Vizite oficiale din Vest și Est la Chișinău, pentru deblocarea relațiilor în urma formării noului guvern

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit luni la Chișinău o delegație de europarlamentari, condusă de vicepreședinta Parlamentului European, Heidi Hautala. Oaspeții s-au întâlnit, de asemenea, și cu fostul premier Pavel Filip, liderul grupului parlamentar al P.D.M., cu președinta Parlamentului și lidera socialiștilor, Zinaida Grecianîi, și cu președintele Republicii, Igor Dodon. Acesta din urmă l-a primit tot astăzi la Chișinău pe vicepremierul rus, Dimitri Kozak, care a vizitat R. Moldova a doua oară în doar trei săptămâni. Emisarul Kremlinului pentru R. Moldova a avut o întrevedere separată și cu șefa Guvernului, Maia Sandu.
Maia Sandu a primit asigurări din partea delegației de europarlamentari în vizită la Chișinău că alocarea primei tranșe din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro se va efectua cel mai probabil până în luna septembrie, dacă noul guvern va adopta anumite reforme cerute de Bruxelles, potrivit Radio Europa Liberă.
„Dacă guvernul va fi lăsat să-și facă treaba, prima tranșă din acest ajutor va veni în următoarele luni. Guvernul anterior nu a fost capabil timp de trei ani să absoarbă vreo tranșă, iar acest guvern ar putea, timp de un an, să primească toate trei tranșele. Condițiile sunt clare: combaterea spălării banilor, alegeri democratice, sistem transpartinic, combaterea corupției, transparența sistemului bancar, modernizarea justiției. De îndată ce vom vedea progrese, banii vor veni”, a declarat luni la Chișinău europarlamentarul Siegfried Mureșan.
„Este clar pentru noi că Republica Moldova are nevoie de reforme în justiție, de depolitizarea administrației de stat, de o reformă electorală conformă recomandărilor Comisie de la Veneția, de o mass-media pluralistă și de garanții privind siguranța jurnaliștilor. (...) Am fost bucuroși să auzim că nu există nici un fel de dezacord în interiorul coaliției legat de reformele necesare. Aceasta este o oportunitate bună pentru a lăsa de o parte implementarea de fațadă a Acordului de Asociere și de a porni pe calea reformelor”, a afirmat în același context vicepreședinta Parlamentului European, Heidi Hautala.
Delegația de europarlamentari a fost primită luni și de președintele republicii, Igor Dodon. Deși nu a efectuat decât o singură vizită oficială la Bruxelles de la preluarea mandatului, acesta a anunțat luni că intenționează să mai facă una cât de curând:
„Am discutat cu partenerii occidentali despre vizita mea oficială la Bruxelles în timpul apropiat. Și voi merge probabil și în SUA în septembrie sau octombrie”, a declarat luni Igor Dodon.
Partenerii occidentali nu au fost singurii cu care acesta a bătut palma. Vicepremierul rus Dmitri Kozak, posibil însoțit de ministrul rus al agriculturii, Dmitri Patrușev, a vizitat luni Chișinăul pentru a doua oară în ultimele trei săptămâni, fiind primit de președintele Republicii Moldova, potrivit Radio Europa Liberă.
„Vreau să-i mulțumesc lui Igor Nicolaevici (Igor Dodon -n.r.), reprezentanților blocului ACUM și socialiștilor pentru curajul și înțelepciunea de care au dat dovadă pentru a forma pe cale pașnică un guvern care să lucreze în beneficiul cetățenilor. Suntem azi aici pentru reluarea cooperării”, a declarat luni Dimitri Kozak la Chișinău.
Oficialul rus a lansat posibilitatea prelungirii cu încă un termen a scutirii de taxe pentru exporturile de mărfuri moldovenești în Federația Rusă și posibilitatea anulării de către noul guvern de la Chișinău a interdicției de călătorie pentru demnitarii moldoveni în Rusia, impusă acum doi ani cu ocazia unor tensiuni diplomatice bilaterale, după ce o delegație de reprezentanți ai Partidului Democrat din R. Moldova a avut parte de tratamente umilitoare la intrarea în Federația Rusă.
Vicepremierul rus Dmitri Kozak s-a întâlnit luni și cu premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, conform unui comunicat al Guvernului.
Interlocutorii au subliniat necesitatea relansării comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică, inclusiv în vederea eliminării tarifelor vamale pentru 14 categorii de produse, introduse în 2014, și a rezolvării problemelor transportatorilor. Premierul Maia Sandu a declarat că, în opinia ei, nu există incompatibilități între Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare U.E.-R.M. și zona liberă de comerț în cadrul C.S.I. Aceasta a subliniat că guvernul de la Chișinău va promova o politică externă previzibilă, bazată pe obiectivul integrării europene și implementarea Acordului de Asociere cu U.E., în același timp dezvoltând relații reciproc avantajoase cu Federația Rusă. Discuțiile au vizat și problema regiunii transnistrene, în legătură cu care șefa Guvernului de la Chișinău a pledat pentru oprirea schemelelor ilegale de comerț, care dăunează tuturor statelor din vecinătate, și pentru asigurarea transparenței și previzibilității în chestiunea aprovizionării regiunii cu gaze naturale.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

3 mai 1997: 26 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

A murit Mircea Snegur, ultimul președinte al RSS Moldova și primul președinte al Republicii Moldova. I-a propus lui Ion Iliescu Unirea Basarabiei cu România. Viorel Patrichi: „Mircea Snegur, Mircea Druc/ Spre victorie ne duc!”

16 mai 1812 - 7 iulie 1997: CRIME NAȚIONALE

6 iulie 1949, a două operațiune de deportare a românilor din Basarabia de către Rusia sovietică. PREMIERĂ: Arhivele Naționale de la Chișinău pun la dispoziție listele NKVD cu 35.144 de basarabeni trimiși în Siberia și Kazahstan. DOCUMENTE AICI

În sfârșit Zelenski spune adevărul despre teritoriile românești ocupate abuziv de succesoarea URSS, Ucraina. PILULA ZILEI

FRESCA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA: Opera Marii Resetări. Evreii și chinezii, între fețele văzute și cele nevăzute ale conflictului. Nicholas Dima, fost profesor pentru US ARMY: România trebuie să se pregătească de negocierea frontierelor cu Ucraina. EXCLUSIV
Recomandările noastre

Tandemul Poturaev - Bănescu și Hristosul de Plastic

Tucker Carlson: "Sistemul se prăbușește sub ochii noștri!"

Dracul Globalist încearcă să domolească Focul pentru ca Broscuța să ațipească la loc în Ceaun

Muzicieni și credincioși pentru Mănăstirea Turnu: Concert Caritabil TRONOS, TRONOS JUNIOR și RIBALE WEHBE pentru reconstrucția Mănăstirii Turnu, aproape distrusă după un incendiu devastator. Veniți Sâmbătă, 23 Septembrie, la Ploiești! - VIDEO
Secțiuni: Basarabia
Persoane: Dmitri Kozak Dmitri Patrușev Heidi Hautala Igor Dodon Maia Sandu Pavel Filip Siegfried Mureșan Zinaida Greceanîi
Locații: Chișinău
Organizații: Guvernul Federației Ruse Guvernul Republicii Moldova Parlamentul European Președinția Republicii Moldova
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)