ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


5 iunie 1984, Sfântu Gheorghe, Covasna. Zi toridă. Orele prânzului. Statuia lui Mihai Viteazu Întregitorul strălucește în soare. Creație a sculptorului bucureștean Gir Rădulescu, grupul statuar impozant fusese inaugurat cu doi ani în urmă chiar de către președintele statului, Nicolae Ceaușescu.

În miezul zilei, pe soclul în trepte de marmură, un pachet. Stingher. Un copil, curios, se apropie de el. Se apleacă și încearcă să-l deschidă. În secunda următoare, mâna dreaptă, desprinsă de corp, îi va zbura 20 de metri în aer, picioarele i se retează, labele se pulverizează, trupul semi-carbonizat izbește marmura cu putere odată cu ploaia de fragmente de carne și rămășițe de marmură în zgomotul puternic al unei explozii asurzitoare dublat de cel provocat de geamurile tuturor magazinelor din jur făcute țăndări. Jánoska Vaszi nu mai e.

Anul trecut, extremiștii maghiari din UDMR, în reaua lor tradiție de a falsifica adevărul, i-au ridicat victimei teroriștilor o statuie în proximitatea grupului statuar al Întregitorului, care le stă în gât. Potrivit surselor locale care au participat la inaugurare, primarul Árpád Antal și compania maghiară de făcut zgomote au sugerat că atentatul terorist ar fi fost pus la cale de Securitate și că bietul copil maghiar este o „victimă a regimului comunist”. Chiar așa să fie? A regimului comunist de la noi sau de la Budapesta? N-ar trebui cumva dusă statuia în fața Parlamentului Ungariei revanșarde sau mai degrabă la intrarea în sediul serviciilor secrete ungare? Care este adevărul?

ActiveNews a stat de vorbă cu ultimul martor în viață al acelui moment, unul din cei care trebuiau să devină țintele vii ale actului terorist al extremiștilor maghiari, cu conexiuni de la Budapesta până în sferele CC al PCR.

În exclusivitate și în premieră națională vă prezentam aici personalitatea-surpriză și mărturia sa video:

Este vorba de generalul maior în retragere, scriitorul Radu Theodoru, care a fost acolo, împreună cu președintele Uniunii Scriitorilor din România, regretatul D. R. Popescu, și o delegație întreagă de scriitori.

Ei urmau să fie țintele atentatului.

Delegația scriitorilor, aflată într-un tur al Transilvaniei, urma să depună o coroană de flori la monumentul lui Mihai Viteazul, cu puțin timp înainte de detonarea accidentală a dispozitivului compus dintr-un mecanism cu ceas, percutor mecanic, capsă detonantă și explozibil.

La 4 iunie se împlineau 64 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.

Ancheta Securității a stabilit că materialul explozibil care a ucis copilul de 11 ani și a provocat distrugeri Monumentului lui Mihai Viteazul nu era fabricat în țară. Victima maghiară prezentată de UDMR ca o „victimă a regimului comunist” a fost ucisă de teroriști maghiari din țară și din Ungaria.

Serviciile de informații românești au încercat timp de mai multe luni să descâlcească toate firele afacerii cu nume de cod Acțiunea PACHETUL, după cum stau dovadă documentele ajunse acum la CNSAS (două file în baza articolului).

Un capăt al firului pe care au scăpat din țară o parte din membrii rețelei care a acționat la Sfântu Gheorghe a indicat Budapesta. Celălalt capăt a dus până la un fost membru al CC al PCR, Karoly Kiraly, unde s-a oprit. Decedat la Budapesta în noiembrie 2021, fostul grangur comunist a fost membru fondator al UDMR în decembrie 1989.

Conform anchetelor jurnalistului Dorin Suciu, tensiunile interetnice din Târgu-Mureș din martie 1990 au fost amorsate de acțiunile pseudo disidentului Károly Király, fost absolvent al Școlii Centrale a Comsomolului din Moscova (1957):

Fost prim-secretar PCR Covasna, membru supleant al CPEx, membru al CC al PCR, Károly Király își pierde funcțiile în anii '70 în urma unui scandal sexual. Marginalizat, este contactat de serviciile de informații ungare care reușesc să îi creeze o aură o aură de oponent al regimului Ceaușescu. În această calitate, Király încearcă să mondializeze problema Transilvaniei. În 1981 adresează un memoriu atât Organizației Națiunilor Unite, cât și Conferinței de Pace și Securitate în Europa de la Paris, în care se cerea înființarea Republicii Socialiste Transilvania în cadrul comunității statelor socialiste!

La data de 26 decembrie 1989 Károly Király elaborează – împreună cu alții – la Târgu-Mureș un document prin care solicită autonomia maghiarilor din Transilvania, drepturi colective etc. La 27 decembrie îi înmânează la București lui Ion Iliescu documentul în limba maghiară, iar acesta, care dorea/spera controlul asupra comunității maghiare prin Király, îl numește, la 9 ianuarie 1990, pe fostul prim-secretar PCR Covasna, membru supleant al CPEx și membru al CC al PCR ca prim-vicepreședintele al CFSN, omul numărul doi în puterea provizorie!

În această calitate, Károly Király desființează CFSN Târgu-Mureș (care era constituit în consens la paritate între români și maghiari) și construiește un nou CFSN format în majoritate de 57% din maghiari. Mulți dintre ei aveau reputație iredentistă sau revizionistă. Împreună cu aceștia, Király va începe o serie de acțiuni, de la înființarea unor sindicate pe criterii etnice, la provocarea crizei separării școlilor, scindarea pe criterii etnice a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) și profanarea monumentelor românești, totul culminând cu violentele ciocniri din 20 martie 1990, conchide jurnalistul veteran la rândul lui martor al evenimentelor de la Târgu Mureș.

Dezvăluirile de-abia de-acum încep...

FILMAREA CU MĂRTURIA GENERALULUI RADU THEODORU:

RUMBLE: YOUTUBE:

File din Dosarul Cazului PACHETUL, de la Securitate, acum la CNSAS: