ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Raportul privind situația vaccinurilor anti-Covid achiziționate sau în curs de achiziționare arată cel mai mare jaf din bugetul țării. Astfel, pe lângă cantitățile uriașe și sumele enorme pe care trebuie să le plătească România, lipsesc vaccinuri în valoare de 20 milioane de euro. Guvernul Cîțu a cumpărat anul trecut 32 milioane de doze, din care a folosit doar 16,7 milioane, urmând să mai cumpere alte 50 milioane de doze.

România mai are de plătit 105 milioane de euro pentru facturile restante la vaccinuri anti-Covid din 2021. Peste acestea, pentru cele 50 milioane de doze contractate în 2022-2023, trebuie să achite nu mai puțin de un miliard de euro, vaccinuri pe care nu le mai folosește nimeni. Guvernul Cîțu s-a angajat, prin contract, să cumpere o cantitate uriașă de vaccinuri, fără niciun fel de justificare, falimentând, efectiv, țara, și înglodând-o în datorii care vor fi imposibil de achitat. În ultima strategie de vaccinare a lui Cîțu, acesta calcula un necesar de 23 de milioane de vaccinuri pentru un target de 90% populație de peste 12 ani vaccinată, inclusiv cu doza booster, și 20% copii.

Cu toate acestea, comanda prin contract a fost de peste 80 de milioane de doze (probabil au mai fost tăiate alte 40 de milioane de către Comisia Europeană, care s-a gândit că omul are ceva probleme când a cerut 120 milioane de doze). Din cele 32 de milioane de doze primite anul trecut, au fost folosite doar 16,7 milioane, iar 4 milioane au fost donate sau vândute, în condițiile în care campania de vaccinare s-a încheiat. Cu toate acestea, pe stocuri mai sunt 7 milioane de doze, iar anul acesta și în 2023, România este obligată, prin contractul încheiat de Florin Cîțu, să mai cumpere alte 50 milioane de doze. Peste toate acestea, din cifrele date publicității de Guvern reiese că lipsesc vaccinuri în valoare de 20 milioane de euro, din care doar o mică parte poate fi trecută la pierderi.

Lipsesc aproape 700.000 doze Pfizer

Pe primul loc la capitolul doze ”evaporate” se află AstraZeneca, cu aproape un milion de doze lipsă, cel mai probabil aruncate, cu o valoare de 1,7 milioane de euro. Cea mai mare pagubă a fost produsă însă de dispariția a aproape 700.000 de doze Pfizer, pentru care statul român a plătit peste 13 milioane de euro.

Din vaccinurile Johnson cumpărate lipsesc peste 400.000 de doze, cu o valoare de 3,2 milioane de euro, iar din vaccinurile Moderna au dispărut circa 152.000 de doze, cu o valoare de peste 3 milioane de euro. Din cele 4,4 milioane de doze Moderna primite, mai mult au fost donate și vândute, 1,36 milioane, decât administrate, 1 milion.

Mai mult, deși existau pe stoc aproape 5 milioane de doze, iar campania de vaccinare deja se prăbușise, Guvernul a decis în luna decembrie a anului trecut să mai comande 10.000 de doze de Valneva, în valoare de 160.000 de euro, și alte 10.000 de doze de Novax, în valoare de circa 200.000 de euro.

Cine răspunde?

Deși s-a pornit o cercetare in rem în ce privește achiziția aberantă de vaccinuri, până în acest moment nimeni nu a fost tras la răspundere. Să achiziționezi 80 de milioane de doze dintr-un vaccin aflat în fază experimentală, despre care nu existau date certe privind eficiența, dovedindu-se, ulterior, cu nu oprește transmiterea virusului, este o dovadă de inconștiență și, mai grav, de sabotare a intereselor naționale. Cu 1,6 miliarde de euro aruncați pe vaccinuri, se puteau construi 4 spitale regionale sau se puteau majora salariile, alocațiile și pensiile. Iar pentru asta, cei vinovați trebuie să plătească!