Artiștii Paul Ananie, Nicu Mâță și Gabriel Dumitru au lansat piesa „Peste Prut, la răsărit”, un îndemn muzical pentru revenirea Basarabiei la patria mamă, se arată într-un comunicat primit pe adresa ActiveNews.

La nici o săptămână de la lansare, „Peste Prut, la răsărit” a adunat peste 14 mii de vionări pe YouTube.  

„Acest cântec reprezintă dorința noastră de a crea măcar o punte muzicală între două pământuri, care sunt de fapt unul și același.  Ideea s-a născut de la noi, de la prietenia noastră, așa ne-am dat seama că vrem să facem un proiect împreună”, a declarat Paul Ananie, autorul proiectului.

Veniți din colțuri îndepărtate ale țării, Maramureș, Argeș și Basarabia, cei trei artiști sunt uniți de ideea reunificării naționale: „Doamne, Doamne, fă dreptate /  Ține frate lângă frate! / Dă-ne minte și credință / Stinge orice rea-voință!”

„Până la acest cântec, nu am înțeles pe deplin această durere. Abia după ce am interpretat versurile am simțit ce au avut în suflete acei români frumoși, care au fost despărțiți de țara mamă. Prin acest cântec am învățat și experimentat și noi multe trăiri sufletești și sperăm ca și publicul să fie în asentimentul nostru”, a adăugat Paul Ananie.

Cântecul „Peste Prut, la răsărit” acompaniat de Orchestra Națională de muzică populară "Lăutarii”, dirijată de maestrul Nicolae Botgros, se bucură de un videoclip realizat în ținuturile frumoase ale Argeșului și este un dar pentru românii de pretutindeni, precizează sursa citată.

Iată versurile cântecului:


Paul Ananie:
Peste Prut, la răsărit
Sunt trei palme de pământ
Un meleag nedreptățit,
Cotropit și iar primit,
Părăsit și iar găsit.
Și de alții-ai fost furată
Și de noi ai fost cedată,
Basarabie-ncercată!

Refren: 
Doamne, Doamne, fă dreptate
Ține frate lângă frate!
Dă-ne minte și credință
Stinge orice rea-voință!

Nicu Mâță:
De copil eu am crescut
Cu privirea peste Prut
Și la voi când eu veneam
Vă zic drept, așa simțeam
Că acasă mă-ntorceam!
Fie-mi zici basarabean
Sau român, sau moldovean,
Inima-i cu voi de-un neam!
Refren.

Gabriel Dumitru:
Frate bun, cu vorb-aleasă,
Bine ai venit acasă!
De vii tu-n Argeșul meu,
De merg eu la Chișinău,
Tot acas' om fi mereu!
La ospăț ne-om desfăta,
La necaz ne-om ajuta,
Alții nu ne-or dezbina!
Refren.

Trio:
Peste Nistru-n depărtare,
Urlă lupii la hotare!
Urlă și pândesc așa
Poate iar s-or înfrupta
Din pământul altuia!
Da' să urle cât or vrea,
Noi uniți mereu vom sta!
Pentru neam, noi vom veghea!

Doamne, Doamne, fă dreptate
Pe dușman să-l ții departe
Și ascult-a noastră rugă
Sânge-n veci să nu mai curgă!
Doamne, Doamne, fă dreptate
Ține frate lângă frate!
Dă-ne minte și credință
Stinge orice rea-voință!

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews