ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Îngerul milostiv 1” sau Războiul atomic discret împotriva sârbilor

Motto: „Dați războiului o șansă. Să vedem întâi ce au făcut lunile de bombardamente înainte de a opta pentru săptămâni de invazie, unde, dacă câștigăm, ajungem să ocupăm2 Balcanii pentru ani de zile. Să facem din Kosovo Vietnamul domnului Milošević, nu al nostru.” - Thomas L. Friedman3

„Intervenția militară a NATO în Serbia este necesară și legitimă”. Expresia i se atribuie4 prof. univ. dr. Emil Constantinescu, președintele României în perioada 1996-2000. Acest lucru l-ar fi spus pe 16 martie 1999, cu opt zile înainte de începerea agresiunii N.A.T.O. asupra Iugoslaviei. Desigur, profesorul de geologie cunoștea proprietățile uraniului și izotopilor acestuia asupra oamenilor și mediului ambiant, însă nu avea de unde să știe că agresorul va semăna Serbia, și mai cu seamă provincia rebelă Kosovo, cu bombe și rachete de croazieră conținând peste 15 tone de uraniu.

REMEMBER: 24 martie 1999: 24 de ani de la bombardarea Iugoslaviei

Nu au știut nici intelectualii care au semnat apelul5 intitulat „Să spunem apăsat care este interesul pe termen lung al României”, unde, printre altele, scrie: „Agresiunea unei armate împotriva copiilor și adulților lipsiți de apărare se numește barbarie, iar când cele mai civilizate state ale lumii intervin pentru a curma această barbarie, ele fac un act de civilizație. Pentru copiii și adulții lipsiți de apărare care a căzut victime, în aceste zile, răspunderea o poartă cel care pune mai presus puterea sa decât soarta poporului său.”

Nu prevăzuseră decât organizatorii agresiunii N.A.T.O. asupra Iugoslaviei că președintele de atunci al Iugoslaviei restrânse (Serbia și Muntenegru), Slobodan Milošević, avea să moară într-un mod cel puțin suspect6 în închisoarea Tribunalului Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie, instanță care l-a achitat7 post-mortem în iulie 2016.

Și doar acești organizatori8 au știut de pericolele utilizării pentru muniție a uraniului sărăcit. Cărora nicidecum nu le-a păsat cu adevărat de albanezii kosovari, cu atât mai puțin de sârbi, dar și de popoarele din regiune, printre care și cetățenii din sud-vestul României.

Dar să o luăm pe rând.

La 27 ianuarie 1983, în Italia se înființează Associazione Nazionale Assistenza VittimeArruolate nelle Forze Armate e Famiglie dei Caduti – A.N.A.V.A.F.A.F. (Asociația Națională pentru AsistențaVictimelor Recrutate în Forțele Armate și a Familiilor celor Căzuți, al cărei prim președinte a devenit amiralul Falco Accame. Asociația desfășoară activități de protecție și are drept scop prevenirea și limitarea numărului de decese în forțele armate pe timp de pace (vezi www.anavafaf.com și inchiestauranio.blogspot.com). Un capitol special al acestei organizații este dedicat victimelor expunerii la uraniu sărăcit pe teatrele de luptă unde au participat și militari italieni,inclusiv Kosovo. Cazuistica dezvăluită de organizație este cuprinzătoare.

Abia în decembrie 2000, N.A.T.O. va recunoaște că, în timpul campaniei sale militare Operation Deliberate Force din Bosnia și Herțegovina din 1994, a utilizat în muniția aruncată asupra sârbilor bosniaci 3 (trei) tone de uraniu sărăcit, dar va nega riscurile. La 14 ianuarie 2001, CNN îl citează9 pe dr. Zoran Stankovi, șeful Departamentului de Medicină Legală din cadrul Academiei Militare Medicale Iugoslave din Belgrad:

 

„Patru sute de oameni au murit de diferite forme de cancer în ultimii cinci ani, care făceau parte dintr-o comunitate de aproximativ 4.000 de sârbi din Hadžići (în apropierea orașului Sarajevo) care s-a mutat la Bratunac, la nord-est de Sarajevo”. Mulți dintre sârbii de la Hadžići au lucrat într-o unitate de reparare a tancurilor și a vehiculelor blindate, care a fost puternic bombardată de N.A.T.O. în 1994.

Despre bombele cu uraniu sărăcit. Ca răspuns la cererea Congresului S.U.A., Biroul secretarului adjunct al Armatei (OASA), Instalații, Logistică și Mediu (I, L & E) a însărcinat Institutul de Politici de Mediu al Armatei pentrua studia consecințele sănătății și mediuluiasupra mediului prin utilizarea de uraniu sărăcit (Depleted Uranium, în continuare DU) pe câmpul de luptă. Studiul a tratat, de asemenea, potențialul pentru remedierea contaminării cu DU, modalitățile de reducere a toxicității DU și a metodelor de protecție a mediului din cauza consecințelor pe termen lung ale utilizării DU. Rezultatele studiului au fost prezentate inițial într-un raport-sinteză pentru Congres. Documentația și detaliile raportului-sinteză au fost prezentate în documentul10 intitulat Health and Environmental Consequences of Depleted Uranium Use in the U.S. Army, U.S. Army Environmental Plicy Institute, iunie 1995.

Iată și rezumatul final (pag. 133-134):

„Nici o tehnologie disponibilă nu poate schimba caracterul inerent, toxicitatea administratorului sau reducerea semnificativă a toxicității acestuia. La fel ca uraniul natural, uraniul sărăcit prezintă toxicologic și riscuri de sănătate radiologică, care depind de substanțele chimice și forma fizico-chimică a uraniului și durata și mecanismul de expunere. Riscurile radiologice la expunerea externă la particulele DU sunt scăzute. Soldații sunt expuși la DU dacă inhalează sau ingerează particule DU, dacă o particulă de DU este încorporată în organism, sau în cazul particulelor DU care contaminează o rană. Riscurile la expunerile radiologice în interiorul corpului uman sunt mai mari decât riscurile la expunerile externe și acest lucru nu poate fi estimat fără o cunoaștere detaliată a proprietăților fizice și chimice ale DU ce a pătruns în organismul uman. Solubilitatea11 (s.n.) DU (în original: DU’s solubility in bodily fluids) în fluidele corporale determină mișcarea acestuia în organe și eliminarea din organism. Uraniul este periculos din punct de vedere chimic dacă sunt inhalate cantități suficiente. Rinichiul este cel mai sensibil organ la uraniu. În general, nivelul de prag acceptat pentru toxicitatea la rinichi este de 3 μg de uraniu pe gram de masă de rinichi. Bazat pe experiența Operation Desert Storm12, Armata a aflat că trebuie să ofere servicii medicale suplimentare și instrucțiuni de orientare privind: probleme de sănătate; tratamentul fragmentelor DU încorporate; decontaminarea rănilor; procedurile necesare pentru cuantificarea DU internalizat.


Medicul-șef al Armatei a comandat studii de lungă durată pentru a determina semnificația medicală a pacientului, permițând fragmente DU să rămână în organism. Pentru decontaminare, personalul medical poate elimina majoritatea DU din răni utilizând metodemedicale standard și echipamente militarestandard de detectare a radiațiilor. Riscurile chimice și radiologice ale DU asupra sănătății pacientului și a riscului furnizorii de servicii medicale sunt suficient de mici, astfel încât contaminarea cu DU nu ar trebui să fie considerată o problemă până ce nu au fost abordate nevoile medicale imediate ale pacientului.

Personalul aflat în sau în apropierea vehiculelor atunci când acestea sunt lovite de munițiile DU este cel mai probabil expus la inhala sau a ingera nanoparticule de uraniu sărăcit. Personalul de recuperare și întreținere care lucrează în și în jurul vehiculelor contaminate cu DU poate, de asemenea, să inhaleze sau ingereze DU. Potențialul de afectare pe cale internă este suficient de ridicat, ca atare armata ar trebui să investigheze și să analizeze în continuare riscurile.

Soldații au nevoie de o instruire suplimentară privind utilizarea și efectele armei și munițiilor pentru a nu se expune ei înșiși la oxizi DU în timp ce lucrează. În plus, Armata trebuie să își actualizeze procedurile pentru a oferi mai multe informații despre uraniul sărăcit. În cele din urmă, marcarea elementelor individuale care conțin DU ar trebui standardizată și făcută mai inteligibilă.”

La 30 iulie 1999, Ramsey Clark13, fostul procuror general al S.U.A. în timpul administrației Johnson și, totodată, fondatorul International Action Center (iacenter.org) din S.U.A., va  publica14 o cuprinzătoare și documentată acuzație pentru infracțiuni împotriva păcii, crime de război,crime împotriva umanității și alte infracțiuni, prin care se încalcă principiile Tribunalului de la Nürnberg, regulamentele de la Haga și Convențiile de la Geneva și alte legi internaționale și naționale. Le cităm pe toate, fiindcă nu sunt nici puține, nici întâmplătoare:

Carta O.N.U.; Declarația privind inadmisibilitatea intervenției în afacerile interne ale statelor și protejarea independenței și suveranității acestora (declanșarea de intervenție), 1965 USGA Res. 2131.

Carta O.N.U., art. 2; Decl. Rezoluția privinddefinirea agresiunii (Rezoluția privind agresiunea), 1997 UNGA Res. 3314.

Carta O.N.U.; Declarația de interdicție; Rezoluția privind agresiunea; Pactul de la Paris din 1928, art. I și II.

Carta O.N.U.; Decl. Rezoluția privindagresiunea, Pactul de la Paris din 1928, art. I și II. CartaOrganizației Națiunilor Unite; Tratatul Atlanticului de Nord 1949,art. I.

Haga, Art. 22 și 23; Geneva 1949, Art. 19; Nürnberg, principiile VI a, b și c; Constituția S.U.A.,art.

Eu, Sec. 8, cl. II.

Infracțiuni împotriva persoanelor cu protecție internațională (Convenția Persoanelor Protejate); US Army Field Manual 27-10; Ordinul executiv prezidențial din S.U.A. 12333 (Ex.Order 12333); Convențiile de la Geneva din 1977, Protocolul I suplimentar (Geneva 1977), art. 48, 51

Haga, Art. 22 și 23; Geneva 1949, Art. 19; Geneva 1977, Protocolul I, Adițional, art. 48, 52, 53; Carta O.N.U., art. 2; Convenția Persoanelor Protejate; US Army Field Manual 27-10; Exec. Comanda 12333; Geneva 1977, Art. 48, 51; ICESCR.

Haga 1907, art. 22 și 23; Geneva1949, Art. 19; Nürnberg 1970, Principii Via, b și c; Geneva1977, Art. 48, 54.


Principiul de la Nürnberg VI, Haga, Art. 22 și 23, Protocolul privindinterzicerea utilizării în război a gazelor asfixiante, otrăvitoare sau a altor gaze, Geneva 1925 (Protocolul substanțelor toxice); Geneva 1977, Protocolul I suplimentar, art. 48, 51, 56.

Haga, Art. 22 și 23, Geneva1977,

art. 48, 51, 54, 55, Obligația POONA pentru subversiunea științei și tehnologiei 1978 (acuzația POONA).

Haga, Art. 22 și 23; Geneva 1977,

Art. 48, 51, 54, 55; Declarația de la Stockholm a Conferinței Națiunilor Unite privind mediul uman 1972; Principiile I, II (Conf. ONU privind mediuluman), et al.

Nürnberg, Principiul VI c, Crimele împotriva umanității; Convenția privind genocidul; Geneva 1977, Art. 48, 54, 55.

Carta O.N.U., Statutul CurțiiInternaționale de Justiție (Statutul CIJ); DUDO;PIDCP.

Carta O.N.U.;NAT, art. I; Declinarea non-intervenției.

DUDO; PIDCP; ICESCR.

În baza acuzației (plângerii) sus- amintite, Tribunalul Internațional pentru Crime de Război, organizat de International Action Center, a pus sub acuzare, pentru crime de război în agresiunea asupra Iugoslaviei în perioada 24 martie-10 iunie 1999, un număr de 500 de persoane din S.U.A. și alte state membre ale N.A.T.O.

Tribunalul Internațional pentru Crime de Război a strâns la New York, în 10 iunie 2000, într-o audiere publică, 16 judecători din 11 țări. „Membrii Comisiei Independente de Investigare a Crimelor de Război SUA / NATO împotriva poporului Iugoslaviei, reuniți la New York, luând în considerare taxele inițiale și plângerea Comisiei din 31 iulie 1999 împotriva președintelui William J. Clinton, Wesley Clark, a secretarului de stat Madeleine Albright, a premierului Tony Blair, a cancelarului Gerhard Schröder, a președintelui Jacques Chirac, a premierului MassimoD'Alema, a premierului José María Aznar, a guvernelor Statelor Unite și celorlalte state membre ale NATO, a fostului secretar Generalul Javier Solana și a altor lideri ai NATO și a altora cu 19 crime separate împotriva păcii, crime de război și crime împotriva umanității, care încalcăCarta Națiunilor Unite, Convențiile de la Geneva din 1949, alte acorduri internaționale și dreptul internațional cutumiar15”, i-au găsit vinovați de crime de război pe toți cei nouă numiți mai sus. Desigur, totul a fost o acțiune pur civică, cu caracter de simbol. Aceasta spre deosebire de Tribunalul Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie, care nici măcar nu a luat în discuție faptele celor de mai sus.

 



Potrivit U.S. Department of Veterans Affairs16, Armata americană foloseșteuraniu sărăcit la blindajul tancurilor, dar și la o serie de proiectile realizate pentru a pătrunde în vehicule blindate inamice. A început să utilizeze uraniu sărăcitpe scară largă în timpul războiului din Golf.

„Prin procesul de fabricare a uraniului îmbogățit din uraniul natural folosit în reactoarele nucleare sau în arme se obține și uraniu sărăcit.DU are 40% mai puțină radioactivitate, dar aceeași toxicitate chimică precum uraniul natural.” Atunci când un proiectil realizat cu DU pătrunde într-un vehicul, particule mici de DU se pot împrăștia și se pot încorpora în mușchi și țesuturi moi. În plus față de DU în răni, cei expuși la DU în vehiculele lovitepot inhala sau înghiți mici particule DU din aer. Veteranii care ar fi putut fi expuși DU sunt cei care: au fost, în sau lângă vehiculele lovite cu foc prietenos (friendly fire); intrarea sau apropierea vehiculelor cu ardere; lângă incendii care implică muniții DU; sau salvarea vehiculelor deteriorate. Veteranii care au servit în războiuldin Golf, Bosnia, OEF, OIF sau OND (Gulf War, Bosnia, Operation Enduring Freedom, Operation Iraqi Freedom, Operation New Dawn) pot fi eligibili pentru Programul de urmărire a uraniului epuizat la Centrul Medical Baltimore VA, un program de monitorizare și monitorizare a problemelor de sănătate asociateexpunerii uraniului sărăcit.

„Veteranii pot depune o cerere de compensare pentru invaliditate pentru problemele de sănătate pe care le consideră legate de expunerea la uraniu sărăcit în timpul serviciului.”

Pe site-ul oficial al U.N.E.P. este accesibil17 raportul (doar teoretic) cu titlul „The Kosovo Conflict– Consequences for the Environment & Human Settlements”, însă nu putem ști dacă este cel inițial sau cel „cosmetizat”, pomenit de jurnalistul Robert Parsons în interviul acordat publicației „Vesti18”. Oricum, cuvântul „uraniu” se pomenește în acesta de nu mai puțin de 73 de ori (în 102 pagini), de unde și importanța subiectului pe care îl tratăm în textul de față.

