ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tragedia în care un elicopter SMURD s-a prăbușit, luând viețile a 4 oameni, are multe aspecte neclare. Prima și cea mai frecventă dintre întrebările apărute e cea legată de necesitatea intervenției aeriene în cazul bătrânei de la Vulcănești. Oficial, medicii de la spitalul din localitate au solicitat preluarea unei femei de 85 de ani care suferă de bronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută. Multă lume, inclusiv fostul procuror al Chișinăului, Ivan Diacov, s-a întrebat cât de justificată a fost această solicitare, scriu jurnaliștii de la http://unimedia.info

Joi, 2 iunie a.c., în ziua tragediei, elicopterul fusese chemat inițial doar pentru această operațiune, care de altfel s-a încheiat cu succes. Cazul pacientului de la Cahul, spre care se îndrepta elicopterul în momentul tragediei, a apărut în timpul efectuării operațiunii de la Vulcănești.

Jurnaliștii de la portalul de știri Unimedia din Republica Moldova au întrebat un medic ATI dacă se impunea intervenția celor de la SMURD Iași în cazul bătrânei de 85 de ani. „La prima vedere, nu cunosc exact diagnosticul, dar din datele prezentate oficial, nu cred că era necesară chemarea elicopterului. Unicul risc pe care îl comporta femeia în această situație era un stop cardiac. În aceste cazuri, se intubează pacientul și este transportabil”, a declarat medicul. „În general, elicopterele trebuie solicitate în cazuri extrem de grave, în cazul unor anevrisme, accidente vasculare cerebrale sau accidente grave, când nu există alte alternative. Acum, același SMURD de la Bălți are echipamente care fac față oricăror intervenții. Au echipamente extrem de performante”, a precizat medicul. 

El crede că în acest caz a existat o presiunea venită din partea rudelor care au insistat pentru transportul aerian. „Știți cum, e mama, bunica și tot așa, iar aici se intervine altfel”, a declarat medicul ATI pentru http://unimedia.info.

Primarul localității Vulcănești, Victor Petrioglu, le-a declarat jurnaliștilor din Republica Moldova că pacienta transportată cu elicopterul SMURD este „Eudochia Mitiș, mama unui medic de-al nostru foarte cunoscut. Ce, nu-l cunoașteți pe Mitiș? Este chirurg la Moscova!”. Valeriu Mitiș este un reputat chirurg cardiolog la Moscova, șef de secție la Institutul Federal de Chirurgie „A. Vișnevski” din capitala Federației Ruse, autor al mai multor studii științifice în domeniu. A absolvit Universitatea de Medicină de la Chișinău în 1982, după care a plecat la Moscova. Este bine cunoscut atât în Federația Rusă, cât și în România, unde a participat la mai multe conferințe tematice.

Contactat telefonic de jurnaliștii de la Unimedia, directorul medical al Institutului Medicinei de Urgențe (IMU) Chișinău, Andrei Uncuță, a precizat că „aceste legături de rudenie nu au nicio relevanță în acest caz”. Uncuță respinge orice speculație pe această temă, menționând că atât pacienta din Vulcănești, cât și pacientul din Cahul trebuiau să ajungă la spital, dar de necesitatea transportării cu elicopterul se decide în comun. „În acest caz, s-a decis că transportarea terestră este contraproductivă. Din câte cunosc, un grup de medici de la Spitalul Republican au fost la Vulcănești, unde au consutat pacienta, și decizia de a fi transportată la Chișinău cu elicopterul s-a luat de un colegiu de medici”, a declarat Uncuță.

Directorul medical al IMU Chișinău a precizat că în aceste cazuri există un protocol standard care a fost respectat în totalitate, dar și că el ar fi aflat abia ulterior de legăturile de rudenie ale pacientei. 

Al doilea pacient are cetățenie SUA

Joi, 2 iunie, în jurul orelor 7:00 dimineața, elicopterul SMURD Iași a fost solicitat pentru pacienta de la Vulcănești. În timpul operațiunii de transportare a ei la Chișinău, în jurul orelor 9:00, a venit și solicitarea de la Cahul, pentru un bărbat originar din Râșcani, dar care are și cetățenia SUA. „Pentru noi nu contează niciun fel de detaliu, decât starea medicală. Toți pacienții sunt egali pentru noi”, susține Uncuță. 

O altă întrebare ridicată de Unimedia este legată de frecvența mare a intervențiilor cu elicopterul SMURD. Joi la prânz, un utilizator scria în rusă, pe twitter, următorul mesaj: „Ai noștri sar calul. În fiecare zi cheamă un elicopter din România pentru a transporta bolnavi la Spitalul Republican”. Două ore mai târziu avea să se întâmple tragedia.

Andrei Uncuță recunoaște că a crescut frecvența zborurilor și spune că asta se datorează faptului că aceste intervenții au devenit cunoscute publicului larg: „Lumea a aflat că putem presta servicii cu elicopterul și rude, medici din spitalele locale insistă mereu pentru asta. Este un fel de presiune, toți vor cu elicopterul.” Cu toate aceastea, susține Uncuță, fiecare caz este tratat cu maximă seriozitate, iar la elicopter se recurge doar în cazuri excepționale, respectând toate protocoalele. 

În mod normal, chemarea elicopterului se face de către consiliul de medici de la spitalul unde este internat pacientul. Informațiile sunt transmise la IMU, unde un alt grup de medici analizează datele parvenite și, în cazul în care se justifică, este solicitat dispeceratul ISU România și se intervine în funcție de disponibilitatea echipelor SMURD Iași sau Galați. „Tot ce ține de prognoza meteo, starea echipamentelor, toate aceste detalii țin de partea română. Ei au ultimul cuvânt. Noi doar solicităm intervenția”, a declarat Uncuță, adăugând că toate costurile intervențiilor sunt asumate de partea română. 

Programul de intervenții aeriene SMURD este implementat din 2015, odată cu semnarea unui acord între Chișinău și București. Este unul dintre cele mai importante proiecte de susținere oferite Republicii Moldova din partea României. Tragedia de joi, 2 iunie, a avut loc tocmai când elicopterul SMURD realiza cea de-a 20-a misiune în Republica Moldova.