ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Demisul premier Florin Cîțu și-a asigurat un loc călduț, la Senat, în baza trocului PNL-PSD, ca numărul doi în statul român, în fotoliul pe care altă dată a stat însuși Nicolae Iorga. Nu degeaba s-a bătut din răsputeri Cîțu în perioada asta ca să rămână la butoane. Pe lângă imensul orgoliu personal al unui om de nimic, pe post de broasca din fața boului din cunoscuta fabulă, miza mai puțin discutată sunt banii. Preferații lui Cîțu îi vor rămâne veșnic recunoscători.

Ultimul act semnat de premierul demis Florin Cîțu în calitate de interimar al Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene a fost acordul de finanțare dintre România și Comisia Europeană pentru PNRR, declară surse politice, citate de Antena 3. Astfel, România va putea primi banii din PNRR. Primii bani vor veni în maxim două luni, fiind vorba de 1,8 miliarde de euro.

Unul din beneficiarii unei hălci din miliardele PNNR este primarul de Constanța, Vergil Chițac, un apropiat al lui Cîțu. La momentul in care Cîțu a apărut public și și-a anuntat candidatura la sefia PNL, Chițac stătea poziționat chiar in spatele premierului, să fie bine văzut (foto sus). La schimb pentru susținere, Cîțu a livrat un purcoi de bani că doar nu dădea de la el, afirmă surse dizidente din interiorul PNL.

Banii de fapt se vor redistribui clicii politicianiste, haitei eterne de jefuitori, pentru că PNNR este Planul Național de Redresare și Reziliență al intereselor unei găști politice aflată la Putere, „ai Lor” se asigură de „reziliență”, în timp ce fiecare dintre cetățenii români vor plăti împrumuturile și dobânzile pe următorii 25 de ani, ba chiar pe următorul veac.

Spre exemplu, o treime din cei 1,62 miliarde de euro alocați în capitolul Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), aproape 600 de milioane de euro se vor dona prin atribuire directă fără licitații, fără minime condiții, fără pic de garanții, către un sponsor al PNL, firma GSP Power, despre care nimeni n-a auzit, știe însă Cîțu de ea, se ocupă chipurile cu „green hidrogen production, parc fotovoltaic și CO2 capture” in Halanga, Mehedinți și în Constanța, pe mână cu Romgaz și Siemens!! 

GSP Power este o companie înființată acum un an, fără experiență și cu beneficiar persoană fizică, magnatul roșu, Gabriel Comănescu, propteaua lui Vergil Chițac.

Cîțu a promis o sumă uriașă ce urma să fie decartată grupului de interese constituit în jurul și în spatele primarului de Constanța, printre cei mai importanți baroni din clica ”liberală”. Am pus ghilimele deoarece acesta are tot atâta treabă cu liberalismul pe cât are cu marina militară.

Chițac sau istoria unui „ONG-ist” cu trese ponosite

Contraamiralul și rectorul Vergil Chițac și-a cerut retragerea din cadrul M.Ap.N. și intrarea pe ușa de urgență a politicii locale, în 2016 - după care a eșuat în încercarea de a obține accesul la primărie la alegerile locale din 2016, primind în schimb scaunul de senator, dar după doar un an demisionează din PNL, păstrându-și însă sub șezut scaunul de parlamentar.

Atunci a zis că nu se va înscrie într-o altă formațiune politică și va activa ca independent, dar după ce a părăsit PNL imediat i s-a livrat un ONG la cheie, ce aparținea magnatului petrolului Gabriel Comănescu, ONG care l-a ținut "viu” pe senator în peisajul constănțean, prin diverse acțiuni civice, pe modelul Nicușor Dan la București, și a devenit partid politic - Partidul Constanța Altfel (numit așa după Asociația Constanța Altfel) înregistrat în 2019 în Registrul partidelor politice de avocata Felicia Ovanesian devenită ulterior city manager-ul orașului Constanța. (decizia instanței aici)

În decembrie 2019, Chițac își anunță candidatura la alegerile locale din 2020, pentru funcția de primar al municipiului Constanța, - candidat din postura de independent, pe rețeta Sorin Oprescu, susținut de asociația lui Gabriel Comănescu. Numele lui Gabriel Comănescu, cel mai mare investitor în Constanța, apare în scandalul Panama Papers, unde se face referire la modul în care au fost privatizate platformele Petrom și care aduce în atenția publicului off-shore-urile deținute de Comănescu, unul dintre cei mai bogati romani, ce a facut bani din afacerile petroliere detinute in România, dar și în spațiul ex-sovietic.