În timpul campaniei aeriene N.A.T.O., se spune în acest raport, au existat probleme de mediu legate direct de utilizarea armelor specifice. În primul rând, s-a raportat că aviația de bombardament a N.A.T.O., la înapoierea la baza militară aeriană de la Aviano (Italia), a largat în Marea Adriatică aproape 100 de bombe conținând uraniu sărăcit, ceea ce le-a creat temeri de poluare țărilor având litoral adriatic (Italia, Slovenia, Croația, Muntenegru). Balkan Task Force19 (B.T.F.) a informat în august 1999 că au fost localizate și detonate 93 de astfel de bombe, alte rămânând sub apă (sub 250 m).

Potrivit concluziilor-cheie20, conflictul din Kosovo nu a cauzat nicio catastrofă ecologică în țările balcanice, dar, cu toate acestea, susțin autorii, poluarea detectată în unele locuri este gravă și reprezintă o amenințare pentru sănătatea oamenilor. B.T.F. a reușit să identifice punctele fierbinți din punct de vedere ecologic și anume Pančevo, Kragujevac, Novi Sad și Bor.

Pe 22 noiembrie 1999, trupele KFOR21 intrate în Kosovo au primit22 indicații-avertisment pentru sănătate:„...evitați orice considerați că a fost lovit de proiectile cu DU (uraniu sărăcit) ori cu rachete de croazieră «Tomahawk». A nu se atinge ori aduna muniție de pe teren... Praful DU contaminează hrana și apa. Nicidecum nu consumați hrană neverificată. Particulele (de uraniu sărăcit, n.n) inhalate pot afecta pe termen lung organele interne. Dacă credeți că ați fost expus la praf DU, efectuați imediat, în cel mult 24 de ore, un examen al urinei pentru verificarea prezenței U 238, U 235, U 234 (izotopi ai uraniului, n.n.) și creatinină23... Autovehiculele și materialele armatei sârbești pot prezenta pericol pentru sănătatea militarilor și civililor. Pericolul pentru sănătate poate surveni din DU ca urmare a pagubelor provocate de bombardamentele N.A.T.O. asupra obiectivelor direct sau indirect lovite... În orice caz, cel mai mare pericol îl reprezintă inhalarea de DU... DU provoacă otrăvirea cu metale24grele... DU emană radiații alfa, beta și gama, cu perioadă de înjumătățire de 4,5 miliarde de ani. Pericolul său se află în radiația alfa... Inhalarea de praf DU insolubil provoacă urmări negative pentru sănătate cum sunt tumorile și dezechilibrul mental la nou-născuți, care se pot ivi și ani de zile după expunerea la DU.”

În context, trebuie amintit faptul că, în Serbia, civilii au adunat rămășițele doar cu mănuși de cauciuc, fără a utiliza, cum ar fi fost normal, măști de gaze gen M13A2 (utilizate de trupele americane). Astfel de sisteme de protecție au purtat militarii americani în Somalia, la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, pentru a evita astfel inhalarea de oxizi de uraniu. Aceasta spre deosebire de aliații lor italieni, care au adunat în Kosovo resturi radioactive îmbrăcați doar în șorturi și maiouri.

„În timpul raidurilor aeriene din ziua de 31 mai (1999, n.n.), două rachete au căzut pe teritoriul Ungariei (în vest, în localitatea Zalaújlak, la aproximativ 40 km de frontiera cu Croația și în sud, în localitatea Beremend), fără a exploda și a face victime, iar în urma bombardamentelor de la Krivelj, Majdanpek și Mosna, situate la sud de clisura Dunării, pe lângă minele de aur, argint și aramă, au fost lovite și exploatări de uraniu, ceea ce a condus la dispersarea de praf radioactiv în întreaga regiune. Este posibil ca acesta să fi afectat și partea de sud-vest a României.”, va nota generalul de armată (r) Gheorghe Văduva25, în cartea sa „Ultimul amurg – Epilog pe rug”.


Pe de altă parte, multe fragmente de muniție contaminată cu uraniu sărăcit au rămas pe teritoriul bombardat din Serbia, fiindcă,așa cum scrie și în raportul26 sus-amintit, e mai greu să le găsești în vegetația deasă (ceea ce este cazul Serbiei) decât în deșertul irakian.

Un puternic impact emoțional pe plan internațional l-au avut în 1999 declarațiile27 pilotului militar spaniol căpitanul Adolfo Luis Martinde la Hoz, publicat în săptămânalul spaniol „Articulo 20” la 14 iunie 1999 ,tradus/preluat în diverse alte publicații:

„Știm foarte bine că intervenim într-un conflict care este respins de majoritatea poporului spaniol și acest lucru este cel mai important pentru noi. Dar ceea ce ei nu spun în nici o informație, comentariu sau interviu este faptul că spaniolii,  olandezii, portughezii ... că suntem acolo pentru a acoperi generalii nord-americani care se ocupă cu afaceri în război. Nu există nici un jurnalist care să aibă nici cea mai mică idee ce se întâmplă în Iugoslavia... Ei distrug țara bombardând-o cu arme noi, mine de suprafață aruncate cu parașuta, bombe cu uraniu, napalm, substanțe chimice de sterilizare, de otrăvire a culturilor, arme despre care nu știm nimic. Nord-americanii comit acolo una dintre cele mai mari barbarii posibile împotriva umanității. Se vor spune lucruri rele și foarte rele în legătură cu ceea ce se întâmplă acolo, pentru că, apropo, judecând după discutate cu ofițerii britanici și germani, asta a fost conceput pentru a diviza europenii și a ne supune pentru multe decenii.”

Despre Adolfo Luis Martin de la Hoz va aminti și dr. Mirjana Lukić Anđelković28, inginer, tehnolog, doctor în științe tehnice, expert judecătoresc în materie de explozibili militari, în interviul29 publicat pe portalul sârbesc www.vestinet.rs.

Despre situația ecologică devenită catastrofală ca urmare a agresiunii N.A.T.O. a raportat și senegalezul Bakari Kante, șeful primei misiuni U.N.E.P. (United Nations Environment Programme) a O.N.U. privind mediul înconjurător, în mai 1999, însă oficialii O.N.U. de atunci au ascuns respectivul document.

„Acest text al raportului lui Bakari Kante nu a fost niciodată publicat în întregime, dar părți din el au fost puse la dispoziția publicului grație jurnalistului american independent Robert Parsons, colaborator al diverselor instituții internaționale de la Geneva. Robert Parsons afirmă că rapoartele privindconsecințele asupra sănătății, provocate de muniția cu uraniu sărăcit în Balcani, au fost cenzurate și «cosmetizate» în birourile O.N.U., într-o situație internă confuză. Raportul este categoric în evaluarea faptuluică generațiile născute pe sol bombardat vor suferi de bolicancerigene, leucemie, va crește numărul de avorturi spontane și se vor naște copii cu malformații. Raportullui Bakari Kante arată că substanțele otrăvitoare au contaminat prin natura lor fosta Iugoslavie, dintre care cele mai periculoase sunt bifenilii policlorurați (PHB), foarte carcinogeni și responsabili de bolile imunologice” – va declara dr. Mirjana Lukić Anđelković în același interviu.

Un alt raport30 prezent pe site-ul oficial al U.N.E.P. este cel intitulat „Depleted Uranium in Kosovo Post-Conflict Environmental Assessment”, din 2001. N.A.T.O. a recunoscut că a utilizat 30.000 de bombe conținând uraniu sărăcit. Cercetarea pe teren s-a făcut doar în 11 (din cele șase planificate) din cele mai intens bombardate zone din sudul și vestul Provinciei Kosovo, pe baza coordonatelor locurilor lovite de bombe cu uraniu sărăcit, primite din partea N.A.T.O., în zona (a se citi Kosovo) controlată de N.A.T.O., sub protecția KFOR (a se citi N.A.T.O.), cu sprijin logistic din partea U.N.M.I.K. (a se citi N.A.T.O.).

