ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Declarațiile ambasadorului american de la Chișinău, James Pettit, conform cărora unirea dintre Moldova și România nu ar fi oportună, iar moldovenii nu ar fi de fapt români, au stârnit mânia românilor de pe cele două maluri ale Prutului.

Astfel, fostul președinte al Moldovei, Mihai Ghimpu, s-a declarat stupefiat de declarațiile reprezentantului SUA. Acesta i-a transmis ambasadorului Pettit că Moldova este România, așa cum a fost dintotdeauna.


„Este profund regretabil că Excelența Sa face afirmații care, nu doar că lezează suveranitatea R. Moldova și dreptul cetățenilor de a-și decide singuri destinul, dar ne aduce în memorie strategia diplomației imperiale ruse, care, prin domnul ambasador Kuzmin, de tristă amintire, intervenea în chestiunile identitare din R. Moldova, spunând ce manuale ar trebui să folosim, ce limbă vorbim și, în general, cum să ne identificăm ca neam. [...]În ceea ce mă privește, cu tot respectul față de Domnul Ambasador James Pettit, Departamentul de Stat sau poporul american, pe care îl reprezintă în R. Moldova, am afirmat, afirm și voi afirma cu toată convingerea, așa cum m-au învățat buneii, părinții și frații mei, Moldova ESTE România pentru că vorbim aceeași limbă, avem aceeași identitate și România a fost formată de Moldova și Muntenia, la care mai apoi au aderat Basarabia, partea de jos a Moldovei și Transilvania, care erau sub ocupația rusă și austro-ungară", a susținut Mihai Ghimpu.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a reacționat spunând că declarațiile ambasadorului James Pettit, este „un afront grosolan adus Istoriei României”. Băsescu a spus că reprezentantul SUA de la Chișinău  a „a reușit să aștearnă cel puțin un strat gros de nedumerire și poate sămânța neîncrederii României în SUA”.

Col.(r) Ion Petrescu, cunoscut analist militar și de politică externă, afirmă că declarația lui Pettit este „jinitoare, pro-rusă, la adresa istoriei reale a națiunii române". 

„Rolul unui ambasador nu este să se amestece în politica internă a țării unde este trimis, sub nicio formă, în nicio împrejurare, fie că este vorba, acum de Republica Moldova, sau de România”, a scris colonelul Petrescu.

Deputata PLDM, Maria Ciobanu, a scris că ambasadorul SUA „a ofensat impardonabil un neam, cel românesc, o fărâmă de țară, ruptă cu sila din trupul României și așezată, vorba bătrânului cronicar, în calea tuturor relelor”.
 
Comentatorul politic și social Iulian Capsali, editorialist ActiveNews, a comentat și el afirmațiile reprezentantului american de la Chișinău.
 
„Sper ca declarațiile ambasadorului american la Chișinău să trezească din visare pe unioniștii noștri cu stegulețe și spray-uri pentru graffiti. 
Politica externă, dacă o lași pe seama altora, nu se va potrivi idealurilor tale decât absolut întâmplător.
O politică externă proactivă - cum am avut după Primul Război Mondial, pe care îl marcăm în aceste zile - va fi posibilă numai când vom ieși din statutul de tinichea legată de bara mașinii altora.
Până atunci, ne vom da de ceasul morții ca Jupân Dumitrache, care avea o unică pretenție: ambâțul de a nu-i fi înșelată onoarea de familist, de a nu se face de râs în fața lumii. 
Adică personaje ridicole, frustrate și bănuitoare că nu suntem iubite suficient, infatuate prostește și de o credulitate complet imbecilă”, a scris publicistul bucureștean.

La tot acest iureș, ambasada Americii de la Chișinău, a răspuns cu un mesaj lapidar care pare să întărească declarațiile lui James Pettit: „Statele Unite sprijină integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei - aceasta fiind o politică de lungă durată a SUA. Statele Unite rămâne un partener în dezvoltarea economică și democratică a Moldovei și susține dorința de integrare în comunitatea Euro-Atlantică”.