ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Camerei Reprezentanților din SUA pentru relațiile cu China i-a notificat pe Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, secretarul Apărării, Lloyd Austin, și secretarul Comerțului, Gina Raimondo, că partenerul Pfizer în producerea vaccinului ARNm COVID-19, gigantului farmaceutic global WuXi, are legături cu Partidul Comunist Chinez (PCC) și cu armata Chinei și amenință securitatea națională a SUA.

Scrisoarea, datată 12 februarie, obținută de Reuters, semnată de președintele republican al Comisiei, Mike Gallagher, și de copreședintele democrat Raja Krishnamoorthi, precum și de senatorii Gary Peters și Bill Hagerty, constituie cel mai recent efort al Congresului de a evidenția ceea ce consideră a fi riscurile reprezentate de lideri ai companiilor chineze de biotehnologie.

Congresul a introdus o legislație care restricționează furnizorii de servicii medicale finanțați la nivel federal să permită companiilor din China BGI Group, WuXi AppTec și altor firme de biotehnologie să obțină informații genetice despre americani.

Cei patru parlamentari – citând documente publice ale guvernului chinez, site-uri ale universităților chineze și articole de presă – au subliniat ceea ce au numit a fi legături militare clare ale WuXi AppTec, precum și sprijinul pentru politicile Chinei în Xinjiang, o regiune în care Washingtonul a acuzat Beijingul că a comis genocid împotriva minorităților musulmane.

Ei au spus că WuXi AppTec a primit investiții de la numeroase fonduri PLA (Armata de Eliberare a Poporului), printre care de la Fondul de investiții în Titluri de valoare hibride pentru integrare militară-civilă AVIC.

De asemenea, ei au citat un CV al CEO-ului WuXi Biologics, Chen Zhisheng, postat în 2018 pe un site al Universității Tsinghua, care l-a menționat ca profesor invitat la Academia chineză de Științe Medicale Militare, care, în 2021, a fost adăugată pe lista Departamentului de Comerț pentru controlul exporturilor.

„Având în vedere legăturile clare ale WuXi AppTec cu PCC și PLA și rolul său probabil în favorizarea genocidului din Xinjiang, îndemnăm departamentele voastre să ia în considerare includerea WuXi AppTec și a filialelor sale pe listele de control”, au spus ei în scrisoare, în care cer sancțiuni și restricții.

„WuXi AppTec și WuXi Biologics și-au ascuns legăturile cu PCC și PLA și, drept urmare, se integrează rapid în lanțurile de aprovizionare ale SUA prin semnarea de acorduri cu entități biotehnologice importante din SUA”, au scris parlamentarii.

Cele două companii au menționat ca parteneri companiile Pfizer, AstraZeneca, GlaxoSmithKline și laboratoare naționale din SUA.

Potrivit jurnalistei Karen Kingston, pe 25 ianuarie 2024, reprezentantul Mike Gallagher a prezentat Congresului Legea BIOSECURE, care ar interzice ca guvernul SUA să finanțeze companii chineze de biotehnologie care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. 

Companiile chineze de biotehnologie sunt obligate să împărtășească cu PCC și armata Chinei date genetice și tehnologii de editare genetică. Acestor companii li se poate ordona să coordoneze colectarea de date genetice de la adulți și copii din SUA și apoi să desfășoare arme biologice țintite genetic asupra populației SUA prin articole importate, precum „teste de diagnostic” invazive, „vaccinuri ARNm”, „agenți de curățare” pulverizați în aer și chiar alimente importate

Pe site-ul lor, WuXi Biologics se laudă cu relația lor cu companiile americane de biotehnologie și cu Big Pharma, inclusiv cu Pfizer, cum a raportat The Kingston Report pe 8 decembrie 2023.