Rezultatele, culese cu sprijin „în natură” din partea unor țări membreale N.A.T.O. (S.U.A.și Italia) au fost supuse analizelor în laboratoare (și) din țări membre ale N.A.T.O. Raportul, prefațat de Klaus Toepfer, directorul executiv al U.N.E.P. și subsecretar general al O.N.U., ridică cel puțin un semn de întrebare, fiindcăla pag. 9 se spune:

„U.N.E.P. nu are nicio informație despre eliminarea sau posibilele locațiicurente ale oricăruivehicul deteriorat de DU din locurile vizitate.” Cu numai un rând mai înainte, același K. Toepfer susținea cum că: „...este probabil ca asanarea militară să fi avut deja loc”, uitând, probabil, că este vorba de un raport ce se voia științific și neutru. Nici lui Pekka Haavisto, șeful echipei de evaluare U.N.E.P. a problemei uraniului sărăcit nu-i va fi greu să scrie în „Introducere”: „DU nu este cu siguranță principala problemă de mediu din Kosovo în prezent.” Și tot el, în pag. 11: „În timpul desfășurării acestui exercițiu am observat că există o lipsă de informații despre natura și efectele DU, precum și despre riscurile asociate. Din acest motiv, notez cu mare plăcere că AIEA31 a anunțat că, împreună cu organizațiile relevante ale Organizației Națiunilor Unite cum ar fi OMS32 și UNEP, va organiza cursuri pentru instituții științifice, naționale și autorități locale,agenții internaționale și ONG-uri cu privire la problema uraniului sărăcit.”

Atât P. Haavisto, cât și șeful său, K. Toepfer, dar și echipa U.N.E.P., au găsit o scuză33, misiunea lor „istorică” desfășurându-se în perioada 5-19 noiembrie 2000: „Echipa a întreprins în scurt timp cercetări științifice exigente pentru a asigura finalizarea lucrării înainte de debutul iernii în Kosovo. Munca de laborator a fost efectuată într-un ritm uluitor, astfel încât rezultatele să poată fi făcute disponibil în timp record pentru un public interesat de potențialele riscuri ale DU.” Așadar, întregul raport se poate considera, pe bună dreptate, praf în ochii lumii: numai 11 ținte (în plan doar șase ținte de verificat) din cele 30.000, aceste 11 fiind cercetate „într-un ritm uluitor”; depășirea stahanovistă34 a planului;  alegerea de ținteîn care „asanarea militară să fi avut deja loc”; spectacol mediatic pentru „ pentru un public interesat de potențialele riscuri ale DU” etc.

În studiul35 lor intitulat „Utilizarea uraniului sărăcit în conflictele militare și consecințele biologice”, lect. univ. dr. Simona Miclăuș și stud. plt. maj. Călin Gava vor scrie: „Se poate concluziona că datele de expunere contribuie semnificativ la apariția unor tipuri de cancer. Pentru cazul luat în discuție, în anul 200236 și în anul 200737 au probabilității semnificative de apariție numai cancerul pulmonar și al gâtului (celelalte tipuri de cancer având valori nesemnificative). Această probabilitate nu este mare (până la 10%), însă ea există și trebuie luată în considerare. Cel mai probabil este ca militarul să se îmbolnăvească de cancer pulmonar, care pe lângă probabilitatea de apariție are și un exces de risc relativ mult mai ridicat decât cancerul gâtului. Riscul îmbolnăvirii militarului de cancer pulmonar este cu mult mai mare decât riscul îmbolnăvirii cu cancer pulmonar a unui individ oarecare, pe parcursul vieții.”

Așadar, în studiu se vorbește doar de riscurile pentru militarii care, dacă nu sunt informați și/sau protejați împotriva efectelor DU, vor împărtăși soarta soldaților italieni din cadrul KFOR în Kosovo. Și este vorba de expunerea accidentală, pe timp scurt. Nicidecum despre civilii expuși timp îndelungat.

 

La 11 octombrie 200638, în cadrul Senatului italian se va înființa o comisie39 de cercetare a cazurilor de moarte survenite ca urmare a expunerii personalului militar italian la iradierea provocată de proiectile conținând uraniu sărăcit și de dispersia în aer a nanoparticulelor produse de materiale explozive. Raportulacestei comisii va fi prezentat și aprobat de către Senatul italian la 12 februarie 2008. Potrivit acestuia, ministrul Apărării, Arturo Mario Luigi Parisi, a oferit o listă cu privire la întreg personalul militar italian care se dovedește a suferi de cancer malign în perioada 1996-2006, ca urmare a participării la cele patru teatre operaționale principale: Balcani, Irak, Afganistan și Liban. El a consemnat 312 de cazuri, cu un rezultat fatal pentru 77 de subiecți.

Ministrul a precizat că încă nu este posibil să se stabilească o bază completă de feedback pentru militarii trimiși în străinătate, dar pentru ultima perioadă de cinci ani, respectiv 2002-2006, exista o bază de date computerizată care arăta numărul exact al celor care au participat la misiuni în cele patru teatre luate în considerare, respectiv 56.600. Numărul de soldați afectați de cancer în aceeași perioadă de cinci ani este egală cu 216, incidența, calculată pe durata perioadei de unsprezece ani, cuprinsă între 1996 și 2006, corespunde la 380 de cazuri la 100.000 de persoane, iar în cazul civililor, la 754 la 100.000 de persoane.

Potrivit aceluiași raport, ca urmare a audierii consultanților și a experților, care a avut loc la 4 octombrie 2007, s-a ajuns la concluzia că la expunerea la uraniu sărăcit nu există un prag biologic de siguranță din punct de vedere chimic și fizic. O creștere semnificativă a limfoamelor Hodgkin printre soldații italieni care au operat în Balcani a fost deja evidențiată în cadrul anchetei desfășurate de așa-numita numita Comisie Mandelli (înființată de Ministerul Apărării în 2000). La concluziile anchetei, se spune, printre altele: „... Comisia recomandă lansarea unei anchete epidemiologice menite să verifice orice creștere a ratei morbidității, a malformațiilor congenitale la copiii născuți între 1990 și astăzi, de către militari care fost în misiune în zonele de interes,precum și rata de infertilitate a armatei (s.n.).”

Raportul a avut însă parte de critici41, fiindcă pe de-o parte afirma că expunerea la uraniu este chiar sănătoasă, iar apoi va scrie că uraniul este cu siguranță genotoxic. Iar pe de altă parte, nu a adus nicio criticăși nu a stabilit nicio responsabilitate. „Deoarece ministrul Apărării, în cele două audieri din 9 octombrie 2007 și, respectiv, 6 decembrie 2007, a indicat 37 și 77 de cazuri de deces și în 255 și 312 cazuri de boală, atunci cifrele diferă semnificativ una față de cealaltă, asta în timp ce Ministerul Sănătății Militare (GOI, Gruppo Operativo Interforze della Sanità Militare) a indicat 158 de cazuri de deces și 1.833 de cazuri de boală (a se vedea audierea Senatului din 4 octombrie 2007).

Astfel, există nu numai un dezacord considerabil între cifrele comunicate de ministru în cele două audieri, dar există și un dezacord între aceste cifre și cele comunicate de Sănătatea Militară.

De asemenea, nu putem oferi explicații cu privire la modul în care a fost posibil ca, în câțiva ani, să trecem de la 44 de cazuri de posibilă expunere, luate ca bază din Raportului Mandelli, la aproximativ 2.000 de cazuri luate acum în considerare de Sănătate Militară.”

Și tot ca notă critică42. „În ceea ce privește punerea în aplicare a mandatului de către Comisie, trebuie să înțelegem, de asemenea, de ce, în comparație cu zona balcanică, s-au luat în considerare numai zonele din Bosnia și Kosovo, uitând și alte zone, cum ar fi cele din sudul Kosovo și Macedonia), unde am avut și personal contaminat (a se vedea, de exemplu, cazurile Melis și Grimaldi).”

Ei bine, dacă armata americană și probabil și alți aliați au știut de aceste riscuri, militarii italieni (creștini) nu au știut, nu au fost instruiți să se apere de contaminare, nu li s-au dat echipamente de protecție specifice și, drept urmare, au început să moară pe capete de diverse tipuri de cancere.

În context, nu este deloc exclus ca, prin acest mod, Italia să fi fost pedepsită pentru seria sa de șovăieli și tonul împăciuitor în tot timpul agresiunii N.A.T.O. asupra Iugoslaviei.

Harta zonelor contaminate din Kosovo arată un maximum de contaminare în vestul și sud- vestul provinciei, unde, după încetarea bombardamentelor N.A.T.O. și retragerea armatei iugoslave, au fost dispuse trupe franceze, daneze, belgiene și din ArabiaSaudită.

Nord-vestul provinciei, mai slab contaminat, a fost alocat trupelor italiene, spaniole și portugheze. Cu toate acestea, italienii au fost, cel puțin până acum, cei mai afectați de uraniul sărăcit. De remarcat însă că ultima postare43 pe site-ul A.N.A.V.A.F.A.F. este vineri, 18 ianuarie 2008, în memorialui Emilio di Guida, victimă a uraniului sărăcit. Din articol, semnat de Pia di Guida (vezi facsimilul de mai jos), verișoara lui Emilio, reiese limpede faptul că victimelor uraniului sărăcit li s-a impus tăcerea.

 

În scurta prezentare a cărții Uranio Impoverito – La verità (în care Giulia di Pietra va publica44 interviul cu Falco Accame, amiral, politician italian, președinte al A.U.I. – Abolish Impulse Uranium) de pe site-ul Editurii Arianna (www.ariannaeditrice.it), se va scrie că „După rușinea cu Marghera, acest uraniu sărăcit este cea mai mare rușine italiană, cea mai îngrozitoare dintre minciunile italiene.”

În prezentarea interviului, autoarea va afirma răspicat: „Ce este uraniul sărăcit? Este un deșeu nuclear. Un produs secundar de deșeuri al centralelor nucleare, ce se utilizează pentru a întări armamentul. Mult mai ieftin decât tungstenul, facilitează în același timp două lucruri: face armele mai eficiente și ajută la debarasarea deșeurilor care, altfel, nu se știe unde s-ar putea duce și ascunde. Pe scurt, au inventat o modalitate de a rezolva deșeurille și în același timp de a desăvârși monstruozitatea numită război.”

Statul, care ar trebui să protejeze cetățeanul, devine statul care se autoprotejează pentru a-și ascunde responsabilitățile. Dacă americanii au avut sindroamele lor de război, italienii au obținut și ei unul, numit „sindromul balcanic”, sintagmă ce, susține Giulia di Pietra, ascunde și o serie de morți suspecte de militari și civili italieni și asta nu în război, ci în misiuni de pace.

Care este situația în Serbia45 cu privire la urmările a ceea ce președintele Emil Constantinescu a considerat a fi necesar și legitim, iar grupul de intelectuali (printrecare și Andrei Gabriel Pleșu – ministrul Afacerilor Externe), un act de civilizație. Adică ale bombardamentului cu muniție cu uraniu sărăcit, efectuat de „cele mai civilizate state ale lumii”și menit să apere copiiiși adulții albanezi din Kosovo de un popor de „barbari”, adică de sârbi.

 

Prof. dr. Slobodan Čikarić, radiolog, președintele Societății Sârbe de Luptă împotriva Cancerului, declara46, printre altele: „Din 2001 până în 2010 am urmărit situația tumorilor maligne și am conluzionat că rata incidentelor (numărul de cazuri noi de cancer la un număr dat de persoane) a crescut cu 2% anual. În 2010, aceasta a fost cu 20% mai mare în raport cu cea din 2001. Această rată de de 2% a crescut de patru ori mai repede decât Germania, Suedia, Anglia, în vreme ce în S.U.A. a scăzut cu 0,6% anual.” Tot după afirmația prof. dr. S. Čikarić, rata mortalității provocate de tumorile malignea crescut cu 2,5% anual, astfel că în 2010 a fost cu 25% mai mare decât în 2001. Iar la tumori, leucemie și limfom, rata incidentelor și a mortalității a crescut puternic după anul 2006.

Serbia se află acum pe primul loc în Europa în ceea ce privește rata mortalității din cauza tumorilor maligne.

Opinia publică sârbească este împărțită în ceea ce privește raportul uraniu sărăcit– rata cancerului, în funcție de ceea ce-i oferă mass-media și așa-numiții formatori de opinie. Relativa47 stare de spirit a cetățenilor sârbi se poate întrevedea în comentariile la articolele despre cancer publicate on-line. Cei care susțin raportul sunt acuzația fi plătiți de Moscova, iar cei care-l combat, de către Occident. Numai că cifrele nu fac politică. O fac doar politicienii, jonglând cu cifrele. Pentru a pune punct speculațiilor, dar și bazându-se pe precedentul din Parlamentul italian, Parlamentul Serbiei a decis în 25 mai 2018 înființarea unei comisii parlamentare de cercetare a urmărilor bombardamentelor N.A.T.O., în 1999, asupra sănătății populației și a mediului înconjurător. Primul raport al acesteia va fi făcut public în 2020, însă, periodic, comisia va înștiința societatea cu privire la mersul cercetărilor.

În timpul agresiunii, N.A.T.O. a aruncat pe teritoriul Serbiei, deci înclusiv în Kosovo, proiectile și rachete conținând 15 tone de uraniu sărăcit care, în opinia prof. dr. Slobodan Čikarić, în urma exploziilor provocate, s-a transformat în oxid de uraniu, de dimensiuni nanoscopice. Curenții de aer au purtat acest praf în straturile mai înalte ale atmosferei și l-au împrăștiat în zona Balcanilor. Bulgarii și grecii,efectuând msurători în timpul agresiunii, respectiv în lunile martie, aprilie și mai 1999, au confirmat o creștere a radiațiilor cu 20-30%.

N.A.T.O. a bombardat cel mai mult districtul Pčinjski (sudul Serbiei) și Kosovo pentru că acolo au fost masate cele mai multe tancuri și blindate sârbești. Ori aliații din N.A.T.O., vrând să intre în Kosovo cu trupe terestre prin Albania, nu au reușit, cum nu au reușit nici prin Macedonia (actuala Macedonie de Nord). În Kosmet (denumirea sârbă pentru Kosovo și Metohia) erau staționate cele mai multe blindate ale armatei iugoslaveși N.A.T.O. a încercat să le scoatădin uz. De fapt, dacă vorbim de o armată iugoslavă, cel mai corect este să vorbim de armata sârbă, fiindcă nu doar că efectivele militare muntenegrene erau insignifiante, dar conducerea muntenegreană, în frunte cu ulterior cel mai longeviv președinte dintr-o fostă republică iugoslavă, Milo Đukanović, pe-atunci prim-ministru, a jucat rolul calului troian. Fapt dovedit cu ani mai târziu, când Muntenegrul a fost inclus în N.A.T.O. fără referendum, deci fără acceptul poporului muntenegrean, N.A.T.O. încălcându-și astfel propriile principii (și nu e prima încălcare, desigur).

