Mișcarea Civică TINERII MOLDOVEI a înaintat o scrisoare deschisă adresată Autorității Naționale pentru Cetățenie de la București, prin intermediul căreia cere instituției să depună toate eforturile necesare în vederea facilitării procesului de redobândire a cetățeniei române pentru toți basarabenii care își manifestă această dorință și care au acest drept prin naștere, se arată într-un comunicat primit la redacţie.

Demersul Tinerilor Moldovei vine ca reacție la recentul anunț publicat pe site-ul Autorității, prin care se aduce public la cunoștință că în contextul în care numărul de cereri pentru redobândirea cetățeniei depuse în ultimele luni la Birourile teritoriale a crescut, dar numărul de angajați responsabili de preluarea dosarelor a rămas același, începând cu data de 14 august 2015, Birourile teritoriale Iași, Suceava și Galați pot înregistra un număr maxim de 50 de dosare zilnic/funcționar.

Mișcarea Civică TINERII MOLDOVEI consideră că această modificare este inadmisibilă și că va duce inevitabil la îngreunarea procesului de redobândire a cetățenii române, care și așa pentru cei mai mulți basarabeni nu se încadrează în termenul legal de maxim 5 luni. Astfel, TINERII MOLDOVEI solicită Guvernului României să asigure resursele umane și financiare necesare pentru a putea face față fluxului de cereri de redobândire a cetățeniei din partea românilor basarabeni.

Iată textul integral al acestei scrisori:

„Drag frate de peste Prut, 

Eu m-am născut în Basarabia. Și părinții mei s-au născut aici, și bunicii mei s-au născut aici, și străbunicii mei s-au născut aici – toți români, ca și tine. Poate tu crezi că sunt diferit de tine, dar te asigur că nepotrivirile pe care le constați tu astăzi nu sunt alegerea mea. Pe mine nu m-a întrebat nimeni atunci când:
-Pâmântul în care m-am născut eu a fost cedat din trupul Țării și trădat, ciopârțit, redenumit să devină în timp Rep. Moldova;
-Limba pe care o vorbesc eu a fost interzisă și pângărită, umilită, prefăcută să devină politic <<moldovenească>>;
-Istoria pe care am trăit-o a fost falsificată și denaturată, contrafăcută, să devină a unui popor inventat în laboratoarele sovietice;
-Credința în Dumnezeu o fost obligată să vină de la răsărit și înrobită, forțată să devină vasala ecumenică a Rusiei;
-Până și numele meu natural a fost schimonosit și sfârtecat, stâlcit, desfigurat să devină peste noapte Anatolie.
Dacă susții și tu că Basarabia e parte din România, că avem aceeași istorie, limbă, religie și când ne vom vedea, mi te vei adresa frățește – Anatol, te rog să-mi dai și cetățenia Țării mele, pentru că nici la aceasta nu am renuțat – mi-a fost furată, ca și toate celelalte!