ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După lungi așteptări, trenul Chișinău-Iași a fost lansat cu pâine și sare, dar și cu muzică folclorică. Cursa a pornit în prima sa călătorie miercuri, la 6.17 dimineața cu sosire la Gara Feroviară Socola din Iași. 

Trenul a revenit la Chișinău în aceeași zi la ora 21.17. Denumită simbolic „Unirea”, garnitura dispune de 260 de locuri, aer condiționat și conexiune wi-fi.

Trenul „Unirea” a avut în jur de 10 pasageri în prima sa călătorie, restul fiind jurnaliști, invitați și reprezentanți ai Partidului Liberal.  O cursă spre Iași costă bugetul Căilor Ferate aproape 50.000 de lei. Din cauza numărului redus de bilete vândute, prima călătorie a trenului s-a dovedit, totuși, nerentabilă, înregistrând pierderi de 40.000 de lei.
 
Pentru a motiva călătorii să renunțe la microbuze și să aleagă trenul, reprezentanții CFM au introdus pentru luna octombrie reduceri de 20% pentru toate categoriile de bilete. 
 
Trenul „Unirea” s-a oprit în stația Socola din Iași, deoarece până aici ajunge calea ferată. Până acum, această porţiune era o linie moartă, însă a fost reabilitată. Prin urmare, garnitura nu va mai staţiona ore în şir la Ungheni pentru schimbarea osiilor. Deși autoritățile au promis că durata călătoriei nu va depăși trei ore, prima călătorie a trenului a durat patru ore și jumătate. Întârzierea este cauzată de aceleași șine pe ecartament larg ce nu fuseseră folosite de mult timp, mecanicul fiind nevoit să meargă cu o viteză de 15-30 km/h. Din spusele călătorilor, procesul de control al pașapoartelor a durat aproximativ o oră și jumătate, potrivit timpul.md.
 
Călătoria Chișinău-Iași a fost condimentată cu muzică populară, interpretată de ansamblul „Ștefan Vodă”:
 
„Ne bucurăm de această legătură directă cu Iașul și de comoditatea de a nu aștepta schimbul roților”, afirmă membrul formației, Anatol Vițu.
 
„Așteptăm Unirea! Ce să mai spunem, acesta nu e primul, ci ultimul pas spre Unire”, declară un alt folclorist, Gheorghe Danilescu.