Uniunea Europeană este gata să crească sprijinul financiar pentru R. Moldova, a anunțat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, la Bruxelles, luni, la o conferință comună cu premierul Maia Sandu. Întrevederea a avut loc în cadrul reuniunii celui de-al cincilea Consiliu de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, informează Radio Chișinău. La finalul acesteia, U.E. și R.Moldova au aprobat un comunicat comun, care poate fi citit online.

Sprijinul financiar european pentru Chișinău rămâne condiționat de realizarea reformelor în R. Moldova, în special de reforma sistemului judiciar și a Procuraturii, care vor permite crearea unui mediu de afaceri mai puternic și vor stimula investițiile, a subliniat comisarul pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate a U.E., Federica Mogherini, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chișinău

„Sprijinul nostru va rămâne condiționat de progresul reformelor. Suntem gata să ne creștem sprijinul financiar și cel de consultare, pentru  sperăm să putem delibera prima tranșă de asistență financiară curând. Toate sunt un semnal față de reformele pe care le-ați făcut deja”, a declarat oficialul european.

Federica Mogherini a abordat și subiectul reglementării conflictului transnistrean, arătând că este nevoie de noi progrese ale negocierilor în formatul „5+2”.

„Uniunea Europeană continuă să sprijine integritatea și suveranitatea teritorială a R. Moldova și un statut special pentru regiunea transnistreană în frontierele recunoscute internațional ale R. Moldova. Negocierile „5+2” au înregistrat niște progrese, care trebuie să continue în cadrul rundei care va avea loc în Slovacia, săptămâna viitoare”, a transmis comisarul pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate a U.E..

La rândul său, premierul Guvernului de la Chișinău, Maia Sandu, a mulțumit U.E. pentru asistența financiară și tehnică, luându-și angajamentul să implementeze acțiunile și reformele promise, în special cele din domeniul justiției.

„Am solicitat și am obținut încurajări că vom fi sprijiniți în continuare pentru a implementa această agendă ambițioasă(…). E îmbucurătoare reconfirmarea noutății că putem obține cele două tranșe de asistență macro-financiară până la sfârșitul acestui an, desigur dacă vom reuși să îndeplinim toate condițiile și aceasta este intenția noastră”, a declarat premierul Republicii Moldova.

Acesta are încredere în implementarea reformelor și în reluarea traseului integrării europene. 

„Astăzi la Bruxelles am primit confirmarea că Republica Moldova a revenit la parcursul său european și a recâștigat încrederea partenerilor internaționali. În cadrul celei de-a cincea reuniuni, Consiliul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană a apreciat progresul pe care l-am făcut în implementarea reformelor menite să îmbunătățească viața cetățenilor și să reconstruiască încrederea tuturor într-un viitor mai bun. Astfel, până la sfârșitul anului vom obține cele două tranșe din asistența macrofinanciară, în valoare de 60 de milioane de euro”, a scris Maia Sandu, luni, pe Facebook.

Potrivit Radio Chișinău, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, va face o vizită la Chișinău în următoarele zile.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews