ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România ar fi trebuit să aibă o atitudine mai activă în încurajarea forțelor pro-europene din Republica Moldova, a afirmat copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, referindu-se la rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale de la Chișinău.

„Mie mi se pare îngrijorător și pe mine mă pune pe gânduri. Văd o diferență în atitudinea pe care a adoptat-o România în ultima vreme, adică după noiembrie 2015, (...) mi se pare mai degrabă pasivă în domeniul politicii externe, cu precădere către Moldova. Cred că ar fi trebuit să avem un rol mult mai activ de a ajuta forțele pro-europene. Mi s-a părut o prezență practic inexistentă și, atunci, rezultatele să nu ne mire. Singurul lucru pe care mi-l doresc este ca moldovenii, basarabenii noștri să cugete profund și să facă alegerea care le va fi, și spun fără niciun fel de ezitare, cea mai favorabilă pentru viitorul lor și pentru cel al generațiilor care urmează, adică o apropiere de UE, de valorile de democrație și libertate care guvernează spațiul european și cu perspectiva apropierii (...) de România. Aici cred că avem cu toții ce să ne reproșăm", a spus Tăriceanu la Digi 24.

El a adăugat că Federația Rusă, încă din anul 2008, a abordat o atitudine mai 'agresivă' și că, deși România este stat membru NATO și UE, prezența în fruntea Republicii Moldova a unui candidat pro-rus ar trebui să fie "un subiect de îngrijorare".

„Rusia a devenit mai amenințătoare din 2008, numai că noi nu ne-am dumirit și când spun 'noi', nu numai noi românii, dar nici occidentalii nu și-au dat seama că intervenția care a avut loc atunci în Georgia este semnalul pe care Rusia îl dă privind o nouă atitudine (...). Prezența în fruntea Moldovei a unui candidat pro-rus nu cred că poate să ne lase nici măcar indiferenți. Trebuie să fie un subiect de îngrijorare pentru noi. Noi, ca țară, ne simțim mai sigură, mai apărată fiind membri ai NATO și UE, dar pentru mine existența a milioane de români dincolo de Prut nu îmi este indiferentă", a mai spus Tăriceanu.