Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit luni la Chișinău o delegație de europarlamentari, condusă de vicepreședinta Parlamentului European, Heidi Hautala. Oaspeții s-au întâlnit, de asemenea, și cu fostul premier Pavel Filip, liderul grupului parlamentar al P.D.M., cu președinta Parlamentului și lidera socialiștilor, Zinaida Grecianîi, și cu președintele Republicii, Igor Dodon. Acesta din urmă l-a primit tot astăzi la Chișinău pe vicepremierul rus, Dimitri Kozak, care a vizitat R. Moldova a doua oară în doar trei săptămâni. Emisarul Kremlinului pentru R. Moldova a avut o întrevedere separată și cu șefa Guvernului, Maia Sandu.

Maia Sandu a primit asigurări din partea delegației de europarlamentari în vizită la Chișinău că alocarea primei tranșe din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro se va efectua cel mai probabil până în luna septembrie, dacă noul guvern va adopta anumite reforme cerute de Bruxelles, potrivit Radio Europa Liberă.

„Dacă guvernul va fi lăsat să-și facă treaba, prima tranșă din acest ajutor va veni în următoarele luni. Guvernul anterior nu a fost capabil timp de trei ani să absoarbă vreo tranșă, iar acest guvern ar putea, timp de un an, să primească toate trei tranșele. Condițiile sunt clare: combaterea spălării banilor, alegeri democratice, sistem transpartinic, combaterea corupției, transparența sistemului bancar, modernizarea justiției. De îndată ce vom vedea progrese, banii vor veni”, a declarat luni la Chișinău europarlamentarul Siegfried Mureșan.

„Este clar pentru noi că Republica Moldova are nevoie de reforme în justiție, de depolitizarea administrației de stat, de o reformă electorală conformă recomandărilor Comisie de la Veneția, de o mass-media pluralistă și de garanții privind siguranța jurnaliștilor. (...) Am fost bucuroși să auzim că nu există nici un fel de dezacord în interiorul coaliției legat de reformele necesare. Aceasta este o oportunitate bună pentru a lăsa de o parte implementarea de fațadă a Acordului de Asociere și de a porni pe calea reformelor”, a afirmat în același context vicepreședinta Parlamentului European, Heidi Hautala.

Delegația de europarlamentari a fost primită luni și de președintele republicii, Igor Dodon. Deși nu a efectuat decât o singură vizită oficială la Bruxelles de la preluarea mandatului, acesta a anunțat luni că intenționează să mai facă una cât de curând:

„Am discutat cu partenerii occidentali despre vizita mea oficială la Bruxelles în timpul apropiat. Și voi merge probabil și în SUA în septembrie sau octombrie”, a declarat luni Igor Dodon.

Partenerii occidentali nu au fost singurii cu care acesta a bătut palma. Vicepremierul rus Dmitri Kozak, posibil însoțit de ministrul rus al agriculturii, Dmitri Patrușev, a vizitat luni Chișinăul pentru a doua oară în ultimele trei săptămâni, fiind primit de președintele Republicii Moldova, potrivit Radio Europa Liberă

„Vreau să-i mulțumesc lui Igor Nicolaevici (Igor Dodon -n.r.), reprezentanților blocului ACUM și socialiștilor pentru curajul și înțelepciunea de care au dat dovadă pentru a forma pe cale pașnică un guvern care să lucreze în beneficiul cetățenilor. Suntem azi aici pentru reluarea cooperării”, a declarat luni Dimitri Kozak la Chișinău.

Oficialul rus a lansat posibilitatea prelungirii cu încă un termen a scutirii de taxe pentru exporturile de mărfuri moldovenești în Federația Rusă și posibilitatea anulării de către noul guvern de la Chișinău a interdicției de călătorie pentru demnitarii moldoveni în Rusia, impusă acum doi ani cu ocazia unor tensiuni diplomatice bilaterale, după ce o delegație de reprezentanți ai Partidului Democrat din R. Moldova a avut parte de tratamente umilitoare la intrarea în Federația Rusă. 
 
Vicepremierul rus Dmitri Kozak s-a întâlnit luni și cu premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, conform unui comunicat al Guvernului.
 
Interlocutorii au subliniat necesitatea relansării comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică, inclusiv în vederea eliminării tarifelor vamale pentru 14 categorii de produse, introduse în 2014, și a rezolvării problemelor transportatorilor. Premierul Maia Sandu a declarat că, în opinia ei, nu există incompatibilități între Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare U.E.-R.M. și zona liberă de comerț în cadrul C.S.I. Aceasta a subliniat că guvernul de la Chișinău va promova o politică externă previzibilă, bazată pe obiectivul integrării europene și implementarea Acordului de Asociere cu U.E., în același timp dezvoltând relații reciproc avantajoase cu Federația Rusă. Discuțiile au vizat și problema regiunii transnistrene, în legătură cu care șefa Guvernului de la Chișinău a pledat pentru oprirea schemelelor ilegale de comerț, care dăunează tuturor statelor din vecinătate, și pentru asigurarea transparenței și previzibilității în chestiunea aprovizionării regiunii cu gaze naturale.


 Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews