilor de peste Prut grație realizatorului TVR Rafael Udriște.
Istoria Basarabiei este una zbuciumată. Aflați de-a lungul vremurilor fie sub Imperiul Țarist, fie sub cel sovietic, românii din acest spațiu au luptat constant pentru a-și păstra limba și credința. Imediat după destrămararea Uniunii Sovietice, această luptă a românilor basarabeni a continuat.
Și dacă limba română
scrisă cu grafie latină a devenit limba oficială, în ceea ce privește
patrimoniul Mitropoliei Basarabiei, lupta continuă și în ziua de azi.
Despre toate acestea, Rafael Udriște și invitații săi au discutat într-o
ediție specială „Omul și timpul”, filmată la Chișinău, ce s-a difuzat joi, 3 noiembrie, la TVR 1 (VIDEO mai sus).
Cazurile de persecuții asupra credincioșilor Mitropoliei Basarabiei au fost nenumărate și aproape toate au ajuns la CEDO. Incidentele referitoare la Mitropolia Basarabiei au vizat în primul rând dreptul românilor de a-și folosi nestingherit bisericile pe care le-au construit în Basarabia. Aceste drepturi patrimoniale au fost încălcate fie de reprezentanții autorităților locale, fie de organele de poliție, fie de adepții Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse.
Un subiect cu greutate, pentru care au răspuns invitației la dialog a realizatorului și moderatorului Rafael Udriște personalități ale vieții ecleziastice de peste Prut, dar și alți oaspeți a căror prezență în emisiune aduce clarificări importante: av. Iulian Rusanovschi de la Asociația „Monumentum”, Mariana Mihalevschi, director al Muzeului de Istorie și Etnografie din Bălți, P.S. Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, av. Alexandru Postică de la Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politic din Moldova, pr. Dumitru Șuhan de la Biserica Sfântul Dimitrie și Sfântul Dionisie – Cahul, pr. Petru Buburuz de la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Chișinău, Vlad Cubreacov de la Asociația „Răsăritul românesc”.
Rafael Udriște ne-a oferit o ediție specială „Omul și timpul”, pe care o redăm și noi integral în filmarea de mai sus.

***
Situații excepționale, mai puțin cunoscute, din istoria recentă a țării noastre, sunt cercetate și dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul și timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Țuchel și Rafael Udriște. Producția ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii românești, interne și internaționale, din perioada interbelică și anii comunismului, dar și imediat după încheierea acestei perioade. Din octombrie 2021, urmărim în fiecare săptămână noi episoade „Omul și timpul” la TVR 1.
Pe același subiect

Republica Moldova - Candidată la UE, dar împotmolită în reforme. Ce se întâmplă în realitate cu reforma Justiției de peste Prut. Semne de întrebare pentru capacitățile Maiei Sandu

CALENDARUL MĂRTURISITORILOR - 2023 - Cadoul ActiveNews de Ziua Unirii Principatelor Române - PDF/FOTOGRAFII. La Mulți Ani!

Maia Sandu și Alexander Soros la Davos. PRICELESS!

Dr. Adrian Cacovean: Unde este zidul la care ne veți împușca?

7 ianuarie: Nașterea Domnului, în lumea ortodoxă pe stil vechi

3 mai 1997: 25 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker
Recomandările noastre
Secțiuni: Basarabia Biserica Bucovina Cultură Prima pagină Publicistică Știri
Locații: Basarabia Bucovina Republica Moldova România
Organizații: Biserica Ortodoxă Română Biserica Ortodoxă Rusă Mitropolia Basarabiei Patriarhia Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)