Giuseppe Ciulla și Vittorio Romano, doi jurnaliști italieni de la serviciul public de radio și televiziune din Italia, La RAI, au publicat în 2010 cartea intitulată: Lupi nella nebbia.Kosovo: l’ONU ostaggiodi mafie e USA ( Jaca Book, Milano). În care, alături de o serie de clișee anti-sârbești, vor aborda și problema efectelor uraniului sărăcit asupra civililor albanezi, printre care și infertilitatea48. Subiect delicat, abordat și în interviul49 din 19 februarie 2008, cu titlul „L'indipendenza del Kosovo e la spaccatura dell'Europa”, luat de Giovanna Canzano lui Stefano Vernole, acesta din urmă va afirma deschis:

„Cu atât mai de mult ar trebui să fie clar și pentru cei care continuă să agite steagurile americane, care ar trebui să-și dea seama că în 1999 bombardamentele efectuate de S.U.A. în Kosovo și Metohia au fost mult mai intense în zona populată de albanezi. Unul dintre primele efecte ale uraniului sărăcit este sterilitatea, de fapt țelul NATO de a frâna prolificitatea puternică a grupului etnic albanez, pentru a controla mai bine Kosovo... Altfel decât independența!”

Nu este niciun secret faptul că zona cea mai puternic bombardată avea 70% tineri sub 30 de ani, consecință a politicii albaneze ca prin natalitate să dețină majoritatea și, astfel, să caute independența. Ponderea albanezilor kosovari în Kosovo a evoluatastfel: 1953 – 64 %, 1961 – 67 %, 1971 – 74 %, 1981 – 77,4 %. Potrivit recensământului populației din 1981, în Kosovo trăiau 1.584.440 de persoane, din care 1.226.736 de albanezi. În 1991, aceștia au refuzat să participe la recensământul oficial iugoslav, dar au organizat unul paralel, din care a rezultat că albanezii reprezintă în Kosovo 83% din populație. Rata fertilității în Kosovo50 a fost, la începutul anilor '90, de 3,59, atunci cea mai mare din Europa.Actualmente (2018) este de 1,66 (în România, 1,64). Desigur, se pune întrebarea: ce anume a determinat scăderea atât de mare a acesteia în 2018? Schimbarea politicii demografice a albanezilor kosovari după ruperea provinciei de Serbia, infertilitate datorată efectelor uraniului sărăcit sau emigrația?

Utilizarea uraniului sărăcit în scopuri militare a fost subiectul unei interpelări51 din data de 24 februarie 2014, în cadrulParlamentului European, din partea unui grup de 40 de europarlamentari (niciunuldin România), cu solicitare de „răspuns oral”.

„Uraniul sărăcit (DU) este un produs secundar radioactiv și toxic din punct de vedere chimic al procesului de îmbogățire a uraniului, al cărui nivel de radioactivitate crește cu timpul. Acesta este utilizat de mai multe state pentru munițiile perforante utilizate la tancuri, care armate și avioane. Este cunoscut faptul că șase state produc acest tip de arme și se consideră că circa 20 de state dețin asemenea arme în arsenalele lor. Munițiile DU se aprind, generând un fum ce include particule de oxid de uraniu, care prezintă un risc de inhalare pentru personalul civil și militar. Munițiile care nu nimeresc ținta pot contamina solul și pânza freatică. Cantități semnificative de muniții DU au fost folosite în Irak și în Balcani de către SUA și Regatul Unit (s.n.)

Există, în prezent, preocupări cu privire la potențiala utilizare a acestora în Afganistan. Vehiculele contaminate cu DU prezintă riscuri semnificative pentru colectorii de metal vechi și pentru copiii care adesea se joacă în interiorul acestora. Munițiile cu DU au fost utilizate în ciuda unor lacune considerabile în materie de date în ce privește comportamentul de mediu al DU, pericolele chimice și radiologice pe care le reprezintă, nivelul de contaminare care poate apărea în diferite situații și, lucrul cel mai important, măsura în care populațiile civile pot fi expuse la resturi de DU. Parlamentul a chestionat și s-a opus în mod constantutilizării munițiilor DU de mai mult de un deceniu.În cadrul AdunăriiGenerale a Organizației Națiunilor Unite au crescut preocupările privind utilizarea munițiilor DU, o a cincea rezoluție pe această temă urmând a fi depusă în octombrie 2014. În unele zone din Irak, formele de cancer și defectele congenitale la copii au crescut în mod exponențial, până la punctul în care femeilenu-și mai doresccopii (s.n.). În sensul celor de mai sus, ar putea Comisia să specifice:

1.  Ce măsuri au fost adoptate până în prezent pentru a promova restricțiile și/sau interdicțiile privind utilizarea munițiilor cu DU în statele membre și pentrua demonstra calități de lider pe această temă la nivel internațional?

2.   Ce eforturi au fost întreprinse în vederea elaborării unei poziții comune ale UE în favoarea interzicerii utilizării munițiilor cu DU?

3.  Ce sprijin este UE în măsură să furnizeze pentru a sprijini guvernul Irakului într-o mai bună gestionare a patrimoniului de DU în țară?

4.   DU este doar una din multele substanțe periculoase utilizate în munițiile convenționale care au potențialul de a influența sănătatea persoanelor civile. În sensul poziției de lider în ce privește regulamentele în materie de produse chimice, UE va sprijini Comisia în cercetările privind impactul acestor resturi chimice asupra populației civile?”

Deci se recunoaște încă o dată, în public, și aceasta de către aleși ai europenilor, pericolul utilizării uraniului sărăcit. Însă fără efect. N.A.T.O., brațul înarmat al companiilor transnaționale, își poate continua nestingherit „asistența umanitară” de-a lungul și de-a latul Terrei.

Iar „...așa-zisa «comunitatea internațională» nu este altceva decât un grup de state puternice care se folosesc organismele internaționale absolut neputincioase în fața ofensivei strategice economice financiare și militare a superputerilor, iar acest grup fie a reacționat mult prea târziu (iar atunci când a făcut-os-a văzut atâtlipsa unei abordăriunitare, cât și lipsa unei soluții de substanță), fie a așteptat momentul cel mai prielnic pentru a se implementa52”.

În 8 martie 2019, de Ziua Internațională a Femeii, la Liceul „Bora Stanković” din Vranje (Serbia), trei militari americani (doi bărbați și o femeie) din cadrul Ohio National Guard (S.U.A.), îmbrăcați cu haine militare, le-au vorbit53 elevilor sârbi despre munca umanitară pe care o desfășoară și despre misiunile lor umanitare...

Sârbii nu au fost învinși de N.A.T.O., ci de coloana a cincea. Iar sindromul Stockholm54 a început să-și facă de cap...

Dușan Baiski pentru ActiveNews 

Bibliografie:

Documente:

Health and Environmental Consequences of Depleted Uranium Use in the U.S. Army, U.S. Army Environmental Policy Institute, June 1995.

United Nations Environment Programme and United Nations Centre for Human Settlements (Habitat), The Kosovo Conflict – Consequences for the Environment & Human Settlements, wedocs.unep.org, 1999.

United Nations Environment Programme, Depleted Uraniumin Kosovo Post-Conflict Environmental Assessment, postconflict.unep.ch, 2001.

Delegația Permanentă a României la NATO, Balcaniide Vest - KFOR, nato.mae.ro.

Relazione al presidente del Senato ai sensi dell’articolo 2 della deliberazione del senato dell’11 ottobre 2006 sulle risultanze dell’inchiesta svolta dalla commissione, www.senato.it.

Stenograma intervenției deputatului Petru Țurleaîn cadrul ședinței Camerei Deputaților din 23 martie 1999

ICTY: An insidelook into Milosevic's health and supportnetwork, wikileaks.org, 12 noiembrie 2013. Întrebări parlamentare, Subiect: Utilizareauraniului sărăcit în scopuri militare, 27 februarie 2014,


www.europarl.europa.eu.

Institut za zaštitu zdravlja Srbije „Dr Milan Jovanovi Batut” – Centar za prevenciju i kontrolu nezaraznih oboljenja, Registar za rak u Centralnoj Srbiji, Izveštaj br.15, Incidencija i mortalitet od raka u Centralnoj Srbiji, 2013, www.batut.org.rs, Beograd, 2015.

