ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Poetul diasporei”, cum e cunoscut Viorel Boldiș în străinătate, pune la dispoziția românilor de pretutindeni cutiuțe ce conțin pământ din toate regiunile României, informează Gazeta Românească.
 
„Țara noastră are nevoie de o redeșteptare a sentimentului patriotic și național. Sper ca inimioarele mele, cu «Un pic de România» înăuntrul lor, să ajute la redeșteptarea acestor sentimente.” Acesta este un fragment din prezentarea pe care Viorel Boldiș, un poet român care trăiește în Italia, o face proiectului său pe site-ul dedicat acestuia.

„Am fost în toate provinciile care au alcătuit România Mare și am adunat pământ. Am fost în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Basarabia, Bucovina, Maramureș și Transilvania, și am luat pământ din fiecare. Apoi am mers la Alba Iulia, acolo unde în urmă cu aproape 100 de ani, la 1 decembrie 1918, se împlinea visul neamului românesc, se înfăptuia România Mare. Am intrat în Sala Unirii din Cetatea Albei Iulii și, în mod simbolic, am reunit după 100 de ani pământul din toate provinciile României Mari. Apoi am pus acest pământ în aceste inimioare. Sigur, nu este mult pământ, dar acesta, atâta cât este, simbolizează întreaga noastră țară, România Noastră Mare…”, mai scrie Boldiș.

Ideea acestui proiect „s-a născut cu mai mulți ani în urmă”, a declarat el pentru Gazeta Românească. „Când am plecat din România am luat cu mine o cutiuță cu pământ din satul în care am copilărit. L-am purtat peste tot cu mine. Odată, un prieten care a văzut cutiuța mea cu pământ și-a exprimat dorința de a avea și el așa ceva. În acel moment mi s-a aprins beculețul, ca să spun așa. Am pus ideea pe hârtie și am dezvoltat-o, însă nu am avut timpul, probabil nici curajul de a o pune în practică. Și așa, ideea a rămas în sertar, pentru mai bine de 15 ani. Anul trecut, am hotărât totuși să o pun în practică, dar mai apoi am amânat iar, datorită implicării mele în alegerile parlamentare. Nu voiam ca această idee să aibă de-a face cu politica, așa că am amânat totul, până în acest an.”

Campania de colectare a pământului a durat o săptămână. Când a plecat din România cu mașina încărcată de pungi cu pământ, a trecut prin vama Borș. „Mai nou, vameșii români și unguri fac controalele împreună, vameșul român mi-a controlat actele, ungurul urmând să-mi controleze mașina”, povestește Boldiș. „Aveam un pic de teamă, deoarece nu știam cum naiba va reacționa  la vederea plaselor cu pământ. Mașina era plină, și în portbagaj, și între scaunele din spate, cu plase cu pământ. Deschid portbagajul. Ungurul, la vederea atâtor plase cu pământ, face ochii cât cepele. Vorbea românește. «Ce-i cu asta?» mă întreabă. Eu: «Pământ pentru flori.» El: «Pemint de flori??? Tu duci la Italia pemint de flori din România???» Eu, cu o față de țăran român hotărât, zic: «Da, duc pământ de la mine de acasă, că ăla de la italieni nu-i bun!» Ungurul se uită la mine și cu milă, și cu aroganță oarecum, și-mi spune râzând, de dată asta în ungurește: «Ioi, román, te bolond!», adică ceva de genul «ioi, românule, dar dus cu pluta mai ești!», dar ia totuși o mână de pământ și-l miroase și-l freacă între degete, să se convingă omul că-i pământ, și nu cocaină!”

După anunțarea campaniei, au fost și unii care l-au criticat. „S-au găsit să-mi spună că este urât să vând pământul țării, că nu este frumos ce fac. O mai mare ipocrizie nici că se putea”, crede Boldiș. „Până la urmă iese mai mult pământ din România lipit de roțile camioanelor, decât acela pe care-l vând eu. Hai să fim serioși...”

Cutiuțele cu pământ botezate „Un pic de România” pot fi achiziționate online, la prețul de 10 euro bucata.