Relația Rusia - cheia succesului

Al doilea oraș al României ca importanță și poate primul oraș de pe harta țării ca valoare strategică a intrat cu totul în ghearele unei (alte) rețele securistice, după ce două decenii a aparținut rețelei Mazăre - Scrutinsky. În Constanța nu au existat niciodată divergențe politice reale între stânga și dreapta, acolo mereu au existat niște tovarăși de la un partid sau altul care și-au împărțit orașul și resursele lui, portul fiind miza tuturor, a existat doar unn simulacru de competiție politică.

Orașul a fost tot mereu controlat de Rotativa mafiei securistice care controlează și astăzi România la vârf - astfel, Radu Mazare în 1996-2000 era deputat PDL cu Traian Basescu și apoi era șef la PSD în timp ce partenerul său Sorin Strutinschi era la PNL, iar Gabriel Comanescu, omul lui Băsescu, mason și bine bazat pe relația Est, coleg de Institut de Marina cu Mazare, se lauda prin oraș că îi dictează Codruței - adica șefei DNA Laura Codruța Kovesi - pe cine să aresteze la Constanța pentru a pune el mâna pe oraș. A pus cu Vergil Chițac, omul său de mingi, marioneta baroniadei PNL cu fir roșu la Moscova.

Sediul ONG-ului lui Comănescu înființat în 2014 de persoane din anturajul milionarului Comănescu și a partenerului său de afaceri, Ionuț Sorin Barbu, organizația care l-a propulsat pe Chițac, aparținea chiar lui Ionuț Barbu, cel care a deținut și deține monopolul afișajului stradal din Constanța.

Ionuț Barbu este un apropiat al grupului Mazăre-Strutinsky și se regăsește în rechizitoriul procurorilor DNA referitor la tranzacția postului de televiziune Realitatea TV, acolo unde Vergil Chițac era un privilegiat al „dezbaterilor” în prime-time și un răsfățat al jurnaliștilor invitați aproape permanent în emisiunea moderată de Rareș Bogdan. Tot la o emisiune tv a unui alt post de televiziune, candidatul USR PLUS la Primăria Constanța, Stelian Ion, a povestit în direct cum a fost invitat de afaceristul Gabriel Comănescu la o întâlnire pentru a-i cere să se retragă în fața lui Vergil Chițac.

Asta după ce Chițac s-a tot jurat public că nu are nicio legătură cu Gabriel Comănescu și că afaceristul rușilor nu este implicat în susținerea candidaturii sale - deși pe lista sa de consilieri locali l-a inclus pe nașul fiicei lui Gabriel Comănescu  - Comănescu nu doar că a avut contracte cu Gazprom ci, mai mult, a participat la realizarea aducțiunii de gaz, comandată personal de Vladimir Putin pentru olimpiada de la Soci la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014. Presa internațională a relatat că Putin a ordonat o investiție totală de 30 de miliarde de euro pentru evenimentul din 2014.

Evident cea mai mare parte din banii folosiți în investițiile supraevaluate au ajuns în conturile prietenilor săi, 600 de milioane de euro au costat de exemplu conductele de oțel furnizate de firmele lui Arkady Rotenberg, șef al Cercului de influență și control din jurul președintelui rus Vladimir Putin, - magistrala de gaz instalată de grupul lui Comănescu a costat în total aproape 1 miliard de euro (The New Yorker susține că prețul a fost umflat de cel puțin trei ori), așadar posibilul „paraîndărăt” s-a împărțit cel mai probabil cu Arkady Rotenberg, ceea ce arată nivelul de încredere obținut de Gabriel Comănescu, mare mason și patronul companiei Grup Servicii Petroliere, care l-a susținut puternic pe Iulian Iancu când a candidat la alegerile parlamentare din 2016.

Iulian Iancu a jucat un rol major ca președinte al Comisiei de Industrii din Camera Deputaților acționând decisiv la nivel legislativ și de influență pe Energie, fiind considerat, potrivit dezvăluirilor Wikileaks, ca fiind „omul Gazprom”.  Prima astfel de referire datează din 2008, când o telegramă a Ambasadei SUA la București în 2008 îl cita pe Georgian Pop, colegul din PSD cu Iancu, care spunea că acesta este „controlat de Gazprom”. În octombrie 2017, fostul ministru al Energiei în guvernul PSD condus de Victor Ponta, Răzvan Nicolescu, afirma public că „marele căștigător” al unor modificări legislative inițiate de Iancu „sunt cei de la Gazprom”.

