Site-ul președinției Republicii Moldova a fost schimbat astfel încât „limba moldovenească” este una dintre cele trei limbi în care poate fi accesat site-ul, alături de engleză și rusă. Înlocuirea sintagmei „limba română” cu „limba moldovenească” are loc la două zile după ce Igor Dodon a depus jurământul în calitate de președinte al Moldovei.

În timpul mandatului precedentului președinte, Nicolae Timofti, site-ul putea fi accesat în trei limbi: română, rusă și engleză, transmite deschide.md.

De asemenea, a fost postată pe site biografia lui Igor Dodon unde, la secțiunea limbi vorbite, alături de rusă, engleză și franceză, este trecută „limba moldovenească (nativă)”.

 În anul 2013, Curtea Constituțională a Moldovei a decis că limba română este limba de stat a republicii, întrucât limba română apare în Declarația de Independență din august 1991, document ce are o forță juridică mai mare decât Constituția în care, la articolul 13, se stipulează că limba de stat este limba moldovenească.

Potrivit deschide.md, Igor Dodon a depus jurământul, vineri, pe o variantă a Constituției care include, în primele pagini, și Declarația de Independență.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews