ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Osemintele unui copil și ale unui animal, despre care se specialiștii presupun că ar fi trăit în secolele IX-VIII înainte de Hristos, sunt ultimele descoperiri de la șantierul arheologic din comuna Dobrovăț.

Directorul adjunct al Complexului Național Muzeal Moldova Iași, Lăcrămioara Stratulat, a declarat, pentru AGERPRES, că descoperirea a fost făcută de un grup de arheologi și cercetători români și chinezi care colaborează din 2019 pentru a afla dacă există similitudini între civilizația Cucuteni și Yangshao din China. 

"Șantierul de la Dobrovăț a fost gândit încă de la început să fie un șantier-școală, unde tineri specialiști și arheologi chinezi și români să facă săpături pentru a afla cum de există atâtea similitudini între Cultura Cucuteni din această zonă și Cultura Yangshao din China", a precizat Lăcrămioara Stratulat.

Lucrările se desfășoară în situl arheologic de pe Dealul Buda, unde în urmă cu câțiva ani a fost găsită o așezare aparținând culturii Cucuteni, faza Cucuteni A, care, din punct de vedere cronologic, se plasează în jur de 4330 Î.Hr. Terenul a fost scanat în 2017 de o echipă de experți din Germania și au fost depistate șase locuințe sub pământ în zona agricolă.

"Noi am pornit la cercetarea acestui sit arheologic pe baza unor prospectări magnetice făcute în urmă cu câțiva ani de colegii de la Universitatea din Erlangen (Germania- n. r.). Am investigat până acum șase locuințe și am observat că o parte din acestea, ca și spațiile adiacente, sunt perturbate de o locuire mai târzie legată de această cultură Cozia, dar sunt și resturi au unei rețele din epoca bronzului", a declarat, pentru AGERPRES dr. Magda Lazarovici, cercetător științific la Institutul de Arheologie Iași.

De asemenea, cei de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași au făcut o prospectare în pădurea din zonă, unde au mai fost descoperite încă 11 locuințe care pot fi atribuite culturii Cucuteni.

Potrivit sursei citate, recent, în timpul lucrărilor de cercetare din situl arheologic de la Dobrovăț au fost găsite, într-o groapă funerară, osemintele unui copil care stătea chircit, iar la mică distanță au fost găsite și rămășițele unui animal despre care ulterior specialiștii au constatat că este un porc în vârstă de aproximativ 11-12 luni.

Despre scheletul copilului se presupune că ar fi din secolele IX-VIII Î. Hr.

"Cel mai probabil (scheletul - n.r) este al unui copil de 3-4 ani. A fost găsit așezat în poziție chircită, cu picioarele strânse ușor spre abdomen, și nu avea inventar funerar. Am dat (scheletul - n. r.) spre analiză colegilor de la Centrul de cercetări biologice al Academiei Române, filiala Iași. Urmează să fie făcută o analiză antropologică. Totodată, am prelevat un fragment mai mare de os pentru datare prin metoda radiocarbon", a precizat sursa citată.

Ea a explicat că aceste două descoperiri nu sunt legate de Cultura Cucuteni, ci sunt mai noi. Astfel de înhumații, nu doar la copii ci și la adulți, sunt prezente în cultura Cozia-Saharna de la începutul perioadei hallstatiană.

Aceste descoperiri au fost făcute în timpul unor săpături arheologice realizate pentru a căuta dovezi cu privire la existența unei legături între cultura Cucuteni, care s-a dezvoltat în zonă în urmă cu mai bine de 5.000 de ani, și civilizația Yangshao din China.