ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
ACTUALIZARE 22:30 Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat vineri seară că toate persoanele spitalizate în urma incendiului produs într-o clădie din localitatea germană Bergkamen, au fost externate, iar ceilalți locatari ai clădirii au fost cazați în altă parte. 

„Conform datelor obținute de reprezentanții oficiului consular, toate persoanele spitalizate în urma producerii incendiului au fost externate.

În urma demersurilor oficiului consular, angajatorul german al persoanelor afectate de incendiu a confirmat că le-a asigurat cazarea într-o altă locație.

O echipă consulară mobilă din cadrul Consulatului General al României la Bonn se deplasează la locul incidentului, pentru evaluarea situației și acordarea de asistență consulară, în caz de necesitate”, se arată într-un comunicat al MAE. 

Reprezentanții ministerului mai transmit că dintrec cele 45 de persoane care locuiau în imobil, 33 erau înregistrate ca cetățeni români, iar unele persoane aveau dublă cetățenie.
 
ACTUALIZARE 19:30 Administrația Prezidențială transmite că președintele Klaus Iohannis este „consternat” de incidentul care a avut loc în Bergkamen, în care un incendiu a dus la rănirea a 33 de persoane aflate într-o clădire locuită de români, și este îngrijorat de ”un act de o asemenea cruzime”.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, este consternat de incidentul care a avut loc în localitatea germană Bergkamen, într-o clădire în care locuiesc și cetățeni români, chiar de Ziua Națională a României. Președintele Klaus Iohannis este foarte îngrijorat de faptul că un act de o asemenea cruzime, soldat cu zeci de răniți, poate avea loc în Europa anului 2017 și condamnă cu fermitate acest incident”, transmite Administrația Prezidențială.

Instituția informează că Iohannis se interesează personal de această situație și că așteaptă ca ancheta autorităților germane să clarifice „cu maximă urgență” circumstanțele în care a izbucnit incendiul.
 
Știre inițială 
 
Un imobil dintr-o localitate de lângă Dortmund, în care erau cazați 33 de români și opt cetățeni din Republica Moldova, a ars în noaptea de joi spre vineri. Presa germană transmite că focul ar fi fost pus intenționat, informează Adevărul. 

Șapte dintre victime ar fi în stare gravă. Totul s-a întâmplat în localitatea Bergkamen, aflată la 20 de kilometri de Dortmund. 

Din cele peste 40 de persoane care figurau a fi cazate, în momentul încendiului în clădire se aflau 31 de oameni. Toți aceștia s-au intoxicat cu fum și au fost transportați la spital. Cei prinși în imobil în timpul incendiului nu s-au putut evacua, ieșirea fiind blocată cu anvelope, care au ars la rândul lor în incendiu.

Potrivit site-ului german waz.de, Poliția confirmă că focul a fost pus intenționat. Procuratura din Dortmund a deschis o anchetă în acest caz. De asemenea, primarul localității Bergkamen a declarat că victimele incendiului lucrau pentru o companiei de construcții din Unna. 

Într-un comunicat de presă, Ministerul român al Afacerilor Externe transmite că în imobilul respectiv locuiau 45 de persoane. Viața celor șapte victime aflate în stare gravă nu este pusă în pericol, mai informează MAE. 

„Consulatul General al României la Bonn urmărește îndeaproape evenimentele legate de incendiul produs la data de 1 decembrie 2017, într-un imobil situat în localitatea germană Bergkamen.

Oficiul consular a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații cu privire la existența unor cetățeni români printre victime.

Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile locale, în imobilul afectat de incendiu locuiau 45 de persoane, printre care și cetățeni români. 33 dintre persoanele afectate au fost spitalizate, urmare intoxicației cu fum, 7 dintre acestea fiind în stare gravă, fără a le fi pusă viața în pericol. O parte dintre persoanele spitalizate au fost externate.

Conform datelor comunicate de către autoritățile locale, ancheta privind cauzele producerii incendiului este în desfășurare.

Consulatul General al României la Bonn monitorizează cu prioritate cazul și menține în permanență legătura cu autoritățile competente, fiind pregătit să acorde asistență consulară”, se arată în comunicatul MAE.