ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia are pregătit un plan pentru invadarea Greciei și Armeniei, potrivit unor documente secrete aparținând Statului Major turc.

Potrivit documentelor, planul, care se numește CERBE, a fost conceput în 2014 și actualizat în 2016.

Numele planului i-a fost inspirat conducerii de la Ankara de o importantă victorie a forțelor navale otomane împotriva unei flote creștine, care a întărit dominația turcească în Mediterana, scrie Nordic Monitor.

Potrivit unei prezentări Power Point realizată de Statul Major, Ankara a conceput un plan pentru o operațiune militară secretă numită „Directiva de Planificare a Operațiunii Cerbe a TSK (Forțele Armate Turce)”.

Planul este datat 7 ianuarie 2014, ceea ce înseamnă că a fost conceput în contextul tensiunilor crescânde dintre Turcia și Grecia-Cipru, adaugă Nordic Monitor.

Cerbe (Djerba) este numele unei insule din sudul Tunisiei, în apropierea frontierei cu Libia.

Acolo a avut loc Bătălia de la Cerba, în mai 1560, între flota otomană și flota creștină, alcătuită în principal din forțe spaniole, papale, genoveze, malteze și napolitane, câștigată de turci.

Numele planului secret de război în Mediterana este în conformitate cu discursul regimului Erdogan, potrivit căruia problemele Turciei cu aliații occidentali își au originea în vechiul conflict dintre Europa creștină și Imperiul Otoman.

Un diapozitiv Power Point al documentului secret enumeră planurile militare ale Turciei împotriva Greciei, Armeniei și Ciprului în Mediterana Orientală împreună cu datele corespunzătoare, care arată când au fost elaborate, scrie Nordic Monitor.

Existența acestui plan de război al Turciei în estul Mediteranei a fost descoperită întâmplător, la Ankara, într-un dosar în justiție, procurorul Serdar Coșkun, un fidel al lui Erdogan, uitând se pare să scoată documentele clasificate înainte de a le încredința instanței.

Aceste documente fuseseră ridicate de la sediul Statului Major în cadrul unei investigații privind lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016. Ele fuseseră trimise pricipalilor ofițeri din Statul Major al armatei turce printr-un e-mail securizat.

La 1 august 2016, Koskun a cerut armatei să-i transmită copii după toate e-mail-urile din ultimele două luni, inclusiv cele codificate.

Zece zile mai târziu, pe 11 august 2016, procurorul i-a cerut asistentului său, un ofițer de poliție pe nume Yüksel Var, să colecteze e-mail-urile din serverele interne ale Statului Major și să îi raporteze concluziile.

O echipă de tehnicieni militari condusă de Var și-a încheiat cercetările pe 14 februarie 2017.

Actul de acuzare privind puciul din 15 iulie a fost depus de trei procurori la Curtea Supremă de la Ankara în martie 2017.

Nimic din e-mail-uri nu conținea vreun indiciu despre o lovitură de stat, ceea ce dovedește ceea ce mulți cred, anume că Erdogan și apropiații săi din armată și serviciile secrete au organizat totul pentru a distruge opoziția, a face epurări masive și a institui un regim dictatorial.

În ceea ce privește Planul Cerba, documentele date publicității nu conțin detalii despre operațiunile militare. Este posibil ca acestea să fi fost clasificate „secret” și astfel să nu fi putut fi transmise prin sistemul de intranet al armatei turce.

O examinare atentă a documentelor arată și faptul că Statul Major s-a panicat, la opt luni după transmiterea e-mail-urilor către anchetatori, în legătură cu posibilul impact al dezvăluirii lor și a tras un semnal de alarmă.

Primul mesaj de avertisment a fost transmis pe 8 martie 2017 de către Unur Tarçin, șeful Sistemului de Comunicații și Servicii Electronice și de Informații al Statului Major.

Acesta avertiza departamentul juridic al Statului Major că documentele conțin acte secrete legate de securitatea națională a Turciei.

Adjunctul departamentului juridic al Statului Major, colonelul Aidîn Seviș, a scris la rândul său Curții Supreme, pe 24 august 2017, exprimând aceleași îngrijorări legate de o eventuală divulgare a secretelor. 

Însă procurorii turci par să nu fi împărtășit aceste îngrijorări și au introdus toate e-mail-urile cu documentele secrete atașate în dosarul cauzei.