ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comunitatea românilor din Voivodina sau de pe Valea Timocului a fost abandonată de decenii întregi de statul român. Odată cu instaurarea comunismului, susținerea acordată de Regatul României a fost sistată de noile autorități, informează Lumea Românească

Nici după 1990, Guvernul de la București nu s-a arătat preocupat de conservarea identității comunității românilor din Serbia. Există un acord bilateral prin care statul sârb se obligă să respecte drepturile minorității românești, așa cum statul român o face în cazul minorității sârbe, însă documentul respectiv e doar o simplă maculatură diplomatică. Nu doar că autoritățile de la Belgrad maschează numărul real al românilor din Voivodina sau Timoc numindu-i „vlahi” și nerecunoscându-i că parte a națiunii române – deși legislația noastră națională îi include și sub această denumire –, dar guvernul sârb a fost unul dintre cei mai duri oponenți ai dreptului românilor la studii în limba maternă. 

În lipsa oricărui ajutor concret din partea Palatului Victoria sau dinspre Cotroceni, soluția pentru „vlahii” din Serbia a fost organizarea într-o structură reprezentativă care să militeze pentru drepturile românilor. Iar Comunitatea Românilor din Serbia (CRS) a reușit ceea ce, timp de două decenii și jumătate, nu s-a putut face prin lobby guvernamental: introducerea limbii române în șase școli din plasa Cuvin. 

Nu sunt mulți copii înscriși la orele de limba română. Dar, pentru primul an în care limba maternă devine disponibilă în toate școlile din orașul Cuvin și alte câteva localități din vecinătate, 157 de elevi reprezintă un început. 

Din păcate, acceptul autorităților sârbe de a reintroduce limba română în aceste școli nu este suficient. Pentru că, deși conducerea școlilor a avizat programa, nu există cărți românești pentru elevii din școală generală. Iar comunitatea românească din Voivodina nu le poate asigura pentru toți copiii. Și, fără suport de curs, fără materiale de studii, fără manuale, elevii vor trece prin orele de română fără să-și poată însuși limba națională.
„Președintele CRS Cuvin, Ilia Dragomir, a solicitat centralei CRS sprijin de la Statul Român pentru copiii care vor începe cursurile de limba română. Sprijinul ar fi constat în câte o carte pentru copii. CRS va transmite solicitarea și cu interes viu vom aștepta să vedem dacă ea va fi luată în considerare, sau dacă și copiii aceștia, care după câteva decenii au reactivat învățământul românesc, vor fi ignorați”, se spune într-un comunicat de presă al Comunității Românilor din Serbia. 

Statul român, care se angajează, prin Legea 299/2007, să-și susțină românii de dincolo de granițe, este chemat să ofere ceva concret comunității: o carte românească pentru fiecare copil care vrea să studieze limba maternă în Serbia. 

Românii din Voivodina așteaptă acum un răspuns, sperând că, măcar de această dată, când efortul este nesemnificativ pentru autoritățile de la București și nu implică nici costuri materiale sau diplomatice, rugămintea lor să fie ascultată.

Nota redacției: Ȋn cazul în care autoritățile statului român vor rămâne în continuare insensibile la acel apel, ActiveNews va organiza o colectă publică de cărți, pentru a le trimite copiilor români din Serbia.