ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte al României, Traian Băsescu și soția sa, Maria, au primit cetățenia Republicii Moldova. Președintele
 
Nicoale Timofti a semnat decretul în acest sens, informația fiind confirmată în exclusivitate pentru deschide.md de către Secretarul General al Președinției, Ion Păduraru.
 
Soții Băsescu au cerut cetățenia moldovenească pe 8 martie 2016, solicitarea fiind expediată spre avizare instituțiilor abilitate. Deși termenul legal de examinare a unor astfel de solicitări în Republica Moldova este de un an, cererea fostului președinte român a fost examinată în regim prioritar, deoarece este vorba despre o persoană cu statut special.
 
„Solicitarea am făcut-o în spiritul a ceea ce am declarat când eram președinte în funcție, că mi-aș dori să am și cetățenia Republicii Moldova”, a declarat Băsescu.

Cu alte ocazii, Traian Băsescu a explicat că-și dorește cetățenia Republicii Moldova în semn de respect și dragoste pentru Moldova de peste Prut și pentru oamenii ei.
 
Potrivit legii cetățenii Republicii Moldova, Traian Băsescu urmează ca în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a decretului Președintelui Republicii Moldova, în fața președintelui raionului sau a primarului municipiului ori, după caz, în fața șefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular al Republicii Moldova, să depună jurământul de credință față de Republica Moldova:

"Jur să fiu cetățean devotat Republicii Moldova, să respect cu sfințenie Constituția și celelalte legi ale ei, să nu întreprind nici o acțiune care i-ar prejudicia interesele și integritatea teritorială."