ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul colonel SRI cu atribuții speciale Daniel Dragomir, însărcinat și cu o operațiune extraordinară de monitorizare a procurorului Laura Codruța Kovesi, a declarat, într-o emisiune televizată din 2017, că nu va face publice numele acoperiților din presă, însă i-a nominalizat pe jurnaliștii Dan Tapalagă, Dan Turturică și Sorina Matei ca fiind printre cei pe care i-a văzut la biroul lui Florian Coldea. Alături de aceștia a adăugat-o și pe Anca Grădinaru de la Europa FM, specializată pe imaginea Laurei Codruța Kovesi.

Daniel Dragomir a fost și adjunct al prim-adjunctului SRI Florian Coldea, acuzat și cercetat de DNA pentru corupție la cel mai înalt nivel și documentat chiar de foștii săi subalterni din SRI. Dragomir mai afirma de altfel că Coldea a vrut să schimbe denumirea SRI în aceea de SRL, al lui, personal. Situația SRI este și azi într-o negură având în vedere că de aproape un an este fără conducere civilă în contextul în care această cerință ținea de așa-zisa reformă a structurilor de securitate ex-comuniste. Speculațiile pe piața de informații cu privire la Operațiunea Anti-Coldea (OAC), în contextul în care afacerile murdare ale securistului repetent erau arhi-cunoscute de toate structurile specializate ale României, aliaților NATO și nu numai, sunt că americanii doresc să îndepărteze de la prezidențiale posibila candidatura a basketbalistei cu breton și frunte a la Monica Macovei. Pentru a pune pe cine?, urmează să vedem în continuare, după alegerile locale...

Gazeta de Cluj a reprodus în 2017 declarațiile ofițerului special Daniel Dragomir făcute la Antena 3 sub titlul „Ziariștii Tapalagă, Turturică și Matei îi toceau lui Coldea preșul de la ușă”:

„Persoanele din media erau uneltele lui Coldea. Perioada 2012 a fost un an de fierbere. Atunci eu am văzut personal intrând sau ieșind mai mulți oameni din media (n.r.: în biroul lui Florian Coldea, prim-adjunct SRI), despre natura discuțiilor purtate nu știu, dar i-am văzut. A fost o perioadă agitată. Încep prin a vă spune trei nume. Unul este Dan Turturică, știu și filiera pe care a ajuns la Coldea. Apoi Dan Tapalagă și Sorina Matei. La ea aș face o mențiune. S-a discutat despre ea în cercurile restrânse, dădea dovadă de independență și nesupunere față de multe din comandamentele pe care le avea, poate de aceea spune azi anumite chestiuni în anumite domenii.”, afirma Dragomir.

„Eu nu spun că sunt ofițeri acoperiți, dar i-am văzut intrând sau ieșind de la generalul Coldea. Ei mergeau la Coldea pentru ce? Pentru a discuta chestiuni de siguranță națională? Pentru a sprijini siguranța cetățeanului? Nu cred! Acești oameni primeau rechizitorii., a mai declarat colonelul Daniel Dragomir, la Antena 3, potrivit Flux24.

Operativul a folosit termenul de „culoar media” pentru a explica sistemul. La Mineriada din iunie 1990, studenții arestați erau trecuți printr-un culoar de soldați și mineri care îi loveau cu orice și oriunde de la un capăt la altul.

„Culoar media este modalitatea în care se acționa. Se acționa concomitent, punerea unei persoane pe culoarul Justiției era aceeași cu punerea pe culoarul media. Unii inculpați audiați, pe surse media începea să se spună despre ei că sunt ”dușmanul poporului”. Cei care trec prin culoar și sunt loviti prin toate părțile, așa se întâmpla în culoarul media. Și în momentul în care intri pe acest canal începi să fii lovit, aceste culoare media aduc distrugerea destinului unui om, viața, prietenii, familia”, a mai spus Dragomir.

Fostul șef din SRI spune că rolul jurnaliștilor apropiați de sistem era de a influența opinia publică.

„Hotnews, România Libera, Digi 24, aceste instituții media aș propune să treacă pe siglă o chestiune: Obiectiv protejat de SRL Coldea. Aceste instituții nu numai că au fost utilizate în scopul uneltirii, ci și protejate în timp. Aceste culoare media trebuie să se închidă pentru că put a mizeria acestor ani. E plin pământul de mizerie și de abuz”, a mai declarat Dragomir, la Antena 3.

Dragomir a mai nominalizat-o și pe jurnalista Anca Grădinaru de la Europa FM, specializată în crearea unei imagini bune Laurei Codrța Kovesi, despre care a afirmat că i-a fost prezentată de Florian Coldea, în urmă cu mai mulți ani, în momentul realizării unui interviu, ca fiind „o persoană care sprijină Serviciul”.

Jurnalista Anca Grădinaru, actualmente la Radio Europa FM, și care în 2009 a realizat un reportaj laudativ despre SRI la Antena 3, a fost unul din jurnaliștii apropiați de fostul prim adjunct al SRI, generalul Florian Coldea, a mai  spus fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, care a fost adjunctul lui Coldea.

„Generalul Coldea mi-a transmis că Anca Grădinaru, care a lucrat la Antena, este una dintre persoanele care sprijină serviciul. Când mă refer la perioada de final a generalului Coldea fac o distincție față de ceea există azi, acum se aplică lucruri de sanare și curățare, care mă bucură. V-aș propune să folosim următoarea sintagmă să folosim SRL Coldea în loc de SRI Coldea, a transformat serviciul într-un SRL, l-a folosit în beneficiu personal”, a mai susținut ofițerul SRI în retragere.

Răspunsul SRI: „Utilizăm surse secrete umane, inclusiv acoperite, în toate domeniile de interes pentru siguranța națională”

Drept replică, Serviciul Român de Informații a răspuns atunci acuzațiilor publice ale colonelului Dragomir fără a infirma că are acoperiți în presă.

„SRI a afirmat public în repetate rânduri că serviciul de informații se comportă după aceleași norme ale muncii de informații ca toate serviciile partenere, utilizând surse secrete umane, inclusiv acoperite, în toate domeniile de interes pentru siguranța națională, cu stricta respectare a legii”, se arăta în răspunsul SRI.

„Cum era pe canapeaua lui Coldea?” 

După un atac la beregată al lui Tapalagă, fostul adjunct al lui Coldea i-a răspuns relaxat:

„Domnul Tapalaga pare a fi foarte nervos. Eu nu l-am facut securist. Am explicat si voi detalia cum a fost unealta SRL – Coldea. De ce este nervos? Din motive de SIPA, din motive de ANAF? Nici nu mai suntem in anul 2016 cand primul ministru chema la o „informala” un numar de firme si le cerea sa „ajute” Hotnews.Ca si in cazul PFA – Kovesi domnul Tapalaga nu raspunde la o intrebare simpla. A fost sau nu la Coldea? Nu e nicio rusine domnule Tapalaga, ma puteti face in toate felurile, dar iesiti in fata ca un barbat si spuneti: Cum era pe canapeaua lui Coldea?”, a scris pe Facebook Daniel Dragomir.

Ei, deci cum rămâne cu „deontologii” de servicii, adânc aplecați pentru a scobi corupția în găurile ei cele mai adânci, la capătul cărora se află chiar serviciul privat Coldea SRL?