Tot Gazprom-ul i-a oferit rețeta succesului și lui Gabriel Comănescu

RISE PROJECT: ”În urmă cu o decadă, corporația lui Gabriel Comănescu și-a mutat bunurile în Malta. Flota de nave comerciale și opt platforme de foraj, evaluate la aproape 600 milioane de euro în 2011, au fost transferate treptat în proprietate a 26 de companii malteze. Acestea au fost mai apoi angrenate în contracte de sute de milioane de euro încheiate cu corporații internaționale precum OMV sau Gazprom. În România însă, toate aceste afaceri erau trecute în dreptul Grup Servicii Petroliere SA (GSP), cu sediul în Constanța, compania fanion a lui Comănescu. Cu toate acestea, în ultimii șase ani, compania românească a raportat pierderi de aproape 150 milioane euro. În schimb, firmele din Malta care dețin în proprietate navele și platformele au raportat profituri de ordinul zecilor de milioane de dolari, fiecare. În România taxele pe profit sunt de 16 la sută; În Malta taxa pe profit este de 35 la sută, dar printr-un mecanism de returnare, această taxă ajunge la 5 la sută în mod real.

Platformele naturalizate în Malta au făcut parte din flota OMV Petrom care le-a vândut la pachet în 2005 pentru 80,5 de milioane de euro. RISE Project a relatat că în 2006 Comănescu a devenit partener de afaceri cu cetățeanul german Bruno Siefken, director de exploatare al OMV Petrom la acea dată. Cei doi împărțeau un offshore din Insulele Virgine Britanice ale cărui documente au ajuns în posesia RISE Project în cadrul investigației internaționale #PanamaPapers” - am citat din ancheta Rise Project.

Jurnaliștii de la Rise au arătat ca germanul a fost omul cheie in managementul OMV Petrom, alături de care Comănescu a instituit un parteneriat secret in marea Caraibilor. Neamtul a jucat la dublu timp de doi ani, influentand deciziile OMV Petrom in interesul afaceristului roman și al său personal, după care a apărut ”filiera Gazprom” la orizont, a apropiaților din Cercul Putin.

Masoneria, kaghebismul și anticreștinismul îngroapă România

Rețeta e din vremea lui Sorin Ovidiu Vîntu, stăpânul lui Liviu Luca, mare mason și fostul lider de sindicat al salariatilor PETROM, ce apare în mai toate firmele de care s-a ocupat de-a lungul vremii Gabriel Comanescu, societăți unde răsăreau cu regularitate, societati off-shore cu actionariat ascuns la purtator sau diversi cetateni moldoveni, pe modelul celebrului Vitalie Dobândă, din Moldova, șeful în acte al unor mega afaceri ale lui SOV, vechi vector Secu-KGB.

Vergil Chițac, cel ales de Comănescu pentru a-i reprezenta interesele la nivelul Constanței, nu putea evita Rețeaua Secu. El a absolvit, în 1986, Facultatea de Mecanică a Universității „Dunărea de Jos" din Galați, ca inginer mecanic, specializarea nave. După care, în același an, s-a angajat la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân", ca asistent universitar. Practic, întreaga sa carieră s-a desfășurat la respectivul institut. N-a fost militar de carieră, n-a comandat vreo navă, este contraamiral de flotilă, avansat în acest grad de către Traian Băsescu, în vremea când era rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân". Singura lui legătură cu milităria este absolvirea cursului Colegiului Național de Apărare, un creuzet pentru politruci, bine amestecat de servicii.

După ce a reușit să pună gheara pe Constanța, Vergil Chițac a impus arbitrar măsuri absurde, cum ar fi recenta decizie de închidere a Zonei Peninsulară a municipiului Constanța, intens controversată de agenții comerciali ce riscă falimentarea dar și de cei care locuiesc în zonă și sunt expuși unui tip de restricții de cazarmă, care se răsfrâng inclusiv asupra Catedralei și Arhiepiscopiei. Nu este exclus ca la baza deciziei să stea ura șefului său pe linie de partid, Cîțu, față de Biserica Ortodoxă, el fiind și cel care a introdus amendamentul cu vaccinarea obligatorie a preoților în cadrul proiectului „certificatului verde”.

Chițac are pe mâini cenușa celor arși în Spitalul de boli infecțioase

O altă „realizare” a sa de top este obținerea calității de vinovat moral al tragediei recente care a însângerat Constanța, în data de 1 octombrie, el personal a fost acela care nu a aprobat cererea de finanțare a Spitalului de boli infecțioase pentru un sistem de detecție a incendiilor. În mod normal direcția sa în viață acum ar fi fost pe calea pușcăriei.

Cinismul fără de margini al primarului Constanței s-a revărsat public. Vergil Chițac a recunoscut că spitalul i-a cerut bani pentru detecția incendiului, dar a refuzat: ”Era normal să nu finanțăm cererea atât timp cât noi lucrasem la un proiect european...Vaccinați-vă ca să nu ajungeți în astfel de situații!”, a spus personajul, declanșând chiar furia unor persoane vaccinate, ultragiate de asemenea afirmații demente.

