ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice sumă este binevenită. Doamne, ajută!

Institutul de Istorie "George Barițiu" a emis un document, intitulat "Punct de vedere asupra statutului românilor din Transcarpatia (Ucraina)" în care explică statutul regiunii din punct de vedere istoric.

"Teritoriul actual al regiunii Transcarpatia, Ucraina, cu raioanele Rahău(Rahiv), Teceu(Teaciv) și Hust (zona istorică a Maramureșului de Nord cu plasele Rahău, Taras, Teceu și Hust) din decembrie și până în 26 iulie 1921 au făcut parte de facto și de iure din componența Statului Român, județul Maramureș", se arată în document.

Astfel, afirmă Academia, toți cetățenii din teritoriile unite cu România "inclusiv teritoriul actual al regiunii Transcarpatia, Ucraina - zona istorică Maramureșul de Nord, cu raioanele  raioanele Rahău (Rahiv), Teceu (Teaciv) și Hust, născuți după 1 decembrie 1918 și până la 26 iulie 1921 au dobândit cetățenia română prin naștere".

De asemenea, foarte important este că "solicitările locuitorilor care s-au născut până la 1 decembrie 1918 și cei născuți între 1 decembrie 1918 și 26 iulie 1921 sau succesori acestora, azi locuitori din raioanele raioanele Rahău (Rahiv), Teceu (Teaciv) și Hust din regiunea Transcarpatia, Ucraina, sunt îndreptățiți să redobândească cetățenia română, în conformitate cu Legea nr.21/1991 privind cetățenia română, înlăturându-se o nedreptate făcută acestora". 

Documentul, care poartă antetul Academiei Române, este semnat de Prof.Dr.Nicolae Edroiu, directorul Institutului de Istorie "George Barițiu" .