În data de 7 februarie enoriașii și preoții ortodocși din regiunea Cernăuți au protestat în fața Administrației Raionale de Stat Hliboca împotriva acaparării violente și abuzive a bisericilor Mitropoliei Ortodoxe Ucrainene, Patriarhia Moscovei, de către reprezentanții nou createi Biserici Ucrainene Autocefale – informează Agenția BucPress.

Credincioșii au declarat că îl susțin pe Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie. La miting au participat enoriași din regiunea Cernăuți, preoți din raionul Hliboca, secretarul eparhial Nichita și arhiepiscopul Longhin, starețul Mănăstirii Banceni.

Preoții ortodocși și enoriașii din regiunea Cernăuți au protestat la Hliboca împotriva acaparării violente și abuzive ale bisericilor, fiind amintit cazul recent al bisericii din satul Mihailovca (Mihuceni). Deși parohul bisericii, părintele Vitalii Cerskii, s-a pronunțat împotriva trecerii în subordonarea Bisericii Ucrainene, Mitropolia de la Kiev, enoriașii din Mihailovca au votat pentru opțiunea de se alătura Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale. În context, secretarul eparhial Nichita a precizat că astfel de adunări ale enoriașilor care decid acapararea bisericilor și trecerea lor în subordinea Bisericii Ortodoxe Autocefale nu sunt în totalitate legitime, pentru că acolo votează oameni veniți din alte sate, sau persoane care nici ortodocși nu sunt măcar, majoritatea pro-Kiev fiind creată artifical.

Arhiepiscopul Longhin, starețul Mănăstirii Banceni, a chemat enoriașii să fie devotați „bisericii canonice” și să nu fie acaparați de „biserica schismatică”, care „nu este binecuvântată de Dumnezeu”. Arhiepiscopul Longhin a comunicat că statul ucrainean trebuie să apere drepturilor tuturor cetățenilor, și nu doar a celor care țin de noua structură religioasă. „Noi nu suntem împotriva faptului ca ei să creeze noi comunități religioase, au tot dreptul, dar să construiască biserici noi și să nu să acapareze abuziv bisericile ridicate cu greu de oamenii noștri”, a spus părintele stareț, care a vorbit în limba ucraineană, rusă, dar și în limba română.

ÎPS Longhin le-a cerut credincioșilor să nu se lepede de credința ortodoxă.

„În 30 de ani de când slujim aici, am primit pe toată lumea la fel pentru că în fața lui Dumnezeu, nu-i națiune, nu-i limbă. Vrem să fie respectată și legea pentru noi, cei care suntem aici”, a spus el. Arhiepiscopul le-a cerut oamenilor să nu se lase provocați și să nu vorbească urât față de alții, spunând că prin rugăciune și dialog se vor rezolva toate problemele. 

Preoții ortodocși au acuzat puterea ucraineană că susține exagerat de mult noua structură ortodoxă, menționând că nimeni din lumea ortodoxă nu a recunoscut Biserica Ucraineană Autocefală, condusă de Mitropolitul Epifanie. Preoții și credincioșii s-au rugat pentru pace și înțelegere, au cântat cântece bisericești, inclusiv în limba română.
 
Reamintim că la întronizarea lui Epifanie, liderul noii structuri bisericești create în Ucraina, nu a fost prezent niciun reprezentant al vreunei  Biserici Ortodoxe canonică.
 
Biserica Ortodoxă Română a pledat pentru dialog între Patriarhia Moscovei și cea a Constantinopolului pentru rezolvarea acestui caz. În cea mai mare proporție, românii din Ucraina aparțin canonic de Mitropolia de sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei.
 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews