ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prima secție de carte românească din Grecia a fost inaugurată sâmbătă la Biblioteca Municipală din Salonic, cu sprijinul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova care a donat câteva mii de cărți din diferite domenii precum: literatură,  istorie, geografie, folclor și tradiții, informează Basilica.ro.

Lucian Dindirica, managerul Bibliotecii „Alexandru și Aristia Aman”, a declarat că acest proiect a beneficat de sprijinul consulatului general al României de la Salonic.

Prezentă la eveniment, Sabina Mădălina Șomăcescu, consulul general al României la Salonic, a evidențiat că „deschiderea unei biblioteci românești la Salonic este un moment foarte important pentru România, în special anul acesta, anul Centenarului, dar și pentru comunitatea românească de aici”.

„Sunt onorată să fiu eu cea care inaugureaza această bibliotecă și am credința că pentru toți cetațenii români, pentru toți vorbitorii de limba română din nordul Greciei, acesta va fi un prilej bun de a continua contactul cu credința si cultura română, cu istoria si literatura română. Imi doresc ca acest loc, biblioteca românească, sa fie un punct de intâlnire cu cartea, cu scriitorul, cu editorul, cu toți artiștii, în cadrul unor evenimente culturale ale acestora”, a spus Sabina Mădălina Somăcescu.

Primarul Salonicului a fost deschis la idea inființării unei secții internaționale de carte în cadrul bibliotecii municipale în speranța ca biblioteca „să se tranforme într-un loc de întalnire al tuturor popoarelor din Balcani”.

„Considerăm că această sectie va contribui la intărirea relațiilor dintre cele două țări, dar și la întărirea relațiilor dintre cetățenii români si greci care trăiesc in orașul nostru. Vreau să vă spun, cu mare satisfacție, că în cadrul sărbătoririi Centenarului in România, vom avea și noi o acțiune în luna martie”, a declarat Iannis Boutaris, primarul orașului Salonic.

În Grecia trăiesc aproximativ 25 000 de români, iar 5000 dintre ei se află în partea de nord a țării.

În perioada următoare, 2500 de cărți vor ajunge și la comunitățile românești din Atena. Biblioteca „Alexandru si Aristia Aman” a mai fost implicată și în alte proiecte transfrontaliere și a mai făcut donații importante de carte unor biblioteci și spații culturale din țări precum Serbia, Spania și Bulgaria.