NOTE

1 În limba sârbă: „Milosrdni anđeo”. Nu se cunoaște cu exactitate data apariției acestei sintagme. Se presupune că i-ar aparține președintelui R.P. China de atunci Jiang Zemin, după bombardarea Ambasadei R.P. China de la Belgrad. La fel cum se presupune că aparține propagandei sârbe, care a etichetat astfel toate operațiunile militare din 1999. În 1998, în Kosovo a intrat un convoi britanic cu ajutoare umanitare, denumit de mass-media „Operațiunea Îngerul” (de la originalul britanic „Operation Angel's mission of mercy” (BBC). Vezi: www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/52258/poreklo-imena-milosrdni-andjeo.html (Verificat: 10.03.2019).

2 S.U.A. au construit în sud-estul Provinciei Kosovo, într-o zonă deloc atinsă de bombe cu uraniu sărăcit, cea mai mare bază militară a lor din Balcani: Bondsteel („legătura de oțel”). Există suspiciuni că aici și-a continuat C.I.A. torturile în stilul „Guantanamo”. Vezi: www.abc.net.au/news/2005-11-27/us-denies-guantanamo-style-prison- in-kosovo/749280 (Verificat: 12.03.2019).

3 Extras din articolul „Foreign Affairs; Stop the Music”, www.nytimes.com/1999/04/23/opinion/foreign- affairs-stop-the-music.html(verificat: 10.03.2019), scris de Thomas L. Friedman, editorialist la „The New York Times”. A primit de trei ori Premiul Pulitzer (1983, 1988, 2003). Pentru articolul citat, T. L. Friedman nu a fost acuzat de incitare la genocid, spre deosebire de germanul Julius Streicher, fondatorul, proprietarul și editorul săptămânalului „Der Stürmer”, care a devenit principalul organ de propagandă antisemită nazistă din Al treilea Reich. Streicher fost acuzat, judecat și condamnat la moarte în primul proces de la Nürnberg, devenind astfel prima persoană din mass- media găsită vinovată de crime împotriva umanității.

4 Vezi stenograma intervenției deputatului Petru Țurlea în cadrul ședinței Camerei Deputaților din 23 martie 1999. „Nu mă pot opri, ca istoric, să nu fac o comparație: în aprilie 1941 a fost invadată Iugoslavia de către Germania fascistă și de către Italia musoliniană. Invadatorii, pentru a căpăta o anumită legitimitate istorică, au invitat Ungaria și România, state vecine cu Iugoslavia, să participe la invazie și să cotropească o parte din teritoriul sârbilor. Ungaria a acceptat acestlucru, România a refuzat. Ion Antonescu nu a acceptat să facă un asemenea act ilogic, dovedind a fi un mare patriot. În cazul domnului Emil Constantinescu nu putem vorbi de patriotism, ci de inconștiență.” Vezi www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=3021&idm=1,16&idl=1&prn=1 (Verificat: 6.03.2019).

5 Revista „22”, nr. 16 (478), 20-26 aprilie 1999.

6 wikileaks.org/plusd/cables/03THEHAGUE2835_a.html (Verificat: 6.03.2019).

7 stiri.tvr.ro/tribunalul-penal-interna--ional-pentru-fosta-iugoslavie---i-a-incheiat-activitatea--a-func--ionat- 24-de-ani---i-a-condamnat-90-de-persoane_826339.html#view (Verificat: 6.03.2019).

8  www.researchgate.net/publication/263890814_Health_and_Environmental_Consequences_of_De- pleted_Uranium_Use_in_the_US_Army (Verificat: 6.03.2019).

9 edition.cnn.com/2001/WORLD/europe/01/13/balkans.uranium.02/index.html (Verificat: 13.03.2019).

10 Health and Environmental Consequences of DepletedUranium Use in the U.S. Army, U.S. Army Environmental Plicy Institute, iunie 1995. Vezi www.researchgate.net/publication/263890814_Health_and_Environmental_Consequences_of_Depleted_Ura nium_Use_in_the_US_Army (Verificat: 6.03.2019).

11 Uraniul nu este solubil, dar particulele foartemici, sub 20 μm, vor forma oxizi hidratati de uraniu, care vor fi dizolvați gradual de ploaie în ioni U22+, fiind ulterior transportați în adâncima solului. Vezi: www.actrus.ro/reviste/3_4_2002/r28.pdf (Verificat: 12.03.2019).

12 Operațiunea militară „Furtună în deșert” a fost declanșată la 3 ianuarie 1991 împotriva Irakului pe motiv că a agresat Kuweitul, principala componentă armată aerianăfiind asigurată de către S.U.A.

13 Procuror generalal S.U.A. până la sfârșitul administrației Johnson în ianuarie 1969. A jucat un rol important în agenda acesteia privind drepturile civile, inclusiv supravegherea redactării Legii drepturilor civile din 1968. Vezi: www.justice.gov/enrd/ramsey-clark (Verificat: 13.03.2019). A nu se confunda cu generalul american Wesley Clark, cel care acomandat Operațiunea Forțelor Aliate în agresiunea N.A.T.O. asupra Iugoslaviei în 1999.

14 Vezi iacenter.org/warcrime/indictmt.htm (Verificat: 13.03.2019).

15 iacenter.org/warcrime/wct2000.htm (Verificat: 13.03.2019).

16 www.publichealth.va.gov/exposures/depleted_uranium/ (Accesat la: 6.03.2019).

17 http://wedocs.unep.org/bitstream/handle/20.500.11822/8433/- The%20Kosovo%20Conflict%20Consequences%20for%20the%20Environment%20%26%20Human%20Settlemen ts-1999378.pdf?sequence=3&isAllowed=y

18  dijaspora.files.wordpress.com/2013/04/ekskluzivno-americki-novinar-obelodanio-sakriveni-izvestaj.pdf (Verificat: 11.03.2019).

19 Misiunea UNEP / UNCHS pentru Balcani, înființată la 7 mai 1999 pentru a colecta și evalua informații în domenii-cheie: apă, produse chimice, deșeuri periculoase, producție mai curată în industrie, infrastructură urbană și reabilitarea și relocarea așezărilor umane.

20 The Kosovo Conflict – Consequences for the Environment & Human Settlements, p. 11.

21 „Alianța Nord-Atlantică desfășoară în Balcani operațiunea de menținere a păcii KFOR, lansată în 1999, în baza Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al O.N.U. KFOR contribuie, de asemenea, la implementarea Acordului Tehnico-Militar dintre N.A.T.O. și fosta Republică Federală a Iugoslaviei (Serbia și Muntenegru), semnat la 9 iunie 1999. În prezent, KFOR dispune de aprox. 9.865 de militari, din 20 de state aliate și 8 state partenere. Principalele responsabilități ale KFOR sunt de a asigura un mediu sigur și stabil și a libertății de mișcare pe tot cuprinsul Kosovo. Alianța conlucrează îndeaproape cu Misiunea U.E. în Kosovo – EULEX – în îndeplinirea acestor responsabilități.” Vezi: nato.mae.ro/node/401. (Verificat: 10.03.2019).

22 www.pecat.co.rs/2010/07/tihi-atomski-rat-protiv-srbije/ (Verificat: 8.03.2019).

23 Substanță azotată provenind din degradarea creatinei, constituent al țesutului muscular.Concentrația normală este de aproximativ 62-115 micromoli pe litru (7-13 miligrame pe litru), creatinina este eliminată prin rinichi în urină (creșterea nivelului de creatinină în sânge indică o eventuală insuficiență renală). Vezi www.csid.ro/dictionar- medical/creatinina-11529733 (Verificat: 8.03.2019).

24 Metal din seria actinidelor, cu cea mai mare masă atomică dintre toate elementele naturale.

25 Gheorghe Văduva, Ultimul amurg – Epilog pe rug, ISBN 978-973-0-19254-4, București, 2015, p. 345.

26 Health..., p. 68.

27 www.antiwar.com/spain1.html.

