ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Liberal Democrat din Moldova a anunțat că va susține candidatura președintelui Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, la funcția de primar general al municipiului Chișinău. Un comunicat al acestei formațiuni politice spune că, ”decizia este motivată de necesitatea unificării forțelor politice de dreapta”. De aici.

Chiar dacă Andrei Năstase încearcă să ignore PLDM-ul, decizia liberal democraților moldoveni este logică – Vlad Filat, fostul președinte al PLDM, a avut o relație bună cu Victor și Viorel Țopa, finanțatorii Partidului Platforma DA, iar președintele PAS, Maia Sandu, a fost membru PLDM. Mai mult, formațiunile politice conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase au ajuns în marea familie a popularilor europeni datorită  bunelor relații ale liderilor PLDM cu oficialii Partidului Popular European. Așa că, vrea Năstase sau nu, colaborarea politică a PLDM-ului cu PAS și PPDA era așteptată.

Despre unificarea forțelor politice de pe dreapta politică moldovenească a vorbit recent și președintele Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru. El a declarat că liderul PPDA a refuzat să participe la o întâlnire care avea drept scop coagularea formațiunilor politice pro-europene. Șalaru a dezvăluit că, atât el, cât și Traian Băsescu, au avut mai multe încercări de a convinge liderii partidelor pro-europene moldovenești să desemneze un candidat unic pentru primăria municipiului Chișinău. "Din păcate toate apelurile noastre au rămas fără răspuns, drept pentru care am decis să participăm la aceste alegeri cu un candidat propriu în persoana deputatului Constantin Codreanu”, a spus Șalaru. De aici.

Probabil, motivul pentru care Năstase nu a vrut să se vadă cu Băsescu ține de comportamentul fostului șef al statului român care, de la Cotroceni, afirma că în Republica Moldova există doar un partid românesc – Partidul Liberal. Un al doilea motiv de refuz poate fi cel care ține de construirea alianței electorale PAS/PPDA – declarându-se candidat la primăria municipiului Chișinău, Andrei Năstase i-a impus Maiei Sandu să facă o alegere și l-a exclus pe Băsescu din această ecuație. Obraznicul – mânâncă praznicul, iar Maia Sandu a fost forțată/obligată să facă o alianță electorală cu un politician care este gata să oprească, pentru o vreme, implementarea Acordului de Asociere la UE. Anunțul lui Năstase a făcut imposibil faptul ca primăria municipiului Chișinău să fie câștigată din primul tur – cuplul politic Maia Sandu/Băsescu ar fi avut această putere.

Aroganța politică de care dă dovadă liderul PPDA vine să forțeze mâna tuturor liderilor de pe dreapta politică moldovenească, pe principiul că cei care nu îi susțin candidatura sunt amicii socialiștilor și anti-români. Greșit principiu: nici o formațiune politică serioasă nu va sprijini un candidat la a cărui desemnare nu a participat.

Refuzul lui Andrei Năstase de a colabora politic cu Băsescu, atrage după sine respingerea ideei potrivit căreia ar fi candidatul comun al tuturor formațiunilor politice pro-europene – el nu a coagulat în jurul său partidele unioniste. Această trufie politică a provocat egoism partinic – acesta a fost motivul pentru care o serie de partide de pe dreapta politică moldovenească și-au înaintat proprii candidați în cursa electorală pentru primăria Chișinăului.

Nu știu dacă Andrei Năstase conștientizează că este principalul vinovat pentru dispersarea dreptei. Probabil că nu și-a dorit asta, eroarea se datorează tinereții și înfumurării. Această semeție de cocoș politic, îl face responsabil pentru  evoluția, pozitivă sau negativă, a alegerilor pentru primăria municipiului Chișinău.

Vocalul cocoș politic moldovenesc a refuzat coagularea partidelor de dreapta și va cânta atât cât poate. O eventuală pierdere a primăriei muncipiului Chișinău nu poate fi pusă pe seama candidatului Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, pe seama candidatului Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu, ori pe seama lui Plahotniuc.

Trufașul cântec al demnității și adevărului ar putea să se stingă pe 21 mai, atunci când vom afla rezultatele primului tur al alegerilor. Dacă nu va acumula suficiente voturi pentru a ajunge în turul doi, Andrei Năstase va avea un handicap politic major. Atunci, cu toate cărțile pe masă, Maia Sandu va putea prezenta liderului PPDA o altă formulă de alcătuire a listei electorale PAS/PPDA, ori ar putea părăsi această alianță. În acest nefericit scenariu, Maia Sandu este obligată să construiască, alături de Băsescu, o dreaptă politică unită. Necesitate vitală pentru obținerea unui rezultat bun pentru partidele pro-europene la alegerile parlamentare din toamna lui 2018.

În politică trufia se plătește.  Mai ales în Moldova.