ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profesorii și tot colectivul pedagogic al școlilor din satele Cartal/Orlivka și Hagi-Curda/Komyșivka au aderat la o scrisoare deschisă adresată Președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski dar și altor oficialități din această țară, prin care solicită trecererea de la predarea în așa zisa „limbă moldovenească” la predarea în limba română, informează Bucpress.

Potrivit Bucpress, care citează Asociația „Basarabia” din regiunea Odessa, mai multe școli din regiune vor adera la scrisoarea deschisă menționată anterior. Din păcate, așa cum ne-au obișnuit, autoritățile ucrainene au început deja să încerce amenințarea unora dintre semnatari,  sugerându-li-se să retragă demersurile, și mai ales - să nu le facă publice, pentru „evitarea problemelor la locul de muncă”.

„Reamintim că reprezentanții mediului asociativ românesc din sudul Basarabiei solicită într-o scrisoare deschisă Președintelui, Premierului și ministrului ucrainean de Externe să nu permită trecerea școlilor cu predare „în limba moldovenească” din anul 2020 la procesul de învățământ în limba ucraineană. Este solicitată demararea de urgență a procedurii de unificare a celor două programe școlare existente pentru școlile cu limba română de predare și, respectiv, pentru cele cu limba de predare „moldovenească”, prin renunțarea la glotonimul „limbă moldovenească” în școlile din regiunea Odesa

„În perspectiva trecerii instituțiilor școlare de învățământ din Ucraina cu predarea în limbile minoritare non-UE („moldoveneasca”) la limba ucraineană de predare începând cu 1 septembrie 2020, pentru a preveni iminentele consecințe discriminatorii pe care le va crea acest proces față de școlile cu predare în una din limbile oficiale ale Uniunii Europene (româna), să fie respectate întocmai recomandările Comisiei de la Veneția privind Legea Educației, enunțate la punctul 48, cu privire la „persoanele, care se identifică drept moldoveni, a căror limbă este aceeași cu limba vorbită de minoritatea română, aceasta fiind limbă oficială a Uniunii Europene”, prin instituirea limbii române ca limbă de predare în actualele școli/clase cu predare în limba „moldovenească” din regiunea Odesa”, se spune în scrisoarea deschisă, publicată integral de Agenția de știri BucPress din Cernăuți.

În data de 17 decembrie a.c. asociațiile românești din orașul Ismail – Asociația „Centrul de Informare Românesc”, Asociația românilor din orașul Ismail „Gavriil Musicescu" și reprezentanții Centrului de Informare al României din Ismail au aderat la Scrisoarea deschisă către președintele Ucrainei, domnul Volodymyr Zelenskyi, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei, Ministerul Educației și Științei din Ucraina din 12 decembrie 2019.

Situația învățământului în limba română din regiunea Odesa va fi discutată în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Național al Românilor din Ucraina, care se va desfășura pe parcursul săptămânii curente, luând în calcul faptul că membri colectivi ai acestui Consiliu sunt asociații românești din sudul Basarabiei.

Reamintim că participanții la Conferința Științifică Internațională, „Minorități naționale inventate. Moldovenismul: politici, cauze, efecte” din noiembrie 2019, personalități importante ale comunității românești din Ucraina, cercetători, profesori, scriitori, ziariști, oameni de cultură și oameni politici din Ucraina, Republica Moldova și România, au constatat cu îngrijorare asaltul statului ucrainean asupra integrității comunității românești, considerând că aceasta este o nouă formă de deznaționalizare, care se realizează prin menținerea dihotomiei identitare român vs moldovean și dihotomiei lingvistice limba română vs limba moldovenească, promovate în Ucraina la nivelul politicii de stat. Ei au adresat un memoriu Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, Președintelui a Parlamentului, Zinaida Greceanîi și Prim-Ministrului Ion Chicu, solicitând să se modifice art. 13 din Constituția Republicii Moldova în sensul că limba de stat (oficială) a Republicii Moldova este limba română; Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova să intervină pe lângă Guvernul Ucrainei în vederea unificării celor două programe de învățământ din școlile comunității românești din Ucraina (regiunile Odesa, Cernăuți și Transcarpatică), astfel încât să se elimine scindarea școlilor românești din Ucraina în școli naționale cu limba română de educație și în școli naționale cu limba moldovenească de educație”, scrie Bucpress.