28 Până la pensionare a lucrat în calitate de colaborator științific pentru Institututul TehnicMilitar din Belgrad.Soțul ei, MirkoLukić, a decedatîn 2003, fiind victimă a carcinomului la plămâni, cauzatde uraniul sărăcit în timp ce evalua pagubele provocate de bombardamentele N.A.T.O. Vezi: www.pecat.co.rs/2010/07/tihi-atomski-rat-protiv- srbije/ (Verificat: 11.03.2019).

29 www.vestinet.rs/tema-dana/o-ovome-ne-smeju-svi-da-govore-istina-o-biolosko-hemijskom- bombardovanju-1999-godine. (Verificat: 11.03.2019).

 

30 postconflict.unep.ch/publications/uranium.pdf (Verificat: 11.03.2019).

31 International AtomicEnergy Agency – Agenția Internațională pentru Energie Atomică, înființată în 1957, sub egida O.N.U.

32 Organizația Mondială a Sănătății.

33Depleted Uraniumin Kosovo Post-Conflict Environmental Assessment, p. 5.

34 Alexei Grigorievici Stahanov, minerul sovietic care a depășit de șapte ori norma de lucru, în 1935. Vezi: revista22.ro/opinii/armand-gosu/stahanov-i-micarea-stahanovist (Verificat: 13.03.2019).

35 www.actrus.ro/reviste/3_4_2002/r28.pdf.  www.actrus.ro este site-ul official al Academiei Forțelor Terestre

„Nicolae Bălcescu” din Sibiu. (Verificat: 12.03.2019).

 

 

36 Deci la șapte ani și jumătate după Operation Deliberate Force din Bosnia și Herțegovina din 1994, timp necesar pentruconstatarea efectivă a diferitelor forme de cancer.

37 Deci la șapte ani și jumătate după agresiunea N.A.T.O. din 1999 asupra Iugoslaviei, timp necesar pentruconstatarea efectivă a diferitelor forme de cancer.

38 „Acesta a fost timpul când s-a finalizat procesullatent pentru leucemieși limfoame în raport cu bombardamentele”, șapte ani și jumătate. Este perioada latentădintre momentul acțiuniiagentului cancerigen până la manifestarea clinică a tumorii”– a declarat în 2017 prof. dr. Slobodan Čikarić,președintele Societății Sârbe de Luptă împotriva Cancerului (vezi mondo.rs/a977822/Info/Drustvo/NATO-bombardovanje-1999.-godine-osiromaseni- uranijum-Slobodan-Cikaric.html. (Accesatla 6.03.2019).

39 www.senato.it/documenti/repository/commissioni/uranio15/relazione_finale.pdf (Verificat: 6.03.2019).

40 Ibidem.

 

 

41 Vezi Asociația Victimelor Uraniului, inchiestauranio.blogspot.com/2008/03/commenti-alla-relazione- della.html, accesat la 6.03.2019.

42Ibidem.

43 www.anavafaf.com/uranio/gen_2008.pdf (Accesat la: 6.03.2019).

44 Uranio Impoverito – La verità, Giulia di Pietra intervievista: Falco Accame; Malatempora, Roma, 2006. Este bazată pe o bibliografie cuprinzătoare. Se poate descărca gratuitde pe site-urile: www.scribd.com și inchiestauranio.blogspot.com (Accesate: 6.03.2019).

 

 

45 Date exacte din așa-zisa Republică Kosova nu sunt accesibile, deși această provincie a a fost cea mai intens bombardată cu muniție conținând uraniu sărăcit. Ca atare, nu au putut fi luate în calcul de specialiștii sârbi.

46 mondo.rs/a977822/Info/Drustvo/NATO-bombardovanje-1999.-godine-osiromaseni-uranijum-Slobodan-

Cikaric.html (Verificat: 6.03.2019).

47 Articolele sunt doar factorul declanșator. Lupta ideatică, de interese, marea manipulare etc., toate acestea se regăsesc în așa-zisele comentarii. Forumul digital, vocea poporului, democrația participativă etc. au devenit goale de conținut. Dar este clar că o pot face și o fac persoane și servicii interesate să manipuleze opinia publică, oferind astfel comentariilor o falsă identitate și o direcție dorită.

 

48 www.eurasia-rivista.com/g-ciulla-v-romano-lupi-nella-nebbia-kosovo-lonu-ostaggio-di-mafie-e-usa/

(Verificat: 8.03.2019).

49 giovannacanzano-interviste.blogspot.com/2017/03/stefano-vernole.htmlhttp://giovannacanzano-interviste.blogspot.com/2017/03/stefano-vernole.html (Verificat: 8.03.2019).

52 Gheorghe Văduva,Ultimul amurg – Epilog pe rug, ISBN 978-973-0-19254-4, București, 2015, p. 483.

53 www.telegraf.rs/vesti/srbija/3040422-americki-vojnici-drzali-predavanje-u-vranjskoj-gimnaziji...

54 Răspuns psihologic în care un captiv începe să se identifice îndeaproape cu agresorii săi, precum și cu agendași cererile acestora.Vezi: www.britannica.com/science/Stockholm-syndrome (Verificat: 13.03.2019). 2006.


Cărți:

Uranio Impoverito – La verità, Giulia di Pietra intervievista: Falco Accame; Malatempora, Roma, Gheorghe Văduva,Ultimul amurg – Epilog pe rug, ISBN 978-973-0-19254-4, București, 2015.


Studii:

Lect. univ. dr. SimonaMiclăuș, stud. plt. maj. Călin Gava, Utilizarea uraniului sărăcit în conflictele militare și consecințele biologice, www.actrus.ro.1999.


Articole:

Să spunem apăsat care este interesul pe termen lung al României, „22”, nr. 16 (478), 20-26 aprilie 1999

US denies Guantanamo-style prison in Kosovo,www.abc.net.au, 27 noiembrie 2005. Thomas L. Friedman, Foreign Affairs; Stop the Music, www.nytimes.com, 23 aprilie 1999. Poreklo imena "Milosrdni anđeo", www.rts.rs, 26 martie2009

Chris Floyd, Clinton's Long War in Serbia Rages On, pacificfreepress.com, 26 martie 2009.

Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie și-a încheiat activitatea. A funcționat 24 de ani și a condamnat 90 de persoane, stiri.tvr.ro, 29 decembrie 2017.

Commenti alla relazione della Commissione Uranio, inchiestauranio.blogspot.com,13 martie 2008. Public Health, Depleted Uranium, U.S. Department of Veterans Affairs, www.publichealth.va.gov. Pia DiGuida, In ricordo di Emilio, www.anavafaf.com, 18 ianuarie 2008.

Jose Luis Morales,Spanish Pilots Admit NATO Attacked CivilianTargets, www.antiwar.com, 1999.

Biljana Diković, interviu cu Mirjana Anđelković Lukić,O ovome ne smeju svi da govore: Istina o biološko-hemijskom bombardovanju 1999. godine!, www.vestinet.rs, 25 martie 2017.

Dragan Mraović, Tihi atomski rat protiv Srbije, www.pecat.co.rs, 12 iulie 2010. MirelaGruia, Creatinina, www.csid.ro.

Lana Stošić, Da li nas ubija uranijumiz NATO bombi?, mondo.rs, 30 ianuarie 2017.

Giovanna Canzano intervista Stefano Vernole, L'indipendenza del Kosovo e la spaccatura dell'Europa, 19 februarie 2008, giovannacanzano-interviste.blogspot.com.

Branislav Radivojša, Stopa rađanja na Kosovu u evropskom proseku, u Albaniji još niža, 14 august 2018, www.politika.rs.

Američki vojnici držali predavanjeu vranjskoj gimnaziji, a onda je Nikola ustao i počeo da priča o ratu: Sve o "incidentu i aplauzu" na ovom času, 10 martie 2019, www.telegraf.rs.