ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a acordat un interviu cotidianului basarabean "Timpul", în care a abordat din mai multe unghiuri problematica unirii celor două state românești.

Băsescu afirmă răspicat că Moldova n-o să fie acceptată ca membru al Uniunii Europene și al NATO, atâta vreme cât este un stat de sine stătător. 

"Eu am spus întotdeauna că RM n-are nicio șansă să devină membră a UE, știind care sunt abordările Uniunii. Vă pot spune că tratamentul aplicat Ucrainei și, eventual, Belarusului, dacă va vrea vreodată să adere la UE, va fi același. Adică puteți avea doar parteneriat cu UE, dar în niciun caz nu veți fi membri. Și îmi pare rău că spun lucrul acesta. Știu că propaganda prounioniștilor spune că ei vor duce RM în UE, dar eu vă asigur că nu este adevărat. Prioritățile UE sunt pentru integrarea Balcanilor și, în următorii 30 de ani, nimeni n-o să refacă harta intereselor Uniunii din acest punct de vedere", a afirmat fostul președinte al României.

Mai mult, Băsescu crede că porțile UE s-au închis pentru moldoveni și singura alternativă viabilă pentru cei de peste Prut este unirea cu România. De asemenea, Băsescu sugerează că pentru unire, e nevoie ca Moldova să renunțe la Transnistria.

"Moldova contează, atâta timp cât se află la frontiera NATO și UE, dar nimeni n-o să tragă de ea, ca să vă spună: „Veniți încoace”. Pentru că, repet, în momentul de față nu există un proiect de integrare a RM sau a Ucrainei în UE sau NATO. Dacă pentru Ucraina și Georgia a fost cândva o speranță, aceasta s-a închis, ca urmare a evoluțiilor din cele două țări. Marile puteri privesc la RM ca la o problemă de securitate la frontierele NATO și UE. Aici vreau să fiu foarte clar. Eu văd unirea României cu RM ca singura alternativă viabilă pentru cetățenii moldoveni. Și în acest caz, România nu are dreptul să ceară să i se întindă frontierele dincolo de Nistru. Eu vreau să fiu foarte cinstit, când spun că România nu va face import de trupe rusești pe propriul său teritoriu. Dacă ne putem reproșa ceva din punct de vedere istoric este că, în al Doilea Război Mondial, armata română a trecut Nistrul. Armata română a fost legitim în conflict cu Uniunea Sovietică doar până la Nistru. Dincolo, nu știu cât a fost de legitim..", susține Băsescu.

În ceea ce privește relația cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, Băsescu afirmă că a discutat despre Moldova cu liderul de la Kremlin.
 

"La summit-urile care era altceva decât UE sau NATO, dar și la Summit-ul NATO-Rusia, stăteam unul lângă altul și aveam timp de discuții.E un om foarte puternic, dar cu care se poate discuta. Pe fond, discuțiile au fost întotdeauna legate de respectarea acordului de la Istanbul, prin care Federația Rusă s-a obligat să-și retragă toate resursele militare din Transnistria", a declarat Traian Băsescu.  

Despre războiul din Ucraina, fostul președinte afirmă că țara vecină este sprijinită militar de SUA pentru a împiedica Rusia să ajungă la gurile Dunării.

"Nu știu dacă în doi ani, dar obiectivul Federației Ruse este să ajungă la gurile Dunării.Ucraina e responsabilul principal. După cum vedeți, și SUA le dă sprijin logistic și militar destul de puternic", a zis fostul șef al statului.