ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la marșul solidarității oamenilor muncii organizat cu prilejul sărbătorii de 1 Mai unde a rostit un discurs în care a subliniat importanța anului 2018 – un an electoral. Șeful statului moldovean a spus că socialiștii moldoveni trebuie să învingă în alegerile locale din muncipiile Chișinău și Bălți adăugând că, "la finele anului urmează alegerile parlamentare, la care forțele stataliste vor avea ultima șansă să salveze Moldova de tot felul de hoți și unioniști”. De aici.

Liderul de jure al PSRM, Zinaida Greceanâi, a recunoscut că formațiunea politică pe care o conduce a oferit transport gratuit pentru persoanele care și-au manifestat dorința de a participa la manifestație dar a refuzat să spună cât a costat organizarea evenimentului. În spațiul virtual au apărut voci care afirmă că fiecare participant la manifestarea organizată de socialiști ar fi fost remunerat cu 50 de lei, echivalentul a doi euro și jumătate. Aceste afirmații nu au fost documentate suficient pentru a fi considerate veridice. Președintele socialiștilor moldoveni a declarat presei că "nu totul de măsoară în bani și că atitudinea oamenilor este cea care contează”. De aici.

Marșul organizat de Partidul Socialiștilor a fost o acțiune electorală. Igor Dodon a utilizat ziua de 1 mai pentru a face campanie pentru schimbarea formei de guvernământ a statului moldovean, din republică parlamentară la una prezidențială, dar și pentru a face agitație electorală pentru localele din Chișinău și Bălți. Nici alegerile parlamentare nu au fost uitate. Președintele Republicii Moldova a ținut, încă odată, să își demonstreze afilierea politică – mai puțin corect din punct de vedere juridic, dar justificat din punct de vedere politic.

Ansamblul de măsuri organizatorice dedicate acestei acțiuni electorale a demonstrat că PSRM dispune de suficiente resurse financiare și umane pentru a face posibilă această manifestare. Numărul de participanți, relativ mare, demonstrează asta.

Recent ministrul moldovean de externe, Tudor Ulianovschi, declara că, în relația cu Uniunea Europeană, statul moldovean a depășit momentul de risc și că procesele integraționiste declanșate de Bruxelles sunt ireversibile. De aici.

Domnul Ulianovschi este optimist. Moldova nu a depășit momentul de a reveni pe orbita Federației Ruse: dacă rezultatul alegerilor parlamentare din acest an nu va fi unul propice pentru formarea unei majorități parlamentare pro-europene, socialiștii moldoveni pot scoate statul moldovean de pe ecartamentul european.

Desigur, relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană este una prioritară. Este motivul prezenței premierului moldovean, Pavel Filip, la ședința Consiliul de Asociere Moldova – UE care se întrunește în aceste zile la Bruxelles. Acolo urmează să fie discutate progresele în realizarea agendei de reforme și, probabil, riscurile politice reprezentate de creșterea simpatiei publice pentru PSRM.

Probabil, la Consiliul de Asociere Moldova – UE se va discuta și despre încercările unor familii politice europene pentru amânarea suportului macro-financiar destinat Republicii Moldova. Sper ca politicienii europeni să înțeleagă că o înăsprire a condițiilor pentru acordarea acestui suport macro-financiar ori o amânare a lui, oferă suficientă muniție electorală pentru socialiștii lui Igor Dodon. Neacordarea acestor bani ar fi catalogată drept o dezangajare a interesului Uniunii Europene față de Republica Moldova.

Dincolo de a fi o acțiune electorală, manifestarea organizată de PSRM pe 1 Mai a fost o demonstrație de putere. Orice semn de slăbire al interesului Uniunii Europene pentru Republica Moldova ar însemna și mai multe puncte electorale pentru acest partid, deci posibilul derapaj al Moldovei.

Articol apărut inițial aici.