ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În data de 7 februarie enoriașii și preoții ortodocși din regiunea Cernăuți au protestat în fața Administrației Raionale de Stat Hliboca împotriva acaparării violente și abuzive a bisericilor Mitropoliei Ortodoxe Ucrainene, Patriarhia Moscovei, de către reprezentanții nou createi Biserici Ucrainene Autocefale – informează Agenția BucPress.

Credincioșii au declarat că îl susțin pe Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie. La miting au participat enoriași din regiunea Cernăuți, preoți din raionul Hliboca, secretarul eparhial Nichita și arhiepiscopul Longhin, starețul Mănăstirii Banceni.

Preoții ortodocși și enoriașii din regiunea Cernăuți au protestat la Hliboca împotriva acaparării violente și abuzive ale bisericilor, fiind amintit cazul recent al bisericii din satul Mihailovca (Mihuceni). Deși parohul bisericii, părintele Vitalii Cerskii, s-a pronunțat împotriva trecerii în subordonarea Bisericii Ucrainene, Mitropolia de la Kiev, enoriașii din Mihailovca au votat pentru opțiunea de se alătura Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale. În context, secretarul eparhial Nichita a precizat că astfel de adunări ale enoriașilor care decid acapararea bisericilor și trecerea lor în subordinea Bisericii Ortodoxe Autocefale nu sunt în totalitate legitime, pentru că acolo votează oameni veniți din alte sate, sau persoane care nici ortodocși nu sunt măcar, majoritatea pro-Kiev fiind creată artifical.

Arhiepiscopul Longhin, starețul Mănăstirii Banceni, a chemat enoriașii să fie devotați „bisericii canonice” și să nu fie acaparați de „biserica schismatică”, care „nu este binecuvântată de Dumnezeu”. Arhiepiscopul Longhin a comunicat că statul ucrainean trebuie să apere drepturilor tuturor cetățenilor, și nu doar a celor care țin de noua structură religioasă. „Noi nu suntem împotriva faptului ca ei să creeze noi comunități religioase, au tot dreptul, dar să construiască biserici noi și să nu să acapareze abuziv bisericile ridicate cu greu de oamenii noștri”, a spus părintele stareț, care a vorbit în limba ucraineană, rusă, dar și în limba română.

ÎPS Longhin le-a cerut credincioșilor să nu se lepede de credința ortodoxă.

„În 30 de ani de când slujim aici, am primit pe toată lumea la fel pentru că în fața lui Dumnezeu, nu-i națiune, nu-i limbă. Vrem să fie respectată și legea pentru noi, cei care suntem aici”, a spus el. Arhiepiscopul le-a cerut oamenilor să nu se lase provocați și să nu vorbească urât față de alții, spunând că prin rugăciune și dialog se vor rezolva toate problemele. 

Preoții ortodocși au acuzat puterea ucraineană că susține exagerat de mult noua structură ortodoxă, menționând că nimeni din lumea ortodoxă nu a recunoscut Biserica Ucraineană Autocefală, condusă de Mitropolitul Epifanie. Preoții și credincioșii s-au rugat pentru pace și înțelegere, au cântat cântece bisericești, inclusiv în limba română.
 
Reamintim că la întronizarea lui Epifanie, liderul noii structuri bisericești create în Ucraina, nu a fost prezent niciun reprezentant al vreunei  Biserici Ortodoxe canonică.
 
Biserica Ortodoxă Română a pledat pentru dialog între Patriarhia Moscovei și cea a Constantinopolului pentru rezolvarea acestui caz. În cea mai mare proporție, românii din Ucraina aparțin canonic de Mitropolia de sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei.