ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A fost amuzant să urmărim timp de o săptămână cum decurge Cântarea Moldovei pe micile ecrane ale terminalelor electronice. Am așteptat cu încredere să văd cum ziariștii anti-corupție din România și Republica Moldova, antrenați la bară de fosta procuroare comunistă Monica Kinky Macovei o să dea de pământ cu hoții care au umflat-o pe Maia Sandu până au cocoțat-o în copacul "moldovenismului-europenist". Și-am așteptat, și-am așteptat, și-am așteptat... Cu o singură excepție, notabilă dar antrenată de cu totul alte resorturi decât înclinația spre adevăr, flașnetarii presei de limbă română aproape că l-au băgat la loc în joben pe "asasinul în lege" care a făcut-o pe Maia Sandu președinte: rusoiul Renato Usatîi. Secondat de șperțarul Ilan Șor. Ambii, penibile creații ale mașinăriei mafioto-securistice rusești. De partid și de stat. Primul și singurul care a trâmbițat victoria lui Usatîi de la Chișinău - băiatul de mingi al Moscovei câștigător al alegerilor mimate de peste Prut - a fost Rareș Bogdan. Dar nu pentru a-l condamna, Doamne, ferește! Ci pentru a-i gâdila orgoliul surorii interlopului politic, frumoasa Veronica, cu care se întreține prin budoarele familiei Schmidt - Usatîi de pe la Viena sau pe la petrecerile deșănțate de pe Coasta de Azur, după cum îl deconspiră Cornel Nistorescu atribuindu-i și o poreclă nu tocmai măgulitoare: Papagalul galben. 
 
Sfaturile lui Dan Andronic
 
"Dacă vă uitați atenți la ziariștii care au devenit brusc experți în Republica Moldova și cunoscători ai semnificațiilor ascunse ale victoriei Maiei Sandu, întrezăriți și tresele de pe umăr. #umdepresă #g4media #ziarepunctcom #etc " Am luat sfatul lui Dan Andronic în serios și m-am așezat relaxat în fotoliu cu o pungă de floricele de porumb pentru a-i băga pe scroll pe ai noștri bravi tovarași de pe plantațiile media, care, ce să vezi?, nu sunt chiar "ai noștri". După ce am constatat cum obișnuiții luptători cu gura cu corupția de la site-urile menționate de directorul EVZ nu suflă o vorbă despre cine e cel care i-a băgat victoria fără aripi în portbagaj "dragei Maia Grigorovna" - ca să o gratulez și eu ca generalul Kirill de Moscova - la capitolul #etc, un mare lighean de trese și table am găsit la Adevărul. Revărsa. Unele erau la dublu chiar. Fostul lustragiu și învelitor de ghetre al lui Meleșcanu, de exemplu, Iulian Chifu, aduce laudele personajului la nivelul de Gogule-probleme? care-l caracterizează de altfel perfect. "Maia Sandu e femeia care trebuie să urce acum Golgota", scrie, ca să ne crucim, papaluga lui Petrov. Dan Dungaciu, din același spectru, o face de-a dreptul papesă: "Câte divizii are Maia Sandu?", o perie din titlu pentru a încheia adânc: "Până la urmă, miza proiectului politic Maia Sandu este dacă va fi de partea valurilor care se duc și se sparg de țărm, sau de partea ancorei ferme." Hmm, credeți că-l va chema amuș-amuș la Chișinău să-i explice cum e cu ancora fermă? Mă-ndoiesc. Maia Sandu pare să aibă alte înclinații. L-am citit în zig-zag pe Dungaciu pentru că aflasem de la agentul de influență Cozmin Gușă că profesorașul cel viteaz îi trimisese materialul încă de la prima oră ca să-l aprobe la cafea. Nu, nu m-a sunat Gușă. Așa a zis pe Facebook. Zig-zig o dată, zig-zag de două ori. Usatîi, ioc. Până la urmă am fost silit să apelez la mașină. Ctrl+F Renato, nimic, Ctrl+F Usatîi, nimic. Bună analiza lui Dungaciu. Cred că i-a plăcut și lui Gușă. Probabil singura analiză reală din Adeverul este cea a lui Marius Diaconescu, un istoric interesant, care ne demonstrează matematic "cum au migrat voturile lui Usatîi și Shor către Maia Sandu și Igor Dodon". Bine, nu era un secret. Cele ale lui Usatîi i le solicitase chiar "zeița anticorupției", personal.
 
