ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una dintre cele mai arzătoare probleme ale Republicii Moldova a fost pusă pe tapet ieri la Forumul Public convocat de conducerea țării și la care au participat și reprezentanți ai societății civile. Aceștia încearcă să găsească o soluție de reconciliere națională în contextul protestelor antiguvernamentale care au început la 6 septembrie și care riscă să destabilizeze situația politică din republică, relatează joi publicația Timpul.md, citată de Agerpres.

Una dintre soluțiile propuse a fost aceea ca Republica Moldova să se unească cu patria mamă, România, iar populația să poată decidă acest lucru în urma unui referendum.

Andrian Candu, președintele parlamentului de la Chișinău, a propus ca unele probleme mai delicate să fie rezolvate cu ajutorul unor referendumuri consultative. Printre temele în urma căruia populația Republicii Moldova ar trebui consultată se numără alegerea prin vot direct a președintelui țării sau Unirea cu România.

”Poate e cazul să nu ne mai ascundem și să punem o dată pe masă (această problemă) și poporul să decidă dacă e cazul să vorbim de Unire sau nu, cu toate consecințele (de rigoare) și să ne asumăm rezultatul referendumului”, a declarat Candu, conform celor de la Deschide.md.

Și Gheorghe Răilean, primarul orașului Cimișlia, le-a solicitat membrilor Platformei Demnitate și Adevăr (DA), cei care se află la originea actualelor proteste, să-și clarifice poziția față de problema Unirii. Acesta a precizat că cea mai rapidă cale de integrare europeană este Unirea cu România: ”Putem să o luăm pe calea lungă, să întreprindem reforme riscante, sau să o luăm pe drumul scurt...”, a spus primarul.

Un alt personaj extrem de important care susține unirea Republicii Moldova cu România este scriitorul Nicolae Dabija. Acesta a solicitat guvernării să examineze opțiunea de reunificare a celor două țari, deoarece, în opinia sa, ”doar asta ne-ar mai putea salva și ne-ar putea asigura un trai decent în spațiul european”.