ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tancuri din Transnistria au trecut Nistrul pe sub apă și au simulat un atac asupra „inamicului” de pe malul drept al râului, informează DW.

Exercițiile militare au fost desfășurate de către Grupul Operativ de Trupe Ruse și cele ale așa-ziselor structuri de forță de la Tiraspol sub privirile premierului transnistrean , Pavel Prokudin, care a declarat că „republica moldovenească nistreană” ar fi amenințată militar de Republica Moldova și Ucraina.

„Aplicațiile nu au fost coordonate nici cu Forțele de Menținere a Păcii, nici cu Comisia Unificată de Control de la Nistru. Conform planului elaborat de Districtul Militar Sud-Vest al Federației Ruse, unitățile motorizate ale Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria au realizat „aplicații de trecere a obstacolelor acvatice” pentru a bloca și a lichida niște presupuși „teroriști” ", arată sursa citată.

Ministrul moldovean al Apărării, Anatol Șelaru, l-a convocat pe atașatul militar al Federației Ruse pentru explicații, dar acesta nu s-a prezentat. Ministrul de Externe de la Chișinău a apreciat exercițiile rusești drept „sfidătoare și inadmisibile”: Judecând după declarațiile făcute de către unii oficiali în cadrul acestor exerciții militare, dar mai ales după modul în care acestea s-au desfășurat, inclusiv forțarea râului Nistru cu utilizarea tehnicii blindate, se poate conchide fără echivoc că scopul real al acestora este altul decât cel declarat”.

2 martie 1992: 32 de ani de la începutul războiului ruso-român din Transnistria. VIDEO