Șor (nu Șora) - baiatu' cu miliardu'
 

Conform Wikipedia, "Ilan Șor (n. 6 martie 1987, Tel Aviv) este un afacerist milionar și politician din Republica Moldova, rusofon de origine evreiască, fost primar al orașului Orhei, care în prezent este deputat în Parlamentul moldovean și este cunoscut drept suspect într-o operațiune de devalizare a mai multor bănci din țară." Se pare că Wikipedia este puțintel rămasă cam mult în urmă, pentru că între timp Șor a și fost condamnat pentru "furtul secolului", miliardul de dolari jefuit din biata Basarabie, halca lui fiind aproximată la doar 300 de milioane de dolari. Instanța de fond i-a dat 7,5 ani de închisoare în dosarul privind frauda bancară. Șor și avocații săi au contestat decizia la Curtea de Apel. Până la pronunțarea sentinței finale, Șor a fost plasat în libertate de către prima instanță, sub control judiciar. Ulterior acesta a părăsit Răspublica în direcția Israel, stat care refuză să-l extrădeze. Din Israel, Șor și-a manipulat cu telecomanda partidulețul care-i poartă numele împreună cu voturile, care au ajuns în sacul Maiei Sandu. Dacă vreți să-l vedeți în diferite ipostaze ale vieții, intrați aici. Rise Moldova îi prezintă într-o investigație rufele murdare, dar foarte bănoase, din spălătoria rusească.

„Un KGB-ist criminal”, "asasin în lege"
 

Cât despre Usatîi, presa de la Chișinău abundă de informații privind apartenența lui la cartelul securistico-mafiot rusesc. Fostul premier Vlad Filat l-a făcut „un KGB-ist criminal”. După care Usatîi "l-a făcut" el pe Filat. Avea nume predestinat. Într-un interviu pentru VIP Magazin din Moldova, Usatîi preciza că „eroul” său este Vladimir Putin și se autocaracteriza ca fiind „un om sovietic și sper că așa voi rămâne toată viața mea. Nu sunt liberal, nu sunt democrat și nici ceea ce văd astăzi în țară nu pot să numesc democrație, se aseamănă mai mult cu o anarhie. Nu am nimic împotriva oamenilor din SUA și a cetățenilor UE, dar urăsc politica pe care o promovează americanii și europenii, în special în afara statelor lor”, ne amintește Ziarul de Gardă într-o anchetă asupra patriei lui Renato Usatîi. După care s-a prezentat și ca admirator al președintelui belarus Lukașenko afirmând că și-ar dori să vadă din Republica Moldova un al doilea Belarus, transmite Europa liberă.
 
A fost căsătorit cu fiica lui Constantin Tampiza, care a fost, timp de 10 ani, director al grupului rusesc Lukoil în România iar un fost ambasador al Moldovei în România și agent sovietic - potrivit lui Petru Bogatu -, Emilian Ciobu, i-a croșetat partidul Patria, fuzionat apoi în actualul "Partidul nostru" (v-ați prins, nu? "al nostru" - de fapt o copie după gruparea de uteciști ai lui Putin - nashi/ai noștri). În declarația de avere pe care a fost obligat să o depună la Comisia Electorală Centrală când a candidat la primăria Bălți, după modelul Șor-Orhei, Usatîi a susținut că deține în Rusia două case, patru terenuri, șase automobile, dar și 585 mii de acțiuni la gigantul „Gazprom”. Bancherul Gherman Gorbunțov, ciuruit în Marea Britanie de Vitalie Proca, un ucigaș care a acționat ulterior și în România, susține că Usatîi l-a plătit pe asasinul care, însă, în acest caz, deși și-a descărcat arma în rus, a cam dat greș. "Timpul" de la Chișinău scrie mai multe, aici. Rise Moldova i-a consacrat mai multe investigații, între care, una dintre cele mai reușite, care îi devoalează și legăturile cu gherilele ANTIFA stipendiate de Rusia, se intitulează Asasin în lege, cu un documentar video de excepție - pe care îl reproducem în baza textului. O alta, Killer Vip - Matrioșka Plahotniuc - Usatîi. În combinația lui politică s-ar afla și alt coleg de îndeletniciri cu multe multe zerouri în coadă, Veaceslav Platon. Basarabia, provincie mică dar plină de milionari în euro și chiar și miliardari, dacă îl amintim pe Ion Sturza, fostul combinator al lui Dinu Patriciu. Cu toții, suntem convinși, foarte onorabili, asemenea lui Renato Usatîi, posesorul celei mai scumpe mașini din Moldova, un Rolls-Royce Cullinan de numai 365.000 de euro. Altfel de ce l-ar fi sunat anticorupta Maia Sandu, admirându-i cele aproape 17 procente, care, răsturnate în carul lui Igor Dodon, azi l-ar fi făcut pe acesta președinte? Galant, ca orice infractor cu guler alb, după ce i-a acordat mărinimos procentele lui (și-ale colegului Șor), a venit să-i dăruiască și un buchet de trandafiri galbeni în noaptea victoriei comune. Uitându-mă la cele două arătări nu pot să nu mă gândesc că pe lângă ei milițianul Voronin pare un lord.

