ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis vineri un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat, plecat peste graniță din luna iunie, care urmează să fie dat în urmărire internațională, potrivit Radio Chișinău

„Procuratura urmează să transmită materialele, inclusiv mandatul de astăzi, organelor responsabile de căutarea persoanelor, care urmează să facă uz de toate posibilitățile pentru a asigura prezența acestuia în fața organelor de urmărire penală”, a declarat vineri procurorul de caz, Victor Cazacu.

Avocatul fostului politician, Vlad Roșca, afirmă că decizia instanței este neîntemeiată și urmează să fie contestată.

„Reieșind din materiale cauzei, nu se întrevăd probe care ar confirma implicarea sau bănuiala rezonabilă a d-lui Plahotniuc în săvârșirea acestei infracțiuni”, a susținut avocatul, adăugând că nu cunoaște unde se află în prezent clientul său, dar că, cel puțin în următoarele trei săptămâni, acesta nu va fi în Rep. Moldova. El a părăsit teritoriul republicii la începutul lunii iunie, după ce democrații, fostul partid de guvernământ, au cedat puterea coaliției dintre socialiști și pro-europeni.  

Vladimir Plahotniuc este cercetat de procurorii anti-corupție pentru acuzația de spălare de bani în proporții deosebit de mari. 

Potrivit materialelor cauzei penale, începute la 23 septembrie 2019, „pe parcursul anilor 2013-2015, cetățeanul Vladimir Plahotniuc a creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deținerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele constituie venituri ilicite. Bănuitul a înființat - prin intermediul unor persoane interpuse - mai multe companii rezidente și nerezidente, prin care a organizat circulația mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari - circa 18 mln dolari și 3,5 mln euro. Materialele cauzei demonstrează că bănuitul cunoștea despre faptul că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de Banca de Economii, Unibank și Banca Socială”, declară procurorul-șef anti-corupție, Viorel Morari, citat de RFI