ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 17:55 Contactat de ActiveNews, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a infirmat faptul că la întâlnirea dintre cei doi patriarhi s-ar fi discutat despre problema celor două Mitropolii din Basarabia.

„În calitatea mea de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, pot să infirm că la întâlnirea dintre PF Părinte Patriarh Daniel și PF Părinte Chiril s-a discutat despre problema Basarabiei. Subiectele de discuție au fost cele menționate în comunicatul oficial”, ne-a declarat domnul Vasile Bănescu.

Știrea inițială

Vizita Patriarhului Chiril la București ar fi prilejuit o discuție la nivelul cel mai înalt al Bisericii Ortodoxe despre situația canonică din Basarabia, acolo unde există două Mitropolii în conflict mai vechi, a scris agenția de stat, Itar Tass, citată de Vlad Cubreacov.

”Șefii celor două Biserici vor discuta despre conflictul legat de Mitropolia Basarabiei, care durează deja de un sfert de secol, precum și despre Legea educației din Ucraina, împotriva căreia Biserica Rusă ar dori să se pronunțe împreună cu Biserica Ortodoxă Română”, scria agenția de la Moscova înainte de vizita delegației la București.

Informația a fost confirmată indirect, chiar de către siteul oficial al Patriarhiei Moscovei:  „În cadrul dialogului, conducătorii celor două Biserici au făcut schimburi de informații cu privire la problemele bisericești și relațiile dintre cele două Patriarhii”.

Conform siteului Patriarhiei Ruse, discuția a durat peste două ore și s-a desfășurat într-un spirit „fratern”. De asemenea, conform aceleiași surse, s-a discutat despre problemele ortodocșilor din Ucraina, iar Patriarhul Daniel a primit invitația de a merge la Moscova, cu ocazia viitoarelor manifestări dedicate aniversării a 100 ani de la Sinodul din 1917-1918, restabilirea Patriarhatului și întronizarea patriarhului Tihon și persecutarea Bisericii Ortodoxe în perioada regimului comunist.

De asemenea, s-a discutat despre Sinodul din Creta, de anul trecut.