"Cum e să te întorci la fântâna în care ai scuipat"
 


Și totuși, doar cu puțin timp în urmă, Maia noastră (vorba vine) declarase la TVR că ”nu va admite niciodată vreo colaborare cu Usatîi și partidul lui, pentru că acesta și cu Plahotniuc decideau pe cine să omoare sau pe cine să lase în viață” în Moldova. Brrr. Anticorupta a dat mâna cu asasinul în lege în deplină cunoștință de cauză. Pentru naivi, e bine să amintim că nici Maia Sandu nu e chiar virgină în politică. Colegul nostru Ion Mischevca i-a făcut pedigree-ul în mare, încă de dinainte de alegeri. A fost cu comuniștii în aceeași barcă, și cu criminalii, dacă așa îl consideră acum pe Plahotniuc, a jucat după cum au încântat-o banii lui Soros, a fost surprinsă grație specialiștilor în informații polonezi care au demantelat rețeaua Open Dialog și în siajul agentei ruse expulzate din Polonia și interzisă în spațiul Schengen, Liudmila Kozlovska. Ce se gândise Moscova să facă cu gurița ucrainencei Liudmila, o mentoriță a PAS-ului Maiei Sandu, conform lui Petru Bogatu? Chiar să încerce dărâmarea guvernului conservator polonez. Reamintim că Maia "noastră" a afirmat abominațiunea "Unirea de la 1918 a fost impusă" și, pentru cei cu memoria scurtă, că guvernul ei a fost binecuvântat de însuși Dmitry Kozak, emisarul Kremlinului și autorul planului de federalizare a Moldovei. "Maia Sandu și Andrei Năstase și-au netezit drumul către putere cu ajutorul rușilor, ignorând România. Au făcut alianță cu un partid pro-Kremlin sub bagheta trimisului special al lui Putin la Chișinău", scria Petru Bogatu. "Altceva provoacă jenă. Este penibil să te întorci la fântâna în care ai scuipat - România. Ani de zile cuplul PAS-PPDA și-a șters picioarele de Guvernul României, indiferent cine se afla în fruntea acestuia. L-a neglijat, l-a înjurat, l-a batjocorit cum i-a venit la gură. Adepții Maiei Sandu și ai lui Andrei Năstase au fost incitați să protesteze în fața Ambasadei României de la Chișinău. Țineți minte cum scandau cu nesaț „Jandarmeria apără hoția!”?" În stil PLUSUSSR-ist, adaug eu. Tot regretatul Petru Bogatu afirma că fostul coleg al Maiei Sandu, Andrei Năstase, împreună cu Renato Usatîi, sunt "conserve" ale serviciilor secrete rusești. Cum e vorba românească - cine se-aseamănă, se-adună? Conservele s-au desfăcut! Cele vechi, dodonite, miros deja. La coș cu ele. E vremea noilor conserve! Cu conținut zemos și gustos, cât mai pe gustul europenilor. Noua maskirovka de la Chișinău cu păpușa vorbitoare Maia și ciumpalacul cu Rolls de Bălți este dovada unui foarte bun test reușit de colaborare ruso-rusească, ca și până acum.