Surse din cadrul spitalului au declarat că Proiectele de investiție retrase de primar presupuneau: mărirea puterii electrice din spital, obținerea autorizației de securitate la incendiu, instalarea unui sistem de detecție a incendiului.

Un asterix de la baza tabelului precizează că acestea ”au fost tăiate de pe lista de investiții”: ”*Obiectivele scrise cu roșu au fost tăiate de pe lista de investiții de către Primăria Constanța.

Mai clară formulare a vinovăției directe a lui Chițac nici că se putea, el este cel care le-a curmat viața oamenilor arși de vii la spital.

Cine va decoji primul cartoful fierbinte GSP Power: PSD sau DNA?

Venirea la guvernare a PSD va avea consecințe directe asupra grupului de interese de la Constanța din arcul Gazprom care l-au propulsat pe Chițac deoarece PSD a cerut Guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o singură firmă particulară – GSP Power, „implicată puternic în susținerea candidaturii și alegerea actualului primar PNL de la Constanța, Vergil Chițac”, să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR.

PSD cere imperativ guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o singură firmă particulară – GSP Power, implicată puternic în susținerea candidaturii și alegerea actualului primar PNL de la Constanța, Vergil Chițac – să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie. PSD denunță categoric maniera obscură în care firme prietene de partid ale PNL își umflă buzunarele, în dauna interesului general. Odată-n plus se face proba că ceea ce ar fi trebuit să fie un Plan Național de Redresare și Reziliență este, în viziunea și aplicarea guvernului PNL-USRPLUS-UDMR, doar un instrument de îmbogățire ilicită și imorală a clicii de partid, de mituire a administrațiilor – primari și/sau președinți de CJ – pentru influențarea rezultatelor alegerilor interne de partid. Practic, guvernul Cîțu și complicii săi folosesc bani publici pentru propriile interesele politic-personale”, potrivit unui comunicat de presă.

Imediat a sărit Rareș Bogdan să ia apărarea lui Cîțu „O bună parte din PNRR se referă la «green deal» și la o transformare într-o Europă verde. Este vorba despre două proiecte mari, care vizează modul în care România va folosi energia. La o fostă întreprindere de apă grea se va ajunge inclusiv la producția de legume în sere. Împreună cu un institut de la Râmnicu Vâlcea, care se ocupă cu producția de hidrogen, vin cu un proiect matur.” După care îl face erou pe Comănescu! Cităm: ”europarlamentarul Rareș Bogdan a susținut faptul că „omul de afaceri este motorul economiei”. Cum a spus și Florin Cîțu, antreprenorul este un erou”.

Eroul lui Cîțu și al lui Vergil Chițac, Gabriel Comănescu, a prejudiciat economia României cu zeci de milioane de euro, 30 de milioane într-o primă etapă documentată pe instanță, evitând via Malta taxarea afacerilor sale sulfuroase.

„Premierul Florin Vasile Cîțu reușește astfel sinistra performanta sa-l surclaseze pe fostul prim-ministru Ludovic Orban, care – in decembrie 2019 – se grabea sa dea 300 de milioane de euro din fondul de rezerva al guvernului unor alti sponsori notorii ai PNL – fratii Micula – fapt ce a contribuit la aruncarea in aer a deficitului bugetar si a accelerat indatorarea tarii la costuri marite. Acum se explica de ce guvernul Citu a tinut ascuns PNRR! Romanii nu trebuiau sa afle despre combinatiile sulfuroase dedicate finantatorilor de partid inainte de depunerea oficiala a documentelor la Comisia Europeana, pentru ca scandalul public generat le-ar fi compromis. De altfel, nici acum, dupa ce a fost depus oficial la Bruxelles, PNRR nu este publicat in detaliu in Romania! PSD face toate demersurile legale pentru ca adevarul sa iasa la lumina, abuzurile de acest fel sa fie oprite si vinovatii sa plateasca”, se mai arata in comunicatul PSD citat.

Și fostul Ministru Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, contributor al PNNR, a afirmat că nu știe de ce a fost selectată, fără licitație, firma GSP Power pentru a beneficia de sute de milioane de euro din fondurile PNRR, pușculița lui Cîțu, până recent.

Rămâne, desigur, ca PSD să și dovedească că ajuns în aceeași barcă cu PNL își păstrează aceeași poziție categorică și este dispus să-i mai arunce baronii roșii peste bord partenerului Coaliției contra naturii.

Să vedem așadar cui va reveni pușculița. Până una alta Cercul de interese Chițac - Comănescu așteaptă desantul PSD pentru a-și reactualiza lista de bal. Invitațiile vor veni, ca mai întotdeauna, pe firul roșu de la Moscova.