ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte Traian Băsescu, împreună cu soția sa, Maria, au depus cerere pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova, anunță presa de la Chișinău, cu referință la Serviciul de presă al Președinției moldovene.
 
Legislația Republicii Moldova permite dubla cetățenie, iar cererea lui Băsescu ar putea fi examinată în regim prioritar.
Potrivit sursei citate, soții Băsescu au depus cererea acum o săptămână, pe 8 martie 2016, și a fost expediată spre avizare instituțiilor abilitate. Deși termenul legal de examinare a unor astfel de solicitări în Republica Moldova este de un an, cererea fostului președinte român ar putea fi examinată în regim prioritar, deoarece este vorba despre o persoană cu statut special, a precizat Ana Samson, de la Serviciul de presă al Președinției de la Chișinău. 
Cererea lui Băsescu nu ar trebui să fie o surpriză, având în vedere că fostul șef al statului a declarat în repetate rânduri că își dorește cetățenia Republicii Moldova. 

Speculațiile conform cărora Traian Băsescu ar intenționa să candideze la funcția de președinte al Republicii Moldova, așa cum a lăsat chiar el să se înțeleagă că ar putea s-o facă, pentru a impulsiona Unirea cu România, nu au însă temei. Asta pentru că nu a trăit 10 ani pe teritoriul Republicii Moldova timp de 10 ani, așa cum prevede legislația. 

Mandatul actualului președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, expiră pe 24 martie, însă tot el va asigura interimatul până la data alegerii unui nou președinte, care nu a fost însă stabilită.