ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul va analiza cu prioritate cererea de reexaminare în legătură cu împrumutul de 150 de milioane de euro pe care Guvernul României l-a acordat Republicii Moldova, iar acest lucru va oferi țării vecine o perioadă de respiro, a declarat marți președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

 "Parlamentul va analiza cu prioritate solicitarea de reexaminare trimisă de președinte în legătură cu împrumutul de 150 de milioane de euro pe care Guvernul României l-a acordat Moldovei. Cred că presiunile politice și sociale din Moldova și dificultățile economice sunt atât de mari încât acest ajutor va fi mai mult decât binevenit, le va da o scurtă perioadă de respiro în care să negocieze cu organismele internaționale, cu Fondul Monetar, cu Comisia Europeană, cu Banca Mondială pentru programe de reformă care să restabilească echilibrele economice și, într-un fel, să detensioneze situația socială și politică din Moldova", a spus marți Tăriceanu, după ce l-a primit la Senat pe noul premier al Republicii Moldova, Pavel Filip.

Tăriceanu i-a transmis oficialului moldovean dorința Senatului de a sprijini în continuare parcursul european al Republicii Moldova, care presupune reforme "câteodată complicate, dureroase", dar necesare pentru a compatibiliza sistemele politice și economice dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

"Cred că ajutorul nostru este important, aș spune că este esențial. Moldova trebuie să simtă că în România are un partener onest și statornic și pledez pentru ca România să facă eforturi consistente și vizibile, concrete în acest sens, dincolo de declarațiile politice frumoase, care se fac în astfel de ocazii", a spus președintele Senatului.

De asemenea, Tăriceanu a apreciat "latura simbolică" a primei vizită externe a lui Pavel Filip în România și a subliniat importanța unei implicări mai serioase a României în sprijinirea Republicii Moldova.

"În perioada care a trecut am făcut câteva remarci publice în care îmi exprimam dezamăgirea față de slaba implicare a României în soluționarea crizei politice de la Chișinău. În final sigur că soluționarea crizei s-a făcut fără ajutorul României, dar acesta nu este lucrul care să ne bucure. Ne bucură soluționarea crizei, dar nu că România a stat destul de retrasă, în expectativă", a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.